Σε εξαιρετικά κερδοφόρο πρόγραμμα έχει εξελιχθεί στην Πορτογαλία η «χρυσή βίζα», η άδεια παραμονής που χορηγεί το κράτος σε πλούσιους αλλοδαπούς υπό τον όρο να προχωρήσουν σε μια σημαντική επένδυση στη χώρα. Αρχίζοντας από τα τέλη του 2012, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή η «χρυσή βίζα», εισέρρευσαν συνολικά 1,27 δισ. ευρώ στην Πορτογαλία από αλλοδαπούς που δέχθηκαν να επενδύσουν στη χώρα τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε ακίνητα ή επιχειρήσεις. Στη διάρκεια του περασμένου έτους χορηγήθηκαν 1.526 άδειες παραμονής, εκ των οποίων τουλάχιστον το 80% δόθηκε σε Κινέζους. Αναμένεται, έτσι, να συνεχισθεί μετά την προσωρινή διακοπή του παρά τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης που επισημαίνει τον κίνδυνο να γίνεται όχημα η «χρυσή βίζα» για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και γενικότερα για αδιαφανείς συναλλαγές.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, για τα δεδομένα της ακριβής Λισσαβώνας το επίπεδο των 500.000 μπορεί να θεωρηθεί ευκαιρία. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει οι πλούσιοι Κινέζοι, στην κατοχή των οποίων έχουν περιέλθει πολλές πολυτελείς επαύλεις στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας αλλά και στις παραθαλάσσιες περιοχές του Εστορίλ. Πολλοί από αυτούς τους Κινέζους, όμως, έχουν ανακαλύψει κατόπιν εορτής πως βιάστηκαν να τοποθετήσουν το ποσό των 500.000 ευρώ σε ακίνητο που η αξία απεδείχθη εν συνεχεία αισθητά χαμηλότερη. Σύμφωνα με την Confidencial Imobiliario, εταιρεία που συγκεντρώνει στοιχεία για την αγορά ακινήτων, στη διάρκεια του περασμένου έτους οι τιμές των ακινήτων στην Πορτογαλία σημείωσαν αύξηση κατά 1,2%. Σύμφωνα, πάντως, με τη Fitch, οι τιμές των ακινήτων παραμένουν χαμηλές στην Πορτογαλία.
Το περασμένο έτος οι επενδύσεις σε ακίνητα στην Πορτογαλία έφθασαν στα 730 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από το αντίστοιχο του 2013, σύμφωνα με στοιχεία της συμβουλευτικής ακινήτων Aguirre Newman SA του Λονδίνου. Από το ποσό αυτό, το 90% προήλθε από ξένους.
Οπως επισημαίνει ο δήμαρχος της Λισσαβώνας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, οι Κινέζοι «ήρθαν σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα όταν πολλοί αμφέβαλαν για το αν η Πορτογαλία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει και να υπερβεί την κρίση».
Κρούσματα διαφθοράς
Παρά το ύψος των κεφαλαίων που έχει αποφέρει στην Πορτογαλία, η χορήγηση της «χρυσής βίζας» έχει ανασταλεί προσωρινά από τα τέλη του περασμένου έτους, όταν συνελήφθησαν ως ύποπτοι διαφθοράς ο διευθυντής του τμήματος αλλοδαπών της αστυνομίας και ορισμένοι υψηλόβαθμοι κρατικοί αξιωματούχοι. Το σκάνδαλο ανάγκασε, άλλωστε, σε παραίτηση τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Μιγκέλ Μασέδο. Στους επικριτές του προγράμματος συγκαταλέγεται ο Σέρτζιο Αλβες, γενικός γραμματέας του Εμπορικού Επιμελητηρίου Πορτογαλίας-Κίνας. Οπως τονίζει ο ίδιος, η χρυσή βίζα δεν έχει ώς τώρα οδηγήσει ουσιαστικά σε επενδύσεις στην οικονομία της Πορτογαλίας, καθώς τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στη χώρα έχουν τοποθετηθεί σε ακίνητα, ενώ οι περισσότεροι Κινέζοι που αγοράζουν, δεν μένουν καν μόνιμα στην Πορτογαλία. Οι επικρίσεις δεν αποθαρρύνουν, πάντως, την κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρός της, Πάουλο Πόρτας, σκέπτεται να μειώσει την τιμή αγοράς της χρυσής βίζας από τα 500.000 στα 350.000 ευρώ που θα μπορούν να διατίθενται σε έργα ανακαίνισης κτιρίων ή καλλιτεχνικά και επιστημονικά προγράμματα.
Καθημερινή