Από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου
Σε λίγες μέρες η Ρόδος υποδέχεται τους πρώτους επισκέπτες της, ύστερα από ένα βαρύ χειμώνα τόσο από τις καιρικές συνθήκες, όσο και από την αβεβαιότητα που διαμορφώθηκε με το βαρύ κλίμα της πολιτικής και οικονομικής συγκυρίας των τελευταίων μηνών.
Το ερώτημα που τίθεται κάθε χρόνο είναι πόσο έτοιμοι είμαστε να δεχθούμε και να φιλοξενήσουμε με επιτυχία τους πρώτους τουρίστες που θα είναι και οι πρώτοι πρεσβευτές για τη καλή φήμη της Ρόδου.
Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τον τουρισμό ότι οι επισκέπτες των δύο πρώτων μηνών της άνοιξης είναι ως επί το πλείστον άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον είναι φυσιολάτρεις και τέτοια εποχή κάθε χρόνο έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα όμορφα φυσικά τοπία του τόπου μας και να θαυμάσουν –φωτογραφήσουν- την σπάνια χλωρίδα και πανίδα του νησιού μας.
Δυστυχώς όμως την περίοδο αυτή η κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος δεν είναι αυτή που θα ικανοποιήσει τέτοιους επισκέπτες με αυξημένες ευαισθησίες για τη φύση και το περιβάλλον. Μια επίσκεψη σήμερα στην ύπαιθρο θα σας εκπλήξει δυσάρεστα με αυτά που θα δείτε σε όλο το νησί και ειδικά σε περιοχές φυσικού κάλλους. Συγκεκριμένα :
Το δασικό περιβάλλον
Στα δάση της Ρόδου και κυρίως στα πιο επισκέψιμα όπως αυτό του Προφήτη Ηλία ή του Ατταβύρου θα βρείτε πεσμένα κοντά στον δρόμο αριστερά και δεξιά πολλά ξερά κλαδιά και μικρά κομμένα δένδρα που εκτός την οπτική ρύπανση είναι επικίνδυνα εάν δεν απομακρυνθούν για την πρόκληση πυρκαγιών το καλοκαίρι. Επίσης είναι εμφανής οι κομμένοι κορμοί φρέσκων δένδρων οι οποίοι στέκουν ένα με δύο μέτρα πάνω από το έδαφος για να διερωτώνται οι ξένοι πόσο αγαπούν το δάσος οι Ροδίτες και σε εμάς να θυμίζει ότι η λαθροϋλοτομία, καλά κρατεί , και δεν πρόκειται να σταματήσει ποτέ.
Η κατάσταση του οδικού δικτύου σε πολλά σημεία είναι κακή λόγω των βροχοπτώσεων και σε συνδυασμό με την στενότητα του δρόμου εγκυμονεί κινδύνους σε οδηγούς που δεν γνωρίζουν καλά την περιοχή. Τα φρεάτια των δρόμων είναι βουλωμένα με πευκοβελόνες, λάσπη και άλλη δασική ύλη. Στην διασταύρωση προς την Προφύλια στις πλαγιές αριστερά και δεξιά του δρόμου τα καμένα δένδρα στέκουν ακόμη μαύρα και άραχνα μερικά όρθια και άλλα κομμένα κατά γης δημιουργώντας μια εικόνα τοπίου της κόλασης. Αν και έχουν περάσει 8 χρόνια από την τελευταία πυρκαγιά και χωρίς να υπάρχει περίπτωση να αναζωογονηθεί το δάσος από αυτά τα καμένα δένδρα εν τούτοις δεν έχουν απομακρυνθεί ώστε να διευκολυνθεί η θαμνώδης βλάστηση και να αναδασωθεί εκ νέου όλη η καμένη έκταση.
Πάντως η εικόνα του τοπίου είναι αποκρουστική και καθόλου κολακευτική για όσους αγαπούν το πράσινο και καθαρό φυσικό περιβάλλον.
Οι οδικές πινακίδες
Μεγάλη σύγχυση προκαλούν στους οδηγούς οι οδικές σημάνσεις και πινακίδες σε πολλές περιοχές του οδικού δικτύου. Πρώτα από όλα οι περισσότερες είναι πολύ παλιές και τα γράμματα δεν φαίνονται. Δεύτερον πολλές βρίσκονται σε ακατάλληλες θέσεις ή είναι κρυμμένες πίσω από φυσικά εμπόδια. Σε διασταυρώσεις ( διασταύρωση προς Προφύλια-Βάτι-Ιστριο) υπάρχουν τόσες πολλές παλιές και νέες πινακίδες που δημιουργούν κομφούζιο όχι μόνο στους ξένους οδηγούς αλλά και στους ντόπιους. Στάσεις δεν υπάρχουν για τους επιβάτες των λεωφορείων της γραμμής και εάν κάτι υπάρχει είναι πρόχειρο και παλιό.Πιστεύουμε είναι καιρός η οδική σήμανση να αντιμετωπιστεί σωστά εξ αρχής διότι το πρόβλημα αυτό υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια.
Η ανεξέλεγκτη βόσκηση
Η κατάσταση έχει γίνει πολύ επικίνδυνη με τα αδέσποτα κατσίκια που βόσκουν σε χωράφια με καλλιέργειες, περνούν τους δρόμους μόνα τους χωρίς τους βοσκούς, βόσκουν σε δασικές εκτάσεις που η χλωρίδα πρέπει να προστατεύεται και αποψιλώνουν σημαντικούς βιότοπους με σπάνια είδη χλωρίδας. Σε πολλές άλλες εκτάσεις δασικές και μη βρίσκονται εγκατεστημένοι σταύλοι κάθε μορφής. Άλλοι είναι πρόχειρα κτισμένοι με τσιμεντόλιθους και άλλοι με λαμαρίνες. Μερικοί έχουν ζώα και άλλοι είναι εγκαταλειμμένοι σκουπιδότοποι. Αυτό είναι ένα άλλο σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα αποτελεσματικά.
Μπάζα και σκουπίδια
Δεν υπάρχει χωματόδρομος που να οδηγεί μέσα στο δάσος και να είναι προσπελάσιμος σε ανθρώπους και αυτοκίνητα που να μη βρεί κάποιος σωρούς από σκουπίδια και μπάζα κάθε είδους .
Μια πολύ άσχημη εικόνα του φυσικού περιβάλλοντος που πέρα της καταστροφής που προξενεί στο περιβάλλον δεν μας τιμά σαν λαό και μας υποβαθμίζει σαν χώρα στα μάτια όλων των επισκεπτών μας. Η ζημιά που προκαλείται από τα σκουπίδια ή τα λύματα ιδίως όταν αυτά βρίσκονται στις όχθες των ποταμών και των λιμνών είναι ιδιαίτερα μεγάλη και επικίνδυνη.
Πριν μερικά χρόνια κάποιος οδηγός μπετονιέρας άδειασε το μπετόν της μπετονιέρας του στις όχθες του ποταμού Λουτάνη. Έκτοτε τα μπετά παραμένουν εκεί και κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί να τα απομακρύνει και να αποκαταστήσει το τοπίο το οποίο επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες ξένοι. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματική εικόνα του φυσικού μας περιβάλλοντος ,ενός σημαντικού στοιχείου πάνω στο οποίο βασίζεται η τουριστική βιομηχανία και η οικονομική ανάπτυξη ολόκληρου του νησιού. Το ερώτημα όμως είναι για πόσο καιρό θα παραμείνει ακόμη;
Το ΔΣ.