Ειδήσεις

Ούτε ευρώ για την Ελλάδα χωρίς ψήφιση και εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, λέει η Ισπανία

Σκληρή γραμμή τηρεί η Μαδρίτη απέναντι στο ενδεχόμενο άμεσης εκταμίευσης μέρους των «παγωμένων» 7,2 δισ. αφού εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις από το Eurogroup, με τον υπουργό Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος να αποσαφηνίζει πως είναι ενιαία ευρωπαϊκή γραμμή να μην υπάρξουν εκταμιεύσεις απλά με την έγκριση των ελληνικών προτάσεων από το Eurogroup.

Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της προτού υπερψηφιστούν αλλά και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ουσιαστικά καταρρίπτοντας την ελπίδα πως υπάρχει δυνατότητα άμεσης εκταμίευσης μέρους των «παγωμένων» 7,2 δισ. αφού εγκριθούν οι ελληνικές προτάσεις από το Eurogroup.

«Θα δούμε εάν η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά περιεκτική ή όχι. [Αλλά] δεν θα γίνει οιαδήποτε εκταμίευση πριν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ, [πριν] οι μεταρρυθμίσεις έχουν ψηφιστεί και υλοποιηθεί», σημειώνει ο χαρακτηριστικά κ. ντε Γκίντος.

Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. ντε Γκίντος είπε πως η λύση είναι η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας εκπόνησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του ισπανού ΥΠΟΙΚ αντανακλούν τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει η Μαδρίτη απέναντι στα αιτήματα της Αθήνας, και έρχονται μια ημέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο κ. ντε Γκίντος πάντως αποσαφήνισε πως δεν υπάρχει κάποια διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας, ή γενικότερα στους κόλπους της ευρωζώνης, παρά το γεγονός – όπως υποστήριξε – πως «οι Έλληνες έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν εν δυνάμει διαφορές» μεταξύ των εταίρων.

Οι Έλληνες «δεν έχουν κάνει πολλούς φίλους», σχολίασε ο ισπανός υπουργός Οικονομικών, κάνοντας μάλιστα λόγο για κακή επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της Αθήνας, η οποία έχει οδηγήσει σε απώλεια πολύτιμου χρόνου.

Προσέθεσε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα «πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και να αποφύγει «μονομερείς ενέργειες».

Τέλος, ο κ. ντε Γκίντος κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται προς συζήτηση το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, όμως διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως κάποιο κράτος-μέλος μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες.

«Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη είναι πως κανείς δεν μπορεί να φύγει [από τη νομισματική ένωση]. Η δεύτερη είναι πως κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος να αφήσει το ευρώ. Αλλά θα ήταν παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη, αποτυχία να παραβιάσουμε τους κανόνες», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου