Από τη μείωση του αριθμού των μετακλητών που απασχολούνται στα υπουργεία θα εξοικονομηθούν τα χρήματα που απαιτούνται για την επαναπρόσληψη των 3.900 «διαθέσιμων» και απολυμένων βάσει του Μνημονίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διοικητικούς πανεπιστημίων, σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες αλλά και δημοτικούς αστυνομικούς, οι οποίοι βάσει των προβλεπομένων στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα κατατεθεί προσεχώς στη Βουλή, θα επιστρέψουν στην εργασία τους χωρίς να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος.
Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει εκπονηθεί από τα συναρμόδια υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, το κόστος επαναπρόσληψης των 3.900 «διαθέσιμων» και απολυμένων υπολογίζεται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ, καθώς 1.000 εξ αυτών ούτως ή άλλως εξακολουθούν να πληρώνονται βάσει δικαστικών αποφάσεων.
«Αν τεθεί θέμα από τους θεσμούς σχετικά με τις 15.000 προσλήψεις που προβλέπονται για φέτος, θα απαντήσουμε ότι μπορούμε να τις κάνουμε γιατί εξοικονομήσαμε το κόστος της επαναφοράς από ένα ισοδύναμο μέτρο», δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος εν συνεχεία παρουσίασε την οικονομική μελέτη των επαναπροσλήψεων.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, από τους 3.900 «διαθέσιμους», εκτός Δημοσίου έχουν τεθεί 2.000, εκ των οποίων όμως 1.000 εξακολουθούν να πληρώνονται βάσει δικαστικών αποφάσεων. Το κόστος της επαναπρόσληψης των απολυμένων, βάσει της μελέτης των συναρμόδιων υπουργείων, υπολογίζεται περί τα 22 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «είναι περίπου το μισό από τα 50 εκατομμύρια ευρώ που γλιτώνουμε περιορίζοντας τις στρατιές των συμβούλων των υπουργών από 1.200 σε 550». Ως προς τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που προβλέπεται στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, το μέτρο αυτό δεν θα έχει δημοσιονομικό κόστος, καθώς βάσει της νομοθεσίας οι ΙΔΑΧ ούτως ή άλλως μισθολογικά έχουν την ίδια μεταχείριση με τους μόνιμους. Αγνωστο παραμένει πάντως ποιο θα είναι το κόστος από την πρόσληψη περίπου 6.000 επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, οι οποίοι είναι αδιόριστοι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επιστροφή των απολυμένων στις θέσεις τους αναμένεται να ξεκινήσει περίπου τον Μάιο μέσω «μίνι κινητικότητας».
Ιδιαίτερα επικριτικός πάντως στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου εμφανίστηκε ο προκάτοχος του κ. Κατρούγκαλου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον νυν υπουργό ως «τον καλύτερο φίλο της ΑΔΕΔΥ». «Το νομοσχέδιο του κ. Κατρούγκαλου θα το καταψηφίσουμε και με τα δύο χέρια. Ολα τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ βρήκαν θέση σε αυτό το νομοσχέδιο», είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια άσκησε κριτική στον ευρύτερο σχεδιασμό αναφορικά με τον τομέα του Δημοσίου. «Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα που επικρατούσε στο παρελθόν στη Δημόσια Διοίκηση, όταν καμία υπόθεση δεν εκδικαζόταν, επειδή οι συνδικαλιστές τα έκαναν πλακάκια με όλους τους επίορκους δημοσίους υπαλλήλους», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, αναφέρθηκε και στο θέμα των πλαστών πιστοποιητικών, οι έλεγχοι των οποίων αποτέλεσαν βασική προτεραιότητα κατά την υπουργική του θητεία. «Ο κ. Κατρούγκαλος αναστέλλει τον έλεγχο για τα μαϊμού πιστοποιητικά γιατί θέλει να είναι αρεστός και κλείνει το μάτι στους συνδικαλιστές», σχολίασε.
Καθημερινή