Πέρα από κάθε πρόβλεψη είναι οι ούτως ή άλλως, σοβαρές διαστάσεις της διάβρωσης της δυτικής πλευράς της Ρόδου από τη θάλασσα – σχεδόν σε όλο το μήκος του νησιού.
Αυτό δείχνει η τελευταία μελέτη του Τμήματος Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, ύστερα από την επεξεργασία στοιχείων που συγκεντρώθηκαν κατά την τελευταία τριετία.
Τα εν λόγω στοιχεία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το νησί της Ρόδου «μικραίνει» αφού με σταθερό ρυθμό η θάλασσα εισβάλλει στη στεριά και μάλιστα επισημαίνεται ότι εάν δεν ληφθούν ολοκληρωμένα μέτρα, είναι βέβαιο ότι σε μεγάλο μήκος ο οδικός άξονας κατά μήκος της δυτικής πλευράς, θα βρεθεί στη θάλασσα, όπως ήδη έχει γίνει μετά τις Φάνες και μέχρι το Μανδρικό.
Σε άλλα σημεία που ο οδικός άξονας βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα, θα χαθούν χερσαίες εκτάσεις. Υπάρχουν μάλιστα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η ακτογραμμή έχει αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να έχουν αφανισθεί ολόκληρες κτηματολογικές μερίδες, όπως αυτές εμφανίζονται στους κτηματολογικούς χάρτες. Δηλαδή, οι χάρτες δείχνουν οικόπεδα ή αγροκτήματα με τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά στην πραγματικότητα εκείνο που υπάρχει είναι …ακρογιαλιά!
Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει κατά καιρούς ότι η εισβολή της θάλασσας στη στεριά, θα προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα χωρίς ανακοπή στο μέλλον, οι τοπικοί παράγοντες είναι ενήμεροι, αλλά σε πρακτικό επίπεδο δεν γίνεται απολύτως τίποτα.
Η βασική αιτία που προκαλεί αυτή την εκτεταμένη και επικίνδυνη διάβρωση είναι διάφορες αυθαίρετες παρεμβάσεις που έγιναν μέσα στη θάλασσα, που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτρέψουν τα υπόγεια ρεύματα από τη φυσική τους ροή και να τα στρέψουν προς τη στεριά…
Πηγή: ERGON blog: