Ειδήσεις

Λίγες μέρες πριν τη στάση πληρωμών, λένε ξένα ΜΜΕ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου η Ελλάδα δεν μπορεί να τα καταφέρει χωρίς εκταμίευση δόσης πέραν του πρώτου δεκαημέρου του Απρίλη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατηρεί στη ζωή το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με χορήγηση έκτακτης ρευστότητας. Παράλληλα, όμως, στερεί από την ελληνική κυβέρνηση τις τελευταίες δυνατότητες χρηματοδότησης, γράφει σήμερα η Deutsche Welle.

Η ΕΚΤ έδωσε εντολή στις ελληνικές τράπεζες να μην επιβαρυνθούν επιπλέον με αγορά εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, γνωστών και ως T-Bills. Σύμφωνα με τον Μάρτιν Φάουστ, καθηγητή στο Frankfurt School of Finance, η ΕΚΤ έλαβε την απόφαση αυτή για δύο λόγους.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στη DW, «από τη μία η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκει λύσεις ώστε να θέσει τα προβλήματα υπό έλεγχο. Τα φορολογικά έσοδα μειώνονται. Από την άλλη η ΕΚΤ θέλει να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή λείπει ένας σημαντικός αγοραστής εντόκων γραμματίων. Πολλοί άλλοι επενδυτές δεν είναι πρόθυμοι να τα αγοράσουν εξαιτίας του υψηλού κινδύνου».

Επομένως η ΕΚΤ στερεί από την Ελλάδα μία σημαντική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένου ότι η Αθήνα διασφάλιζε τη ρευστότητά της τους τελευταίους μήνες μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Προκειμένου να αποτραπεί η – με βάση τα σημερινά δεδομένα – διαφαινόμενη χρεοκοπία, θα πρέπει να επιτευχθεί μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωζώνη εντός των προσεχών ημερών. Μέχρι τότε η ΕΚΤ εξακολουθεί να διατηρεί «όρθιες» τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, ο οποίος διασφαλίζει κεφάλαια μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αφότου η ΕΚΤ έκλεισε τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης, παύοντας στις αρχές Φεβρουαρίου να δέχεται ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για νέα δάνεια, το όριο παροχής ρευστότητας μέσω του ELA αυξάνεται σε βασανιστικά μικρές δόσεις σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Η τελευταία αύξηση, την προηγούμενη εβδομάδα, διαμόρφωσε το νέο πλαφόν στα 71 δισ. ευρώ.

Στην Αθήνα, αυτό που δεν λέγεται κινδυνεύει να γίνει το αναπόφευκτο, σχολιάζει χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Όπως τονίζει, τα στοιχεία της αγοράς εμφανίζουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, διακινδυνεύοντας τις πληρωμές 500 εκατ. ευρώ προς τους ευρωπαίους φορολογούμενους, τα ταμεία διάσωσης, τις τράπεζες και τους κατόχους ομολόγων.

Καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εξαντλούνται, τα CDS κάνουν λόγο για 72% πιθανότητα η Ελλάδα να αθετήσει το χρέος της μέσα σε πέντε χρόνια, έναντι του 72% που ήταν το ποσοστό στις αρχές του μήνα.

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι οι αποδόσεις των τριετών ομολόγων είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα 10ετή ομόλογα. «Παραδοσιακά, οι επενδυτές συνηθίζουν να δανείζουν για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Με την Ελλάδα, η άμεση ανησυχία είναι εάν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω».

Σε διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα βρει τα χρήματα για να πληρώσει στις 9 Απριλίου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρεται δημοσίευμα της Wall Street Journal. Το δημοσίευμα προαναγγέλλει σύγκληση του Euro Working Group την Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως εκεί δεν θα ληφθούν αποφάσεις σχετικές με τη χορήγηση χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης που επικαλείται η εφημερίδα ανέφεραν πως οι ελληνικές προτάσεις για την αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης δεν ήταν αρκετά λεπτομερείς για να ικανοποιήσουν τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, κάτι που συνεπάγεται ότι η Αθήνα δεν θα λάβει χρηματοδότηση πριν περάσουν αρκετές εβδομάδες ακόμα.

«Οι προτάσεις ήταν αποσπασματικές, ασαφείς και οι Έλληνες συνάδελφοι δεν μπορούσαν να εξηγήσουν τεχνικά ζητήματα με την εφαρμογή τους», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης που συμμετέχει στις συνομιλίες. «Ας ελπίσουμε ότι θα παρουσιάσουν κάτι πιο επαρκές την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε.

Πάντως, όπως σημειώνει η Wall Street Journal το Euro Working Group θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση, αν και είναι εξαιρετικά απίθανο να συγκληθεί το Eurogroup πριν από τα μέσα Απριλίου για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα πρέπει να μαζέψει μόνη της τα μετρητά για να πληρώσει τα 460 εκατ. ευρώ χρέους προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου. «Οι Έλληνες είναι εύλογα βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν τις πληρωμές αυτές», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

thepressproject.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου