Με στάσεις εργασίας των απλήρωτων εδώ και δύο μήνες ηθοποιών του, «γιορτάζει» το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, τη σημερινή (27/3) Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου, με το μήνυμα φέτος να υπογράφει ο πολωνός σκηνοθέτης Κριστόφ Βαρλικόφσκι.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου καθιερώθηκε το 1962 από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου (Δ.Ι.Θ.). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Μαρτίου από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα.
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Δ.Ι.Θ. επιλέγει κάθε φορά από μια χώρα-μέλος του μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου για να γράψει μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα Μ.Μ.Ε. σε όλο τον κόσμο. Φέτος το μήνυμα έγραψε ο Πολωνός σκηνοθέτης Krzysztof Warlikowski.
Το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου διαβάζεται σε κάθε θέατρο πριν από την παράσταση της 27ης Μαρτίου.
Ειδικά στο ΚΘΒΕ το μήνυμα της Παγκόσμιας Μέρας θεάτρου διαβάστηκε μια μέρα νωρίτερα – την Πέμπτη πριν από την πρεμιέρα του Τσεχωφικού «Γλάρου» στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, καθώς οι απλήρωτοι επί δίμηνο ηθοποιοί, θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας αύριο, ματαιώνοντας κάθε θεατρική πράξη στο ΚΘΒΕ.
Γεννημένος στην Πολωνία το 1962 ο Κριστόφ Βαρλικόφσκι είναι σήμερα ένας από τους πιο προβεβλημένους σκηνοθέτες της γενιάς του. Από το 2008 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Nowy Teatr (New Theater) στη Βαρσοβία.
Στο μήνυμά του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο ίδιος αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Οι αληθινοί δάσκαλοι του θεάτρου συχνά απαντώνται εκτός σκηνής. Και γενικώς δεν δείχνουν κανένα ενδιαφέρον για το θέατρο ως μηχανισμό αντιγραφής συμβάσεων ή αναπαραγωγής κοινοτυπιών.
Επικεντρώνονται περισσότερο στην πηγή της παρόρμησης, τα πραγματικά ζωογόνα ρεύματα που τείνουν να υπερβούν τις θεατρικές αίθουσες και τα πλήθη που είναι διατεθειμένα να αντιγράψουν έναν οποιοδήποτε κόσμο.
Αντιγράφουμε αντί να δημιουργούμε κόσμους που να εστιάζουν ή και να εξαρτώνται από τον διάλογο με το κοινό και τα υποδόρια συναισθήματά του. Ενώ στην πραγματικότητα τίποτα δεν μπορεί να αποκαλύψει καλύτερα από το θέατρο τα κρυμμένα πάθη».