Απευθείας αναθέσεις, παράνομες συμβάσεις, εξωφρενικές απολαβές και «χρυσά» ποσά για εκπομπές και παραγωγές, περιέχονται στον πολυσέλιδο φάκελο της ΕΡΤ που ανοίγει σήμερα το ereportaz. Πρόκειται για την πολυσέλιδη πορισματική αναφορά που βρίσκεται στην κατοχή των εισαγγελέων κατά τωνεγκλημάτων διαφθοράς και καταγράφει όλες τις ανοικτές δικογραφίες για κάθε είδους σκάνδαλα που λάμβαναν χώρα στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευήςτην δεκαετία του 2000. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν καταφανείς, όπως τουλάχιστον περιγράφονται, περιπτώσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματοςπου κατέληξε είτε σε τσέπες μερικών εκλεκτών, είτε -λόγω αστοχίας- στον βρόντο…
Οι συγκεκριμένες δικογραφίες που βρίσκονταν διάσπαρτες ανευρέθηκαν στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας για την κατάσταση που επικρατούσε στην ΕΡΤ πριναπό το ξαφνικό κλείσιμό της την 11η Ιουνίου 2013.
Πλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, προσανατολίζεται στο άνοιγμα της ΕΡΤ με την παλιά της μορφή. Σίγουρα η συγκεκριμένη κίνηση κινείται στο σωστό πλαίσιο αρκεί να μην επαναληφθούν όλα τα «κακώς κείμενα» του παρελθόντος όπως τουλάχιστον καταγράφονται στις επίσημες πορισματικές αναφορές που βρίσκονται στη διάθεση των Αρχών. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι αρκετές από τις πλέον πολυσυζητημένεςυποθέσεις της ΕΡΤ οι οποίες πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης τελικά κατέληξαν στο αρχείο λόγω των… μη επαρκών στοιχείων που βρέθηκαν. Συγκεκριμέναδιαπιστώνεται ότι από τις 29 συνολικά υποθέσεις για ορισμένες έχουν εκδοθεί απαλλακτικά βουλεύματα. Μεταξύ τους και μερικές «κραυγαλέες» περιπτώσειςόπως:
α) οι συμβάσεις της ΕΤ-3 με τον ΟΠΑΠ,
β) τα δικαιώματα του Champions League,
γ) η διανομή του ραδιοτηλεοπτικού σήματος σε Ωκεανία, Αμερική, Ασία, Αφρική και Ευρώπη και πολλές ακόμη. Η συγκεκριμένη υπόθεση αρχειοθετήθηκε στις4 Ιουλίου 2013 ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η ανάθεση είχε γίνει πριν την υπογραφή της σύμβασης!,
δ) η διαβόητη τηλεοπτική παραγωγή «Διονύσιος Σολωμός».
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων αφορά την χρονική περίοδο όπου ισχυρός άνδρας στο ραδιομέγαρο της Μεσογείωνήταν ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος.
Υπόθεση 1: Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό 70 χρόνων ραδιοφωνίας στο Ζάππειο
Μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αφορά στον έλεγχο νομιμότητας της ανάθεσης των υπηρεσιών και προμηθειών που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 70 χρόνων ραδιοφωνίας. Οι εκδηλώσεις κόστισαν 863.007 ευρώ ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ΣΕΕΔ δενδιαβίβασε το συγκεκριμένο πόρισμα στην εισαγγελία καθώς φέρεται να μην διαπίστωσε παραβάσεις! Το πλέον περίεργο όμως είναι ότι όταν οι εισαγγελικέςΑρχές επέμειναν οι ελεγκτές του ΣΕΕΔ απέστειλαν υλικό το οποίο αφορούσε άλλον έλεγχο και χρειάστηκε να σημειωθεί νέα τηλεφωνική επικοινωνία ούτωςώστε να σταλεί το σωστό υλικό.
Στην ουσία της υπόθεσης τώρα. Την χρονική περίοδο από 4.12.2008 μέχρι και 2.2.2009 η ΕΡΤ ΑΕ διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο σειρά εκδηλώσεων για τονεορτασμό 70 χρόνων ραδιοφωνίας. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν έκθεση με παλιά μηχανήματα, κονσόλες, μικρόφωνα, φωτογραφίες, έντυπα, συναυλίες,ραδιοφωνικά, θεατρικά, συνέδρια, ημερίδες και πολλά ακόμα. Οι εορταστικές εκδηλώσεις περιελάμβαναν 146 αναθέσεις υπηρεσιών ενώ το κόστος ανήλθε σε863.000 ευρώ. Ωστόσο από τον έλεγχο προέκυψε ότι η τότε διοίκηση της ΕΡΤ δεν προχώρησε στην κατάθεση ενός συνολικού προϋπολογισμού στον οποίο νααποτυπώνονται αναλυτικά οι επιμέρους δράσεις- έργα που ήταν αναγκαία για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Και όχι μόνο αυτό καθώς ο έλεγχοςκατέδειξε σωρεία απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένες εταιρείες χωρίς τη διενέργεια διαγωνισμού. Για παράδειγμα η εκτύπωση 6.040 λευκωμάτωνανατέθηκαν απευθείας σε εταιρεία και κόστισαν 79.672 ευρώ. Παράλληλα οι εκδηλώσεις ανατέθηκαν στην εταιρεία Busybuilding και όχι στην εταιρείαCaramella με την οποία η ΕΡΤ είχε ήδη σύμβαση, ενώ οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το έργο «κατατμήθηκε με αποτέλεσμα να αποφευχθεί ηδιαγωνιστική διαδικασία και να μην επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός ανταγωνισμός που ενδεχομένως θα απέφερε αρτιότερο καλλιτεχνικό και ποιοτικό αποτέλεσμακαι μικρότερο κόστος».
Υπόθεση 2: Το «Οlympic Trophy» και η καταδίκη Παναγόπουλου
Στην ίδια έκθεση περιλαμβάνονται όλα όσα συνέβησαν στον απόηχο των περιβόητων παραγωγών της ΕΡΤ «Olympic Trophy» και «Διονύσιος Σολωμός». Για τηνπαραγωγή «Olympic Trphy» καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ Α.Ε. κ. Χρίστος Παναγόπουλος για τοαδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ” εξακολούθηση. Στον κ. Παναγόπουλο επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 14 μηνών με τριετή αναστολή. Ο κ. Παναγόπουλοςφέρεται να έδωσε εντολή (στις 15.4.2005) οικονομικού ελέγχου στον διευθυντή εσωτερικού ελέγχου της ΕΡΤ κ. Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο για την εν λόγωπαραγωγή η οποία είχε γίνει με την εταιρεία ΑΝΩΣΗ. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου όμως ο κ. Παναγιωτόπουλος ζήτησε να διαγραφεί η πρώτηδιαπίστωση της πορισματικής έκθεσης για σκανδαλώδη διαχείριση των χρημάτων της παραγωγής και του υπαγόρευσε στον διευθυντή να αναγράψει ότι δενδιαπιστώθηκε τίποτα το μεμπτό! Στη συνέχεια, δε, απέκρυψε με πρόθεση το πόρισμα και παρέλειψε με πρόθεση να το αποστείλει ως είχε υποχρέωση στονεισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών με σκοπό -σύμφωνα με τους ελεγκτές- να ωφελήσει παράνομα όσους ευθύνονταν για τυχόν διαπραχθείσες αξιόποινεςπράξεις με την αποφυγή αναζήτησης ποινικών ευθυνών σε βάρος τους. Επίσης παρότι διαπιστώθηκαν διάφορες παραλείψεις, παρατυπίες, έλλειψη ελέγχου, κτλ, οκ. Παναγόπουλος παρέλειψε να προβεί σε πειθαρχικές διώξεις με σκοπό να ωφελήσει παράνομα όσους εμπλέκονταν και ευθύνονταν πειθαρχικά. Κοινώς οιελεγκτές αποδίδουν στον κ. Παναγόπουλο πρόθεση να τους βγάλει όλους λάδι.
Παράλληλα, σύμφωνα με το πόρισμα, παρέλειψε να κινηθεί πειθαρχικά σε βάρος των υπαλλήλων και των προϊσταμένων της εταιρείας που ευθύνονταν για τηνπαραγωγή.
Υπόθεση 3: Οι συμβάσεις για το «Portrait»
Στις 28-2-2013 η εισαγγελέας κυρία Ελένη Σίσκου άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για την παραγωγή «Portrait». Τι είχε συμβεί; Εξαιτίας πλημμελούςελέγχου και παραλαβής της παραγωγής «Portrait» από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της διεύθυνσης Διεθνών εκπομπών επιβαρύνθηκε η ΕΡΤ κατά14.044 ευρώ για δυο επεισόδια best of. Με απλά λόγια δυο επαναλήψεις των καλύτερων στιγμών προηγούμενων εκπομπών κόστισαν 14.000 ευρώ τη στιγμή πουσε όλα τα κανάλια του κόσμου η συγκεκριμένη διαδικασία (best of) δεν κοστίζει τίποτα! Σαν να μην έφτανε αυτό χρεώθηκε με 7.022 ευρώ ένα επεισόδιο τουκύκλου Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2008 και 14.044 ευρώ δύο επεισόδια του κύκλου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2009. Σύνολο; 35.110 ευρώ για τα… best of!
Υπόθεση 4: Παράνομες μονιμοποιήσεις
Ανοιχτή υπόθεση στην ελληνική δικαιοσύνη παραμένει η παράνομη μετατροπή συμβάσεων σε αορίστου χρόνου όπως έχει καταγγελθεί από τον πρώην διευθυντή εσωτερικού ελέγχου της ΕΡΤ κ. Παναγιωτόπουλου. Πρόκειται, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, για πογκρόμ μονιμοποιήσεων από το παράθυρο διαφόρωνεκλεκτών και ημετέρων χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Η υπόθεση διερευνήθηκε από την Οικονομική Αστυνομία και διερευνάται πλέον και απότους εισαγγελείς κατά των εγκλημάτων Διαφθοράς. Για το ίδιο θέμα στις 31-12-2012 υποβλήθηκε από τον κ. Παναγιωτόπουλου μηνυτήρια αναφορά για το ίδιοακριβώς θέμα και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Υπόθεση 5: Οι δικογραφίες για τις υψηλές αμοιβές Παναγόπουλου και δημοσιογράφων
Στην ίδια πολυσέλιδη πορισματική αναφορά περιέχονται και όλα τα στοιχεία που αφορούν τις υψηλές αμοιβές του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αλλά και διάφορων δημοσιογράφων. Στο μικροσκόπιο των Αρχών μπήκαν οι αμοιβές του κ. Χρήστου Παναγόπουλου ο οποίος από τη θέση του διευθύνοντοςσυμβούλου και προέδρου της ΕΡΤ εισέπραττε αμοιβή 300.000 ευρώ ετησίως!
Επιπλέον οι εισαγγελικές Αρχές διενήργησαν έρευνα και τις 90.000 ευρώ που δίνονταν στον Σπύρο Παπαδόπουλο για την εκπομπή στην «Υγειά Μας» καθώς καιγια τα 300.000 ευρώ τον χρόνο που λάμβαναν οι δημοσιογράφοι Λυριτζής και Οικονόμου, έκαστος. Έρευνα πραγματοποιήθηκε και για τις 68.000 ευρώ, 112.000και 110.000 ετησίως που έπαιρναν οι τρεις σύμβουλοι περιεχομένου αρχείου τον χρόνο αλλά και τις 5.000 ευρώ τον μήνα που λάμβανε δημοσιογράφος ο οποίοςήταν ήδη υπάλληλος της ΕΡΤ!
Ωστόσο οι συγκεκριμένες υποθέσεις κατέληξαν στο αρχείο με εισαγγελική πράξη τον Αύγουστο του 2013!
Υπόθεση 6: Τα bonus των 30 υπαλλήλων για τη Eurovision και το «Μπορώ» της Άννας Δρούζα
Εντυπωσιακά, όμως, είναι τα όσα συνέβησαν για τη διοργάνωση της Eurovision του 2006. Σύμφωνα με το πόρισμα 30 υπάλληλοι της ΕΡΤ έλαβαν εξτρά αμοιβέςεπειδή κατόρθωσαν να συνεισφέρουν στην επιτυχή διοργάνωση του θεσμού. Συγκεκριμένα η καταγγελία που έφτασε στη διάθεση των Αρχών ανέφερε ότι οδιευθύνων σύμβουλος, κ. Χρίστος Παναγόπουλος, αφενός χορήγησε bonus σε 30 υπαλλήλους για την διοργάνωση της Eurovision παρά το γεγονός ότι εκείνοι δεντο δικαιούνταν, αφετέρου σύναψε συμβάσεις με εξωτερικούς παραγωγούς το κόστος των οποίων υπερέβαινε το συνηθισμένο και ευνοούσε συγκεκριμένεςπαραγωγές. Για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία ωστόσο ο κ. Παναγόπουλος δεν παραπέμφθηκε σε δίκη καθώς το δικαστικό βούλευμα ήταν απαλλακτικό.Από την έρευνα προέκυψε ότι από τον γενικό κανονισμό της ΕΡΤ προβλεπόταν η χορήγηση bonus και δεν αποτελεί επίδομα αλλά επιβράβευση για την επίτευξησυγκεκριμένων στόχων της εταιρείας.
Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο μπήκε και η απευθείας ανάθεση στην εταιρεία της δημοσιογράφου Άννας Δρουζα για την εκτέλεση και παραγωγή 180 επεισοδίωντης εκπομπής «Μπορώ». Η παραγωγή της εκπομπής κόστισε 11.932 ευρώ ανά επεισόδιο αλλά η απευθείας ανάθεση κρίθηκε ορθή καθώς η τιμή ήταν φτηνότερησε σχέση με το κόστος της ίδιας εκπομπής στο Star την προηγούμενη χρονιά!
Υπόθεση 7: Οι απευθείας αναθέσεις και οι προσλήψεις
Ενα μικρό «πανηγύρι» καταγράφεται στην πορισματική έκθεση για την περίοδο 2006-2010. Συγκεκριμένα εντοπίστηκε σωρεία ευρημάτων και η καταβολήαχρεώστητων ποσών. Από έλεγχο του ΣΕΕΔ προέκυψε:
Α) σωρεία καταγγελιών για συμβάσεις που σύναψε η ΕΡΤ για την παροχή τεχνικού συμβούλου,
Β) συμβάσεις μίσθωσης έργου που συνάφθηκαν από το 2006 έως το 2010,
Γ) τις διαδικασίες πρόσληψης και απασχόλησης προσωπικού ειδικών θέσεων και εκτέλεση των σχετικών συμβάσεων,
Δ) τη νομιμότητα διαχείρισης του προϋπολογισμού της ΕΡΤ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
Ε) την νομιμότητα χορήγησης μπόνους στο προσωπικό και
ΣΤ) την νομιμότητα πρόσληψης νομικών συμβούλων και δικηγόρων το συγκεκριμένο διάστημα.
Ουσιαστικά λοιπόν η έρευνα κατέληξε στον εντοπισμό παράνομων συμβάσεων μίσθωσης έργου (155 στο σύνολο), χορήγηση bonus και στην παράνομηανανέωση συμβάσεων έργου. Για τις συμβάσεις προέκυψε ότι δεν τηρήθηκε η απαιτούμενη τρίμηνη διακοπή και ο συνολικός χρόνος υπερέβαινε ταπροβλεπόμενα όρια.
Υπόθεση 8: Το χρυσάφι για τα λογότυπα της ΕΡΤ
Μια από τις πλέον σκανδαλώδεις, σύμφωνα με την έκθεση, περιπ΄’οτώσεις αφορά τον ανασχεδιασμό των λογοτύπων της ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3 από την εταιρείαRed Bee Media LTD. Ο ανασχεδιασμός έγινε την περίοδο 2007-2008, με απευθείας ανάθεση, συνήφθηκαν τέσσερις συμβάσεις (!) και το τελικό κόστος ανήλθεστα 1.4 εκατομμύρια ευρώ! Διόλου άσχημα… Η υπόθεση βρίσκεται σε ανακριτή Διαφθοράς ενώ δίωξη έχει ασκηθεί και στον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ, κ.Παναγόπουλο.
Υπόθεση 9: Η εκπομπή της Ανθής Σαλαγκούδη και οι λοιπές παραγωγές
Στον ίδιο φάκελο βρίσκεται και η μεγάλη δικαστική έρευνα που αφορά μια σειρά από παραγωγές όπως «ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 136» της Ανθής Σαλαγκούδη, «ELLINES.COM», «ΕΠΤΑ» και «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤV». Υπενθυμίζεται ότι σε δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου είχε γίνει λόγος για οικονομικήκακοδιαχείριση που είχε φουσκώσει το τελικό κόστος των συγκεκριμένων παραγωγών. Από τον έλεγχο προέκυψε ότι στην παραγωγή «ΕΠΤΑ» δεν είχευπογραφεί σύμβαση με την εταιρεία παραγωγής παρότι προβλήθηκαν πέντε επεισόδια, ενώ για τις παραγωγές «ELLINES.COM» και «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤV» δενείχαν εκδοθεί αποφάσεις του ΔΣ.
Υπόθεση 10: Οι ειδικοί σύμβουλοι και τα εκατομμύρια
Ξεχωριστή έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη και για τις 30 προσλήψεις οι οποίες ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012 και αφορούσαν τους ειδικούς συμβούλους καιτο προσωπικό ειδικών θέσεων. Οι αμοιβές των συγκεκριμένων προσώπων κυμαίνονταν από 2.500 μέχρι και 4.000 ευρώ μηνιαίως, το δε κόστος της μισθοδοσίαςτους έφτανε το 1 εκατ. Ευρώ ετησίως.
Υπόθεση 11: Τα παράνομα επιδόματα των προϊσταμένων
Ένα από τα πλέον σημαντικά ευρήματα της δικαστικής έρευνας είναι ο εντοπισμός 147 ανώτερων διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι παρά το γεγονός ότι είχαντοποθετηθεί σε μη θεσμοθετημένες θέσεις λάμβαναν μηνιαίο επίδομα το οποίο ξεκινούσε από 730 ευρώ μικτά το μήνα. Πρόκειται για πρόσωπα τα οποία είχαντοποθετηθεί ως Αναπληρωτές Προϊστάμενοι Διευθύνσεων και Αναπληρωτές Προϊστάμενοι Τμημάτων και ενθυλάκωσαν συνολικά 683.437 ευρώ.
Οι Αρχές πιστεύουν ότι το ποσό αυτό το εισέπραξαν παράνομα καθώς αφενός δεν προϊσταντο υπηρεσιακών μονάδων της ΕΡΤ και δεν περιλαμβάνονταν σεθέσεις ιεραρχικής κλίμακας. Συνεπώς οι συγκεκριμένες καταβολές έγιναν κατά παράβαση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού της ΕΡΤ και στηρίχθηκαν στηναρ. Πρωτ. 1072/29-7-2005 και στην 9074/26-3-2004 απόφαση του Προέδρου Δ.Σ. της ΕΡΤ. Για την ιστορία εκείνη την περίοδο πρόεδρος της ΕΡΤ ήταν ο κ.Χρήστος Παναγόπουλος.
Συνολικά 37 αναπληρωτές Προϊστάμενοι Διευθύνσεων έλαβαν το διάστημα 2005-13 συνολικά 480.895 ευρώ, 61 αναπληρωτές προϊστάμενοι Τμήματος 1ουΚλιμακίου 138.190 ευρώ και 49 αναπληρωτές προϊστάμενοι Τμήματος 2ου Κλιμακίου 64.351 ευρώ.
Ενδεικτικές είναι ορισμένες περιπτώσεις όπως του Μιχαήλ Ν. Ο οποίος πήρε 40.500 ευρώ σε τρία χρόνια, της Αριάδνης Π. (57.000 ευρώ) και της ΚωνσταντίναςΟ. (41.000 ευρώ).
ereportaz.gr