«Δεν επιζητούμε ρεβάνς, δεν επιδιώκουμε να αναδείξουμε τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών, αναζητούμε πολιτικές ευθύνες και να αναδείξουμε τους λόγους που η χώρα εισήλθε στα Μνημόνια».
Την κατεύθυνση αυτή έδωσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση που είχε το πρωί χθες με τον Δημήτρη Βίτσα, που προορίζεται για Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς εισήλθε η χώρα στα Μνημόνια, το PSI και την πρώτη και δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τον Αλέξη Μητρόπουλο που είναι ο κεντρικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αποψινή συζήτηση στη Βουλή.
Στην ίδια κατεύθυνση θα κινείται και η ομιλία του πρωθυπουργού το βράδυ στη Βουλή, καθώς ο Αλ. Τσίπρας προσανατολίζεται στο να παρέμβει στη σχετική συζήτηση.
Την κοινή πρόταση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων θα καταψηφίσει σύσσωμη η αντιπολίτευση, με την ΝΔ να προτείνει σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το… 1981, ενώ το ΠΑΣΟΚ, που ακολουθεί παρελκυστική πολιτική, επιμένει στη διερεύνηση και της περιόδου Καραμανλή, ενώ επιθετικό προς την κυβέρνηση είναι το ΚΚΕ.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, θα συμμετάσχουν στην Εξεταστική Επιτροπή.
Συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ θα είναι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ θα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος και των ΑΝΕΛ ο Δημήτρης Καμμένος.
Νικήτας Κακλαμάνης και Σάββας Αναστασιάδης, προτείνονται επίσης από τη ΝΔ, ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, οι αντιπρόεδροι της Βουλής, Γιάννης Μπαλάφας και Δέσποινα Χαραλαμπίδου, καθώς και οι Αντώνης Συρίγος και Χαρά Καφαντάρη.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα, όπως έγραψε χθες η Realnews, είναι να υπάρχει πόρισμα εντός τεσσάρων μηνών.
Νέα αντιπαράθεση
Η αποψινή συζήτηση στη Βουλή, πάντως, αναμένεται να μετατραπεί σε μια νέα, εφ’ όλης της ύλης, μετωπική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με όλα τα ανοιχτά θέματα να αποτελούν αντικείμενο της κόντρας.
real.gr