Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο τρόπος με τον οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα δεν θα οδηγήσει πουθενά, αισθάνονται αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον, που μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» και στην ιστοσελίδα μας (www.mignatiou.com) υπό καθεστώς ανωνυμίας. Πέραν του ότι είναι μία διαδικασία εκτός των αρχών και των όρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκαλεί μεγάλες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να πλήττεται η ελληνική οικονομία, και τα κλιμάκια δυσκολεύονται «να κάνουν τη δουλειά τους, όπως αυτά πιστεύουν και έχουν εκπαιδευθεί».
Η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ «παίρνει ένα ρίσκο» αποδεχόμενη ως δοκιμή το «Brussels Group» ή το “Caravel Group”, όπου διεξάγονται οι συζητήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα. Επιθυμεί να δώσει μια ευκαιρία για να διαπιστώσει αν θα λειτουργήσει τελικά το νέο πρότυπο διαπραγματεύσεων, αλλά δεν θα διστάσει να κηρύξει λήξη, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι της Αποστολής ότι πρόκειται για χάσιμο χρόνου. Μέχρι της στιγμής χαρακτηρίζεται τουλάχιστον δυσλειτουργικό και από την πρώτη μέρα υποστηρίζουν ότι έχει αποτύχει.
Παρά την περί του αντιθέτου διαρροή από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, στις Βρυξέλλες δεν έγινε συζήτηση για την ουσία του ελληνικού προβλήματος. Σύμφωνα με μία πηγή, πέρασαν επτά τόσες ώρες να συζητούν μόνο για τη διαδικασία και αφού στο μεταξύ απαιτούνταν μεγάλες παύσεις για να επικοινωνούν οι άπειροι συνεργάτες του κ. Βαρουφάκη μαζί του, που βρισκόταν στο Παρίσι, και με άλλους αξιωματούχους στην Αθήνα.
Η απουσία συντονισμού, αλλά κυρίως η μη γνώση των διαδικασιών και η ερασιτεχνική αντιμετώπιση των πραγμάτων, ανησυχεί τους δανειστές. Εδώ και καιρό έχουν αντιληφθεί ότι το βασικό πρόβλημα δεν είναι μόνο η δυσκολία να συμφωνήσουν η Αθήνα, οι εταίροι δανειστές και το ΔΝΤ, αλλά σε αυτό που πραγματικά πάσχει η Αθήνα είναι η εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Μία πηγή είπε στο «ΕτΚ» ότι ως απάντηση στη δήλωση του πρωθυπουργού «όχι άλλη λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», το ΔΝΤ θα μπορούσε να απαντήσει «τότε (επιλέξτε) εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή».
Η πηγή πιστεύει ότι σύντομα θα αποδειχθεί πως το νέο σύστημα που προσπαθεί να εγκαθιδρύσει ο κ. Βαρουφάκης για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και σταδιακά θα επιστρέψουν στην παλιά δοκιμασμένη πρακτική των επί τόπου επιθεωρήσεων, στο πρότυπο των προηγούμενων, που ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010 και συνεχίστηκαν μέχρι πέρυσι.
Σε ότι αφορά το Ταμείο, για να μπορέσει ο επικεφαλής της Αποστολής Ρίσι Γκογιάλ να εμφανιστεί ενώπιον του Δ.Σ. του ΔΝΤ θα πρέπει να έχει στα χέρια του μία «καλή συμφωνία» με την Αθήνα, η οποία θα περιλαμβάνει ολοκληρωμένη με επιτυχία επιθεώρηση και έκθεση που να δικαιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους. Διαφορετικά –πρόβλεψε η πηγή- «δεν θα επιχειρήσει καν να παρουσιαστεί ενώπιον του Δ.Σ.». Με το δεδομένο αυτό, η εκταμίευση της δόσης είναι ένα όνειρο, πρόσθεσε η πηγή. Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Αθήνα δεν πρέπει να ελπίζει σε «πολιτική» λύση από την πλευρά του Ταμείου και φαίνεται ότι τη θέση αυτή ενστερνίστηκαν εσχάτως και οι Ευρωπαίοι, λόγω της αρνητικής στάσης του Βερολίνου έναντι της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», οι δανειστές ξεκίνησαν να κάνουν ασκήσεις επί χάρτου αναφορικά με το χρέος και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που θα απαιτηθεί. Πιστεύεται ότι στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα απαιτείται ένα τρίτο Μνημόνιο, το οποίο έχει ήδη απορρίψει η Αθήνα, αλλά συζητούν σοβαρά οι δανειστές της.
mignatiou.com