- Σε κοινή συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων εξέδωσαν ψήφισμα, το οποίο επιδόθηκε στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου
- Στο ψήφισμα επισημαίνονται οι καταστροφικές συνέπειες
που θα έχει για τα νοικοκυριά, τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις, τυχόν αύξηση του ΦΠΑ
- Επιστολή των φορέων και προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα
Ψήφισμα διαμαρτυρίας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ κατέθεσε χθες στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος συνεπικουρούμενος από τους φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Προηγήθηκε κοινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και του διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ στο ξενοδοχείο Athens Plaza.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι βουλευτές του νομού, Ν. Σαντορινιός, Δ. Γάκης, Ηλ. Καμματερός και Μ. Κόνσολας, ο πρώην υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος, μέλη του περιφερειακού συμβουλίου και δήμαρχοι από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες, ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος του τμήματος Δωδεκανήσου του ΤΕΕ κ. Ιάκωβος Γρύλλης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Νίκος Μπόνης, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Αρ. Παυλίδης, Μίκα Ιατρίδη και Γ. Παππάς καθώς και εκπρόσωποι φορέων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Στη διάρκεια της συζήτησης ο περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος απέσπασε τη δέσμευση των βουλευτών ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος για κανένα νησί.
Οι Δωδεκανήσιοι πάντως είναι έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις αν καταργηθεί το ειδικό καθεστώς.
«Η κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και της ΠΕΔ εξελίχθηκε πολύ καλά. Η συμμετοχή ήταν πρωτοφανής. Ομοφώνως αποφασίστηκε να κατατεθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στην πρόεδρο της Βουλής κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Με το κείμενο που συντάξαμε δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις ανάλογες με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να προβούμε στο κλείσιμο των εφοριών στα Δωδεκάνησα», δήλωσε στη “δ” ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Από ό,τι φαίνεται υπάρχει μια λογική που λέει ότι θα πρέπει να καταδικαστεί αυτός που πάει καλά, ο επιτυχημένος . Είμαι ικανοποιημένος από την ομόνοια και τη σύμπνοια όλων των Αιγαιοπελαγητών. Η πρωτοβουλία και της Περιφέρειας και της ΠΕΔ ήταν εξαιρετική . Όλοι έδωσαν το “παρών” στη συνεδρίαση και οι βουλευτές. Δεν ξέρουμε όμως τι θα συμβεί στο τέλος. Είναι θέμα της κυβέρνησης να υπερασπίσει τη φερεγγυότητα των προεκλογικών ρητών δηλώσεών της», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΞΡ κ. Αντώνης Καμπουράκης.
Στην κοινή συνεδρίαση περιφερειακού συμβουλίου και ΠΕΔ τονίστηκε με έμφαση ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ γιατί, σε αντίθετη περίπτωση δεν θα πληγεί μόνο η επιχειρηματικότητα και η τουριστική βιομηχανία, αλλά και το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων, λόγω της αύξησης των τιμών στα βασικά είδη διατροφής από 10 έως 20% και στα άλλα είδη και τις υπηρεσίες μέχρι 30%.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του Νοτίου Αιγαίου μετέβη πεζή στη Βουλή και επέδωσε ψήφισμα στην πρόεδρο κ. Κωνσταντοπούλου (σημ: πρόκειται για το επικαιροποιημένο ψήφισμα που είχαν επιδώσει παλαιότερα οι κ.κ. Γ. Μαχαιρίδης και Αντ. Καμπουράκης).
Επιστολή στον Πρωθυπουργό
Οι φορείς απέστειλαν εξάλλου στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα την ακόλουθη επιστολή:
«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Στην έκτακτη, κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Απριλίου 2015 στο Σύνταγμα, για την προάσπιση του καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:
Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς του Νοτίου Αιγαίου, για μια ακόμη φορά εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία και ανησυχία μας για το ενδεχόμενο κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, που αυτές τις ώρες και σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, βρίσκεται στο τραπέζι της τελικής διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.
Αυτή την ύστατη ώρα δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση πως το ειδικό φορολογικό καθεστώς των νησιών είναι για μας αδιαπραγμάτευτο και είμαστε αποφασισμένοι να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. Ως εκ τούτου, η σθεναρή και δυναμική αντίδρασή μας, είναι δεδομένη. Η τυφλή φοροεισπρακτική λογική και η αδιέξοδη πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, δεν μπορεί να περάσει ως οδός «σωτηρίας».
Αδυνατούμε να αντιληφθούμε την εμμονή των δανειστών σε ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, σε αντίθεση με την ανήκεστο βλάβη που θα επιφέρει στην οικονομία των νησιών.
Ακόμη και το υποτιθέμενο δημοσιονομικό όφελος των 347 εκατ. ευρώ (που ψευδώς προβάλλεται, ενώ κάθε επιστημονική ανάλυση αποδεικνύει ότι σε καμία περίπτωση το όποιο δημοσιονομικό όφελος δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 45 εκατ. Ευρώ) που θα προκύψει από τυχόν κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, θα είναι ασήμαντο, μπροστά στις επιπτώσεις που θα επιφέρει, καθώς θα αποτελέσει την ταφόπλακα κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά μας.
Οι δανειστές και το οικονομικό επιτελείο που συνδιαλέγεται μαζί τους, θα πρέπει να αντιληφθούν πως οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά ανάγκη. Δεν παραβιάζουν, αλλά αποκαθιστούν τη δικαιοσύνη.
Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε για να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της νησιωτικότητας και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές αυτές περιοχές. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως μια συνήθης «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», που ανάλογα με τις συγκυρίες τίθεται προς αμφισβήτηση.
Είναι κρίσιμης σημασίας να γίνει αντιληπτό από εκείνους που απεργάζονται την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, σε ποια περιοχή αναφέρονται.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τις δραματικές ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας, όπου ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι θεαματικά συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες είναι οι ελλείψεις στους τομείς της παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με συνεπακόλουθο τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όπου λόγω του εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των κοινοτικών πόρων για βασικά έργα υποδομής.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου όπου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.
Στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, που λόγω τουρισμού, είναι η κατ’ εξοχήν περιοχή που μπορεί να δώσει ελπίδα ανάκαμψης και αναπτυξιακή προοπτική σε μια συρρικνωμένη εθνική οικονομία.
Στα νησιά του Αιγαίου, που μετά τα παραπάνω, είναι προφανές ότι μακράν απέχουν από την εικόνα της ευημερίας που τεχνηέντως καλλιεργείται.
Κατόπιν αυτών, δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο παραλογισμός. Όλα έχουν όρια, που στην περίπτωση των νησιών μας, έχουν ξεπεραστεί προ πολλού.
Δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που σε κάθε περίπτωση δεν τίθεται σε διαπραγμάτευση.
Αντιθέτως, δηλώνουμε ότι δεν θα ανεχθούμε άλλο καταστάσεις που διαμορφώνουν συνθήκες κατάφωρης ανισότητας των νησιών του Νοτίου Αιγαίου, σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των δυσμενών συνθηκών που διαμορφώθηκαν την τελευταία εξαετία της ύφεσης στα νησιά.
Απαιτούμε από τους δανειστές, να εγκαταλείψουν τις παράλογες και αντιαναπτυξιακές βλέψεις τους.
Στην απαίτησή μας αυτή, δεν θα ανεχθούμε καμία στάση υποχωρητικότητας από τους τοπικούς κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που τους θέτουμε προ των ευθυνών τους και τους καθιστούμε υπεύθυνους για ό,τι συμβεί.
Μετά από πέντε χρόνια βαθύτατης ύφεσης, ο τόπος δεν αντέχει άλλο να βυθίζεται από πολιτικές και αποφάσεις που αντιμετωπίζουν τη ζωή ως ένα σύνολο στατιστικών δεικτών.
Ούτε οι αρχές της οικονομικής επιστήμης δεν μπορούν να επιβραβεύσουν την ορθότητα αυτών των εμμονών, αφού το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος και η ενίσχυση της ύφεσης.
Ζητάμε από την κυβέρνηση να αποσύρει από το τραπέζι των διαβουλεύσεων κάθε σκέψη ή πρόταση για παρέμβαση στο ισχύον καθεστώς ΦΠΑ και να στραφεί στην άρση των δυσμενών συνθηκών που έχουν φέρει τα νησιά σε μειονεκτική θέση έναντι της ηπειρωτικής χώρας. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε άμεσα και δυναμικά.
Μέχρι και την τελευταία στιγμή, ευελπιστούμε να επικρατήσει η λογική.
Με εκτίμηση,
Γεώργιος Χατζημάρκος, Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Φώτης Χατζηδιάκος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου
Ιωάννης Πάππου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Ιωάννης Ρούσσος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων
Αντώνιος Καμπουράκης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Ιωάννης Κακλιός, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Δωδεκανήσου
Ιωάννης Κουζούπης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Κυκλάδων
Μιχαήλ Μιχαήλ, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Ιάκωβος Γρύλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου
Παναγιώτης Καραγιάννης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Δωδεκανήσου
Παναγιώτης Τοκούζης, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωδεκανήσου
Νικόλαος Φουτούλης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Δωδεκανήσου».
Η ΚΕΔΕ
«Όχι» σε ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στα κοσμικά νησιά λέει η ΚΕΔΕ και καλεί την κυβέρνηση να σεβαστεί το ισχύον καθεστώς και να εγκαταλείψει άμεσα κάθε αντίθετη σκέψη.
«Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας καθιερώθηκαν προκειμένου να αντισταθμίζονται τα βάρη που προκαλεί η “νησιωτικότητα”. Ιδίως μάλιστα το αυξημένο κόστος μεταφορών, όπως και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Αλλά και στην ανάπτυξη κάθε οικονομικής δραστηριότητας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Η ΚΕΔΕ συμπληρώνει ότι ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά θα έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.