Ειδήσεις

Ο «θεός» του ελληνικού τουρισμού είναι με-Γάλλος!

Η γαλλική αγορά θα καλύψει όπως όλα δείχνουν μεγάλο μέρος από την διαφαινόμενη μείωση των Ρώσων τουριστών. Τα οφέλη από την υποχώρηση του Ευρώ και η άνοδος της κρουαζιέρας. Τα σενάρια για την αγορά της Ρωσίας.

Όσο βέβαιο είναι πως φέτος η «τρέλα» των ξένων τουριστών για Μύκονο και Σαντορίνη (20% και 30% αντίστοιχα η αναμενόμενη αύξηση πτήσεων φέτος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, άλλο τόσο σίγουρο είναι πως αυτοί που θα κλέψουν την παράσταση είναι οι Γάλλοι!

Το σύνθετο περιβάλλον που διαμορφώνεται δεινώς με αφορμή των ακήρυκτο πόλεμο των νομισμάτων, τις γεωπολιτικές αλλαγές αλλά και την κατάσταση των οικονομιών της Ε.Ε αλλά και κρίσιμων, για την Ελλάδα, αγορών όπως η Ρωσία, θέτουν εμπόδια στον ελληνικό τουρισμό αλλά , ταυτόχρονα, δημιουργούν νέες ευκαιρίες ανόδου.

Το τελικό αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής περιόδου θα κριθεί, όπως όλα δείχνουν, σε τρία μέτωπα:

– τη Γερμανία: η οποία αντιπροσωπεύει την κύρια δεξαμενή άντλησης πελατείας του ελληνικού τουρισμού αλλά φέτος αποτελεί ένα μεγάλο ερωτηματικό.

– τη Ρωσία: η οποία έγινε η ατμομηχανή της εντυπωσιακής μεγέθυνσης του ελληνικού τουρισμού από το 2013 αλλά από πέρυσι άρχισε να φρενάρει και φέτος αναμένεται να καταγράψει σημαντική μείωση.

– η Γαλλία: από την αγορά της οποίας καταγράφεται αλματώδης αύξηση των τουριστών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχει σκαρφαλώσει, ήδη, στην τρίτη θέση στην κατάταξη των σημαντικότερων αγορών του ελληνικού τουρισμού. Φέτος, μάλιστα, καταγράφει, εκ νέου, μεγάλη άνοδο και υπολογίζεται ότι μπορεί να ισοσκελίσει τη μισή τουλάχιστον διαφαινόμενη «χασούρα» από τη ρωσική αγορά.

Η εικόνα

Ο μέχρι στιγμής χάρτης των κρατήσεων εμφανίζεται… καταπράσινος με εξαίρεση τη Ρωσία. Το σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών κινούνται ανοδικά, με τις αγορές των Κάτω Χωρών (Ολλανδία, Βέλγιο) να δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική. Το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα να διεκδικεί σημαντικό μερίδιο από την αύξηση των ταξιδιών των Άγγλων στις χώρες της Ευρωζώνης σε μια προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσουν» την ισχυροποίηση της στερλίνας έναντι του Ευρώ.

Ταυτόχρονα, η υποχώρηση του Ευρώ έναντι του δολαρίου διαμορφώνει νέο σκηνικό για τον ελληνικό τουρισμό σε τις αγορές της Βόρειας Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδάς) αλλά και τους άλλους μακρινούς και μη προορισμούς που είναι συνδεδεμένοι με το δολάριο.

Οι ενδείξεις ότι η υποχώρηση του Ευρώ μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ευεργετική για τον ελληνικό τουρισμό, επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία κρατήσεων κρουαζιέρας που εκτιμάται ότι θα καταγράψει φέτος αύξηση της τάξης του 20% για τα πλοία που αναχωρούν από τον Πειραιά (Celestyal Cruises).

Η αυξημένη ζήτηση για κρουαζιέρες φέτος στα ελληνικά νησιά επιβεβαιώνεται εμμέσως και από την κίνηση της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa να ενισχύσει τις συνδέσεις της μεταξύ Μονάχου και Αθήνας προσβλέποντας να αξιοποιήσει την υψηλή ζήτηση που καταγράφεται για την Ελλάδα από επιβάτες κρουαζιέρας προερχόμενους από τη Βόρεια Αμερική.

Με γαλλικό «κινητήρα»

Η εντυπωσιακή κάθοδος των (μυρίων) Γάλλων στην Ελλάδα την τελευταία διετία αποτυπώνεται ανάγλυφα στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ). Σύμφωνα, με αυτά, οι Γάλλοι επισκέπτες στη χώρα μας αυξήθηκαν 45% την τελευταία διετία, φθάνοντας από τις 977.400 τουρίστες το 2012 σε 1.468.200 το 2014.

Η εξήγηση για τη μαζική στροφή των Γάλλων προς την Ελλάδα συνδέεται με τις εξελίξεις στις μουσουλμανικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με το κίνημα των Τζιχαντιστών αλλά και την ατμόσφαιρα που διαμορφώθηκε στη γαλλική κοινωνία μετά τη δολοφονία των συντακτών του περιοδικού Charlie Hebdo.

Είναι τέτοια η αλματώδης αύξηση των κρατήσεων από Γαλλία τα δύο τελευταία χρόνια ώστε ο ιδιοκτήτης ενός από τους κυριότερους διακινητές Γάλλων τουριστών στη χώρα μας να αναφέρει στο Euro2day.gr πως το 2014 διπλασίασε την πελατεία του σε σχέση με το 2013 ενώ φέτος αυξάνει εκ νέου, μιάμισι φορά τη γαλλική πελατεία του!

Οι ξενοδόχοι που έχουν συμβόλαια με Γάλλους τουρ οπερέιτορ τρίβουν τα χέρια τους καθώς τα δωμάτια γίνονται ανάρπαστα. Γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Εύβοια που φιλοξενεί κατά κόρον Γάλλους τουρίστες, έχει, ήδη, σταματήσει να δέχεται κρατήσεις (stop sales) για το διάστημα από 13 Ιουνίου μέχρι 27 Αυγούστου αλλά και στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι Γάλλοι προτιμούν ιδιαίτερα την Αττική με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» τα δωμάτια σε Μαραθώνα, Ίσθμια, Κινέττα καθώς τα χρησιμοποιούν ως «ορμητήρια» για εξορμήσεις σε Ναύπλιο, Ολυμπία και Δελφούς.

Ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Γάλλους τουρίστες αποδεικνύονται τα Μετέωρα, ολόκληρη η Κρήτη αλλά και οι Κυκλάδες.
Όπως μάθαμε, μάλιστα, πολλοί Γάλλοι επισκέπτονται τη Μύκονο και τη Σαντορίνη αλλά δια της… πλαγίας με σκοπό να αποφύγουν τις ιδιαίτερα τσουχτερές διαμονής στα δύο χρυσοφόρα νησιά. Έτσι πολλοί αγοράζουν «πακέτα» τα οποία περιλαμβάνουν διαμονή στην Αθήνα (μια διανυκτέρευση κατά την άφιξη και μια κατά την αναχώρηση) και στη συνέχεια κατευθύνονται με πλοίο σε νησιά όπως η Πάρος όπου βρίσκουν καλά καταλύματα σε χαμηλότερες τιμές και. Στη συνέχεια πάνε για…προσκύνημα σε Μύκονο και Σαντορίνη με μονοήμερη εκδρομή με πλοίο που περνά επίσης από Δήλο, Νάξο και Αντίπαρο.

«Ξεπαγώνουν» οι κρατήσεις από Ρωσία

Αντίστροφη πορεία από τη γαλλική ακολουθεί η αγορά της Ρωσίας. Το 2012 ήρθαν στη χώρα μας 874.800 Ρώσοι τουρίστες αλλά το 2013 ήταν εκείνοι που χάρισαν τα ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό φθάνοντας το 1.352.900 (+54,7%). Πέρυσι υποχώρησαν στους 1.250.200 (-7,6%). Μια πτώση που αποδείχθηκε «ελεγχόμενη» αν υπολογίσει κανείς και τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ανάφλεξη στην Ουκρανία αλλά και τις διαδοχικές πτωχεύσεις Ρώσων τουρ οπερέιτορ τον περασμένο Αύγουστο.

Η κρίση που πλήττει την οικονομία της Ρωσίας επηρέασε, όπως αποδείχθηκε, τις φετινές κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα οι οποίες είχαν μπει κυριολεκτικά στην «κατάψυξη».

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος γνωστού Ρώσου τουρ οπερέιτορ πως μέχρι τον Μάρτιο οι κρατήσεις κατέγραφαν πτώση 80% σε σχέση με πέρυσι. Από τον Μάρτιο η αγορά εμφάνισε σημάδια αφύπνισης από τη χειμέρια νάρκη και, ήδη, η μείωση περιορίστηκε στα επίπεδα του 50% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επιπλέον ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, αποτελεί το γεγονός πως τις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο ρυθμός των κρατήσεων για Ελλάδα είναι υψηλότερος από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αρκετοί Ελληνες ξενοδόχοι αισιοδοξούν πως οι κρατήσεις θα ανακάμψουν σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς στη Ρωσική αγορά επικρατεί αυτή τη στιγμή η λογική των κρατήσεων της «τελευταίας στιγμής» (last minute).

Έμπειρα στελέχη της ρωσικής αγοράς, ωστόσο, σημειώνουν πως οι προγραμματισμένες πτήσεις για φέτος προς κύριους προορισμούς των Ρώσων στην Ελλάδα όπως η Ρόδος και Κρήτη, είναι μειωμένες κατά 40%-50% σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, υποστηρίζουν, ακόμα κι αν γέμιζαν τα αεροπλάνα η πτώση με τα μέχρι στιγμής δεδομένα των διαθέσιμων πτήσεων, θα ήταν περί το 40% Θεωρούν, ωστόσο, ως πιθανότερη μια μείωση Ρώσων τουριστών φέτος της τάξης του 50%.

Ήδη, εξηγούν, οι πωλήσεις Μάιου δεν εξελίσσονται καλά ενώ, ακόμα κι αν αποφασιστεί να προστεθούν πτήσεις αυτό θα γίνει από τα μέσα Ιουνίου και μετά. Τότε δηλαδή που πολλά ξενοδοχεία δεν θα έχουν διαθέσιμα δωμάτια αφού θα βρισκόμαστε στην περίοδο αιχμής του καλοκαιριού.

Η υστέρηση κρατήσεων από Ρωσία ίσως ωφελήσει εμμέσως τον ελληνικό τουρισμό ανοίγοντάς του νέες αγορές. Κι αυτό καθώς οι Ρώσοι τουρ οπερέιτορ σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τις απώλειες από τη Ρωσία στρέφονται στην προσέλκυση πελατών από άλλες χώρες όπως η Λευκορωσία, οι Βαλτικές Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία αλλά και οι γειτονικές μας Ρουμανία και Βουλγαρία.

Στα θετικά, σύμφωνα με στελέχη Ρώσων τουρ οπερέιτορ, θα πρέπει να σημειώσει κανείς πως η εφαρμογή της νέας visa με βιομετρικά χαρακτηριστικά θα εφαρμοστεί από τις 14 Σεπτεμβρίου ελαχιστοποιώντας τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις για φέτος.

Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, αναφέρουν ως αρνητικό το γεγονός πως φέτος ζητούνται κάποια πρόσθετα έγγραφα για την έκδοση visa, προκαλώντας εμπόδια και καθυστερήσεις. Σημείωναν, μάλιστα, στο Euro2day.gr πως αυτό συμβαίνει παρ’ ότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη διαδικασία έκδοσης visa όπως διαβεβαιώνουν οι επίσημες ελληνικές αρχές.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου