«Τα προβλήματα και οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα σε πολλά νοσοκομεία της χώρας έχουν υποβαθμίσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα παροχών υγείας και έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους γιατρούς και τους εργαζόμενους όσο και τους ασθενείς» δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή το περιστατικό ξυλοδαρμού ειδικευόμενης γιατρού από συγγενή ασθενούς στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.
Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου, όπως αναφέρει, είναι να αναδιοργανωθεί το ΕΣΥ έτσι ώστε οι γιατροί να μπορούν να ασκήσουν το έργο τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι ασθενείς να αισθάνονται ασφάλεια όταν απευθύνονται στα δημόσια νοσοκομεία.
«Ήδη έχουμε προχωρήσει σε ενέργειες που θα ενισχύσουν τη στελέχωση των νοσοκομείων με ανθρώπινο δυναμικό (παράταση της θητείας των ειδικευόμενων και επικουρικών γιατρών, προσλήψεις σε ΜΕΘ, σχεδιασμός στοχευμένων προσλήψεων στις δομές υγείας, απλοποίηση του τρόπου επιλογής των επικουρικών γιατρών)» σημειώνει ο κ. Ξανθός.
Προσθέτει ότι παράλληλα δρομολογείται ο επανασχεδιασμός και η αναβάθμιση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων του Ασθενούς που λειτουργούν μέσα στα νοσοκομεία. Ο ρόλος τους -σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη- θα είναι να προασπίζουν τα δικαιώματα των ασθενών. «Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσουμε αφενός την προστασία του αυτονόητου δικαιώματος των πολιτών στην ισότιμη υγειονομική πρόσβαση και στην αξιοπρεπή περίθαλψη, αφετέρου θα στηρίξουμε τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που πολλές φορές μετατρέπονται σε “αλεξικέραυνα” της αγανάκτησης των πολιτών εξαιτίας των ανεπαρκειών που παρατηρούνται στο δημόσιο σύστημα υγείας».
Καταδίκη και από τους γιατρούς
Ανακοίνωση για το περιστατικό εξέδωσε και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), οι εκπρόσωποι του οποίου καταδικάζουν τα φαινόμενα βίας.
«Τα φαινόμενα βίας είναι απαράδεκτα, ιδιαίτερα όταν συμβαίνουν σε χώρους που παρέχονται υπηρεσίες υγείας και στρέφονται σε βάρος γιατρών, οι οποίοι εξουθενωμένοι ψυχικά, ηθικά και οικονομικά, προσπαθούν κάτω από αντίξοες συνθήκες να ανταποκριθούν στα αυξημένα και ιδιαιτέρως απαιτητικά καθήκοντά τους» σημειώνουν.
Οι εκπρόσωποι του ΠΙΣ καλούν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη διοίκηση του νοσοκομείου Μυτιλήνης να επιληφθούν άμεσα του θέματος, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη και να αποτραπεί παρόμοιο περιστατικό στο μέλλον.
Επικίνδυνη η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης
«Η ποινικοποίηση της ιατρικής πράξης αποτελεί μία πολύ επικίνδυνη πρακτική. Δένει τα χέρια των ιατρών οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας». Αυτό δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, με αφορμή τη δικαστική απόφαση εναντίον δύο ειδικευομένων γιατρών του νοσοκομείου Ρεθύμνου για τον θάνατο 16χρονης ασθενούς.
«Η καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου της Κρήτης εναντίον των δύο ειδικευομένων ιατρών ανοίγει ένα πολύ δύσβατο και σκοτεινό “μονοπάτι” για την ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα πράξει όλα τα δέοντα και νόμιμα για την άρση της άδικης μεταχείρισης των δύο ιατρών» κατέληξε.
Το ΒΗΜΑ