Το ζήτημα της ενεργειακής ένωσης, η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και οι ενεργειακές συμφωνίες που συνάπτονται με τρίτες χώρες, θα μπουν, μεταξύ άλλων, στο «μικροσκόπιο» των αρχηγών κρατών – μελών της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν και άλλα θέματα τα οποία αφορούν στην εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας σε ενεργειακά θέματα, τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), η θέσπιση νέας νομοθεσίας για τη διασφάλιση του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο κλπ.
Τη στρατηγική – πλαίσιο για μια ευέλικτη Ενεργειακή Ένωση, καθώς και μια νέα πολιτική αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, είχε παρουσιάσει στα τέλη Φεβρουαρίου ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για την Ενεργειακή Ένωση κ. Μάρος Σέφκοβιτς.
Την ίδια στιγμή, όμως που η ΕΕ προχωρά στην ενεργειακή ενοποίηση και τη δημιουργία της ενιαίας εσωτερικής αγοράς ενέργειας, η ελληνική κυβέρνηση προαναγγέλλει τη διατήρηση υπό κρατικό έλεγχο των εγχώριων ενεργειακών πόρων και των δικτύων, καθώς και αλλαγές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, που ορισμένοι κύκλοι ερμήνευσαν ως αποδυνάμωση του Ρυθμιστή.
Πάντως, ο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωνε την την Τρίτη ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι θα καταργήσουμε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας-ΡΑΕ», επισημαίνοντας ότι θα υπάρχει ΡΑΕ στη χώρα μας με βάση τις κοινοτικές προδιαγραφές.
Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες από τον χώρο των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζουν την ανησυχία τους, καθώς το ενεργειακό νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ, αναμένεται ότι θα αλλάξει επί το αυστηρότερο, στο πλαίσιο της ενεργειακής ένωσης, η οποία αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Γι΄ αυτό άλλωστε αποτελεί και βασικό θέμα της Συνόδου Κορυφής.
Παρόλα αυτά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού παραμένει μακριά από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, «κινδυνεύοντας να μετατραπεί η χώρα σε αποκομμένη ενεργειακή νησίδα, εμποδίζοντας και τη συνολική πορεία της ευρύτερης περιοχής προς την ενιαία ενεργειακή αγορά».
Το ΒΗΜΑ