‘Εσοδα έως 6 δισ. ευρώ προσδοκά η κυβέρνηση από τις παρεμβάσεις και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επικαιροποιημένη λίστα μεταρρυθμίσεων που έστειλε σε 26 σελίδες στους θεσμούς και ήρθε στην κατοχή των Financial Times και του δημοσιογράφου Peter Spiegel.
Η Ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα που αναμένεται να αποδώσουν από 4,684 έως 6,111 δισ. ευρώ και στηρίζεται στην εκτίμηση ότι το 2015 θα υπάρξει ανάπτυξη 1,4%.
Τι περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση
Τα κυριότερα μέτρα είναι τα εξής:
· Έλεγχος στα εμβάσματα και στις οff shore εταιρείες: 725 έως 875 εκατ. ευρώ
· Καταπολέμηση λαθρεμπορίου στα καύσιμα, στον καπνό και στο αλκοόλ: 250 έως 400 εκατ. ευρώ
· Μέτρα για το transfer pricing: 40 έως 60 εκατ. ευρώ
· Σύστημα λοταρίας για τις αποδείξεις: 270 έως 600 εκατ. ευρώ
· Καταπολέμηση απάτης από τον ΦΠΑ 350 έως 420 εκατ. ευρώ
· Ενίσχυση μηχανισμού εσόδων: 225 έως 235 εκατ. ευρώ
· Φόρος πολυτελείας: 20 εκατ ευρώ
· Καταπολέμηση φοροδιαφυγής ελεύθερων επαγγελματιών: 20-30 εκατ. ευρώ
· Φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων: 50 έως 70 εκατ. ευρώ
· Άδειες ιντερνετικού στοιχήματος: 125 έως 175 εκατ. ευρώ
· Τηλεοπτικές άδειες: 350 έως 380 εκατ. ευρώ
· Συγχώνευση ασφαλιστικών ταμείων: 10 εκατ. ευρώ
· Ρύθμιση οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία: 300 εκατ. ευρώ
· Χρήση αποθεματικών: 50 εκατ. ευρώ
· Ενίσχυση του μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών ταμείων: 150 έως 300 εκατ. ευρώ
Τι έγραψαν οι Financial Times
Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος των FT Peter Spiegel
«Βασικός σκοπός του παρόντος εγγράφου είναι, σε πρώτη φάση, να ”ξεκλειδώσει” η βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις άμεσες υποχρεώσεις της», αναφέρει το έγγραφο στη σύντομη εισαγωγή του. «Η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι ένα υπερήφανο και αναφαίρετο μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αμετάκλητο μέλος της ευρωζώνης», σημειώνεται ακόμη.
H υποβολή της νέας λίστας έρχεται μετά από τη «χλιαρή» υποδοχή που είχε από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης η προηγούμενη προσπάθεια την Παρασκευή, σύμφωνα με τους Financial Times. Οι συζητήσεις διακόπηκαν την Τρίτη χωρίς συμφωνία, με αξιωματούχους να αναφέρουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα για επανεκίννησή τους χωρίς περισσότερη συνεργασία από την Αθήνα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η νέα λίστα που υπεβλήθη εκτιμά ότι με τα μέτρα θα συγκεντρωθούν έως και 6 δισεκατομμύρια φέτος. Στις 26 σελίδες, αναφέρει το δημοσίευμα, περιλαμβάνονται πλάνα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και τη νοθεία, για τη συγκέντρωση του μεγαλύτερου μέρους του ποσού. Μεταξύ αυτών, 875 εκατομμύρια από ελέγχους σε εμβάσματα του εξωτερικού και 600 εκατομμύρια από τη λαχειοφόρο που έχει στόχο να δελεάσει τους καταναλωτές να απαιτούν αποδείξεις.
Αν και το νέο έγγραφο σηματοδοτεί άλλη μία προσπάθεια της Αθήνας να ανταποκριθεί στην ανησυχία της ευρωζώνης, τα μέτρα της νέας λίστας είναι παρόμοια με εκείνα της αρχικής προσπάθειας και αποτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα στα οποία έχουν επιμείνει τα μέλη του Brussels Group, ανάμεσά τους μία αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος και περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
Στην ουσία, αυτή η πρόταση φαίνεται να αντιστρέφει παλιές μεταρρυθμίσεις σε αυτούς τους τομείς. Το έγγραφο περιλαμβάνει νέες δαπάνες 1,1 δισ. ευρώ για φέτος, με πάνω από τα μισά να αφορούν τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το έγγραφο αναφέρει ότι αυτό το μέτρο θα κοστίσει 600 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Επίσης αναστέλλει τη λεγόμενη «μηδενική ρήτρα ελλείμματος» που θα επέβαλλε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις του δημοσίου. Το μέτρο θα απαιτήσει επιπλέον 326 εκατομμύρια ευρώ φέτος.
Παράλληλα, το έγγραφο περιλαμβάνει πέντε ξεχωριστά μέτρα υπό τον τίτλο «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», μεταξύ των οποίων σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού και ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων. Ομως, σημειώνουν οι Financial Times, αμφότερα τα μέτρα θα ανατρέψουν μεταρρυθμίσεις που είχαν υιοθετηθεί από το πρόγραμμα διάσωσης.
Η νέα λίστα, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, περιλαμβάνει αρκετές παραχωρήσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κάποιοι υπουργοί έχουν δημόσια δηλώσει ότι θα μπει τέλος σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά προσθέτει ότι το νέο έγγραφο αναφέρει πως «όλες οι υφιστάμενες συμβάσεις θα ισχύσουν και όλες οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει θα συνεχιστούν». Οι υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις θα κρίνονται ξεχωριστά ανά περίπτωση και προβλέπεται ότι θα αποφέρουν 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, ενώ η αρχική συμφωνία ήταν για 2,2 δισ., σύμφωνα με το δημοσίευμα.
«Σπάνια ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έχει αποτύχει τόσο θεαματικά!», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο. «Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί το στόχο μη ρεαλιστικό, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων αδύναμος».
Παρά τις απαιτήσεις της Αθήνας, ότι πρέπει να της επιτραπεί να μειώσει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, το έγγραφο αναφέρει, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να σημαίνουν πλεόνασμα έως και 3,9%, που είναι πάνω από το στόχο του 3% του προγράμματος.
thetoc.gr και Καθημερινή
Αυτη ειναι η δημοκρατια του ΣΥΡΙΖΑ. Σπουδαιες αποφασεις και ενεργειες που αφορουν τους Ελληνες τις μαθαινουμε απο εφημεριδες του εξωτερικου αντι απο τα μεσα ενημερωσις στην Ελλαδα.
Δηλαδη ο Ελληνας ειναι ο τελευταιος που μαθαινει τι γινεται και τι μαγειρευεται εις βαρος του.