Ξέρει τι δεν θέλει – τον σοσιαλισμό. «Δεν θέλω μια σοσιαλιστική Ευρώπη» δήλωσε το βράδυ της Τρίτης στην κοινοβουλευτική ομάδα του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU ο πρόεδρος της Φόλκερ Κάουντερ. Η δήλωσή του απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επιδιώκει τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της γηραιάς ηπείρου. «Όποιος υποχωρήσει, θέτει σε κίνδυνο την Ευρώπη» πρόσθεσε.
Ο ίδιος δεν θέλει ούτε και επανορθώσεις για την Ελλάδα. «Το θέμα έχει λήξει» είπε. «Δεν υπάρχει αξίωση. Οι Έλληνες θα έπρεπε να κάνουν τα μαθήματά τους και να μην επιζητούν πάντα αλλού τους ενόχους».
Οι παριστάμενοι βουλευτές τον επευφήμησαν, όπως το έκαναν και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τα «σαφή λόγια» που βρήκε την προηγούμενη βραδιά σε μια εκδήλωση του ιδρύματος Κόνρατ Αντενάουρ για την κυβέρνηση στην Αθήνα. Ο λόγος ήταν για «διάλυση της εμπιστοσύνης των δανειστών λόγω της πολιτικής του Τσίπρα», για «εξαπάτηση του ελληνικού λαού» και άλλα ηχηρά παρόμοια.
Πιο συγκρατημένη στις εκφράσεις της ήταν η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναφερόμενη στην πρόσκλησή της προς τον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την ερχόμενη Δευτέρα το Βερολίνο διαπίστωσε, πρώτον, ότι στην τρέχουσα φάση οι συνομιλίες με την Ελλάδα είναι δύσκολες, και δεύτερον, ότι η έκβαση τους είναι εντελώς ανοικτές.
Κυβερνητική πηγή έλεγε την Τρίτη, ότι ένας από τους λόγους της πρόσκλησης ήταν το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η σχέση του γερμανού υπουργού οικονομικών με τον έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη, ένας άλλος και η δική της δυσφορία για την έλλειψη συγκεκριμένων ελληνικών προτάσεων με στόχο την υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου. «Ήρθε η ώρα να μιλήσει με τους κύριους υπεύθυνους στην Αθήνα για τον πυρήνα του προβλήματος» πρόσθετε. Μέχρι τώρα έχει γίνει πολύς λόγος για δευτερεύοντα θέματα. Εντούτοις, κατέληξε, δεν πρέπει να αναμένεται ότι τη Δευτέρα θα λυθούν όλα τα προβλήματα.
Τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα που κυριαρχούσαν το πρωί της Τετάρτης στο Βερολίνο ήταν δύο:
Πρώτον, η πρωτοβουλία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόλαντ Τουσκ να οργανώσει μια έκτακτη συνάντηση κορυφής για την Ελλάδα με συμμετοχή, δίπλα στον κ.Τσίπρα, των κορυφαίων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η κ.Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ με στόχο την αποτροπή της απειλούμενης στάσης πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας.
Δεύτερον, οι επανορθώσεις. Το μέχρι τώρα αρραγές γερμανικό μέτωπο κατά της καταβολής του δείχνει τις πρώτες σημαντικές ρωγμές. Υπέρ της καταβολής τάσσονται τώρα, δίπλα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης Die Linke (Η Αριστερά) σημαίνοντα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ράλφ Στέγκνερ και των Πράσινων, όπως ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος Γιούργκεν Τριτίν. «Η Γερμανία δεν μπορεί να αρνείται την ιστορική της ευθύνη» είπε ο τελευταίος. Η πρότασή του: Η δημιουργία ενός παρόμοιου ιδρύματος με εκείνο που αποζημίωσε προ δωδεκαετίας περίπου τα εκατομμύρια σκλάβων εργασίας και έφερε το όνομα «Μνήμη, Ευθύνη, Μέλλον».
Αλλά ρωγμές σημειώνονται και εντός του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Ο εκπρόσωπος του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρόντεριχ Κίζεβέτερ θεωρεί τώρα πιθανή μια συμφωνία του Βερολίνου με την Αθήνα να το ίδιο θέμα. Νομικά, λέει, η Γερμανία δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλει επανορθώσεις, ηθικά και ιστορικά όμως, η καταβολή τους είναι επιβεβλημένη – όχι βέβαια με δισεκατομμύρια, αλλά με την ενίσχυση του γερμανοελληνικού «ταμείου του μέλλοντος, που προωθεί το διάλογο της κοινωνίας των πολιτών των δυο χωρών. Το ταμείο αυτό, που ιδρύθηκε το 2014, προβλέπεται να λειτουργήσει μέχρι το 2017. Ο μέχρι τώρα προϋπολογισμός του: Λίγα εκατομμύρια ευρώ.
Το ΒΗΜΑ