Ειδήσεις

Απειλούν με παραίτηση οι ιατροί των Παθολογικών Κλινικών του ΓΝΡ

Στα όριά τους έχουν φθάσει πλέον οι ιατροί που υπηρετούν στην Α’ και Β’ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου Ρόδου.
Οι  δύο κλινικές έχουν μείνει μόνο με οκτώ  ιατρούς   που καθημερινά δίνουν αγώνα  για να περιθάλπουν τους ασθενείς.
Τα διαβήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα  στην 2η ΥΠΕ δεν απέφεραν σημαντικά αποτελέσματα.
Η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη που ο διευθυντής της  Α’ Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου κ. Στέλιος Καραταπάνης προσανατολίζεται να προσφύγει στον Εισαγγελέα.
«Αν δεν υπάρξει λύση και αν δεν ενισχυθούν οι  δύο κλινικές   με ιατρούς θα αναγκαστώ να παραιτηθώ. Δεν πάει άλλο. Έχουμε φθάσει στα όριά μας.  Έχουμε μείνει τέσσερις γιατροί και τα περιστατικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά είναι πάρα πολλά. Κάνουμε αγώνα και για τις εφημερίες. Προσπαθούμε ώστε να μην υπάρχουν κενά στο πρόγραμμα», δήλωσε ο κ. Στέλιος Καραταπάνης.
Σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των ιατρών που υπηρετούσαν παλαιότερα στις δύο κλινικές ο κ. Καραταπάνης δήλωσε:
«Στη  μια κλινική  υπηρετούσαν 11 γιατροί και στην άλλη 10.Τώρα έχουν μείνει οκτώ και στις δύο  μαζί με τους ειδικευόμενους. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε περισσότερες εφημερίες χωρίς να αμειβόμαστε.  Το ζήτημα είναι να υλοποιείται σωστά το  πρόγραμμα  και να μην κινδυνεύουμε εμείς και οι ασθενείς».
Σχετικά με τις  ενέργειες που έχουν γίνει για να ενισχυθούν οι δύο κλινικές με ιατρούς, ο κ. Καραταπάνης δήλωσε:
«Ενημερώσαμε για το πρόβλημα τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη 2η ΥΠΕ. Μας είχαν βάλει μαζί με τα νοσοκομεία  Κω και Λέρου  σε μια δύσκολη  λίστα επιλογής και αυτό είχε ως συνέπεια να μην έρχονται  ιατροί.  Επήλθε αλλαγή τώρα στις διαδικασίες αλλά ακόμη δεν είδαμε να εκδηλώνεται ενδιαφέρον.  Επίσης, αρνητικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι πολλοί νέοι ιατροί προτιμούν να φεύγουν στο εξωτερικό».
Ο κ. Καραταπάνης ξεκαθάρισε πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση   θα παραιτηθούν οι πέντε μόνιμοι γιατροί, που υπηρετούν στις  δύο κλινικές.
«Θα φθάσουμε στο σημείο να παραιτηθούμε και  μετά θα ψάχνουν να βρουν άλλους  ιατρούς.  Αν φύγουμε, φανταστείτε τι θα γίνει. Ζητήσαμε από τη 2η ΥΠΕ να ενισχύσει το  τμήμα επειγόντων περιστατικών  με γιατρούς που υπηρετούν στα Κέντρα Υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι θα κάνουν ουσιαστικά τη διαλογή των περιστατικών και θα βοηθούν το έργο μας. Είναι δύσκολο το εγχείρημα.  Η δουλειά στο νοσοκομείο είναι δύσκολη. Πρέπει να ληφθούν σωστές αποφάσεις από το κράτος. Με αυτούς  τους ρυθμούς θα βουλιάξει το καράβι και θα είναι ολέθριο για τη Ρόδο και τον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Καραταπάνης και πρόσθεσε πως είναι πλέον μονόδρομος η ενίσχυση των νευραλγικών τομέων του νοσοκομείου με ιατρούς.
Στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί   και στη Β’ Παθολογική κλινική αναφέρθηκαν ο διευθυντής κ.  Κωνσταντίνος  Κομιανίδης και ο ιατρός κ. Γιώργος Ψελλάκης.
«Στην κλινική έχουν μείνει μόνο δύο ειδικευμένοι γιατροί. Εγώ και ο κ Ψελλάκης. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη γιατί αρκετές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά 30 περιστατικά», δήλωσε ο κ. Κομιανίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα διαβήματα που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών ο κ. Κομιανίδης δήλωσε:
«Ενημερώσαμε τη διοίκηση που έστειλε σχετικό έγγραφο στη 2η ΥΠΕ. Δεν θα είναι δυνατό να καλυφθούν οι ανάγκες το καλοκαίρι, που έχουμε αρκετούς τουρίστες».
«Είναι επιτακτική ανάγκη να προσληφθούν ιατροί. Δεν μπορεί να  συνεχίσει να λειτουργεί έτσι η Β’ Παθολογική Κλινική», δήλωσε ο ιατρός κ. Γιώργος Ψελλάκης.
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να δώσουμε λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει τις δύο κλινικές. Προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τη μια ιατρό που ήθελε να αποχωρήσει.  Είμαστε σε επαγρύπνηση και περιμένουμε λύσεις και από τους αρμόδιους φορείς», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Εξαρση των περιστατικών πνευμονίας
Αύξηση παρουσίασαν  φέτος  τα περιστατικά πνευμονίας στη Ρόδο.  Τα περισσότερα ήταν απόρροια του ιού της γρίπης που ταλαιπώρησε αρκετούς Ροδίτες.
Όπως τόνισαν οι ιατροί η πνευμονία  είναι μια φλεγμονή των πνευμόνων που προκαλείται από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Η φλεγμονή είναι η απάντηση των ιστών του σώματος σε μόλυνση από μικροοργανισμούς, τοξίνες ή χημικές ουσίες.
«Μετά τα Χριστούγεννα είχαμε έξαρση περιστατικών  πνευμονίας. Τώρα είναι κάπως σε ύφεση η κατάσταση. Έπαιξαν αρνητικό ρόλο και οι ιώσεις που ταλαιπώρησαν αρκετούς πολίτες. Φέτος από ό,τι είδαμε έχουν διπλασιαστεί οι διακομιδές από το ΕΚΑΒ. Ελάχιστα περιστατικά διακομίστηκαν σε άλλα νοσοκομεία.Τα  περισσότερα αντιμετωπίστηκαν από τους ιατρούς της ΜΕΘ», δήλωσε ο κ. Καραταπάνης.
«Παρουσιάζουν φέτος αύξηση  τα κρούσματα πνευμονίας. Αρκετά οφείλονται  στην εποχιακή γρίπη. Παρακολουθούμε την εξέλιξη της νόσου. Τα περιστατικά φέτος είναι πολύ περισσότερα », δήλωσε ο κ. Κομιανίδης.
Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης των ασθενών ο κ. Κομιανίδης δήλωσε:
«Πρέπει να τηρούνται αυστηρά  οι κανόνες υγιεινής. Οι πολίτες  θα πρέπει να αποφεύγουν τους  πολυσύχναστους χώρους».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου