Θεσσαλονίκη και Ρώμη ήταν οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των φετινών πολυήμερων μαθητικών εκδρομών, οι οποίες βέβαια στιγματίστηκαν από τον τραγικό θάνατο μαθήτριας στη Ρώμη. Με νωπό ακόμη στη μνήμη το περιστατικό, η ΟΛΜΕ ζητεί να μην επωμίζονται μόνο οι καθηγητές την ευθύνη των πολυήμερων σχολικών εκδρομών, αλλά να επιμερίζεται και στο κράτος και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας που παρουσιάζει η «Κ», φέτος συνολικά 17.643 μαθητές από 362 λύκεια πραγματοποίησαν πολυήμερες εκδρομές εκτός ή εντός Ελλάδος. Ο πιο δημοφιλής προορισμός ήταν η Θεσσαλονίκη, την οποία επέλεξαν 5.464 μαθητές (το 36% του συνόλου) από 107 σχολεία. Δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός ήταν τα Ιωάννινα που τα επισκέφθηκαν 1.813 μαθητές 34 σχολείων. Στην τρίτη θέση της γενικής κατάταξης, και την πρώτη μεταξύ των προορισμών του εξωτερικού, βρίσκεται η Ρώμη (1.491 μαθητές – 29 σχολεία) και ακολουθεί η Βουδαπέστη (1.237 μαθητές – 20 σχολεία).
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γενεύη, η Φλωρεντία, η Βιέννη, η Ρόδος, ο Βόλος και η Πράγα. Από τα στοιχεία φαίνεται ότι οι μαθητές είτε επέλεξαν περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας χωρίς μεγάλο κόστος μετακίνησης, είτε προορισμούς του εξωτερικού με χρήση προσφορών τουριστικών πακέτων.
Η ΟΛΜΕ, πάντως, ζήτησε να ψηφιστεί νέο θεσμικό πλαίσιο για τις εκδρομές, καθώς, όπως ανέφερε «ενώ όλοι απαιτούν από τους καθηγητές να είναι υπεύθυνοι για ό,τι προκύψει, καμία ουσιαστική μέριμνα δεν έχει ληφθεί για την κατάλληλη προετοιμασία τους ώστε να είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας αυτό το έργο.
Θεωρούμε αναγκαίο να ληφθούν μέτρα που θα προστατέψουν τους μαθητές από την εκμετάλλευση ορισμένων ταξιδιωτικών πρακτορείων, κέντρων “ψυχαγωγίας” κ.λπ. Δεν θα ήταν άστοχο στη διαδικασία οργάνωσης των σχολικών εκδρομών να εμπλακεί και το κράτος ή η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ελέγχοντας (ακόμη και με δημόσιο διαγωνισμό) την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν τα ταξιδιωτικά γραφεία».
Καθημερινή