Πολιτιστικά

Μεγάλη επιτυχία η ελληνοτουρκική συναυλία στις 27 Μαρτίου στην Μερσίνα

Στις 27 Μαρτίου 2015 υπήρξε μία πρωτόγνωρη υποδοχή από το κοινό της Μερσίνας στην Νοτιοανατολική Τουρκία που άκουγε για πρώτη φορά Ελληνική μουσική και τραγούδια καθώς και Τουρκική βέβαια, από τους δύο Έλληνες, Ρόδιους καλλλιτέχνες την ερμηνεύτρια Ίριδα Μαυράκη και τον Κώστα Τσέκκα στο μπουζούκι που με τους ήχους αυτούς πλημύρισαν το κατάμεστο και πιο σύγχρονο Θέατρο της Τουρκίας. Αξίζει να αναφερθεί πώς το κοινό διαφόρων ηλικιών και με την έντονη παρουσία του Κρητικού στοιχείου του χωριού Melemez αλλά και της Μερσίνας εδειχνε σε όλη την διάρκεια της συναυλίας αλλά και μετά το πέρας της, την έντονη συγκίνηση του τραγουδώντας, κρατώντας τον ρυθμό, ανάβοντας αναπτήρες και τα κινητά και ξεσπώντας σε μπράβο και χειροκροτήματα. Όρθιοι (standing ovation) απέδωσαν την μεγαλύτερη τιμή σε καλλιτέχνη, καλώντας την Ίριδα για πολλή ώρα με χειροκροτήματα να επιστρέψει στην σκηνή συνοδευόμενη από τον Μαέστρο Burak Tuzun για το encore. Η συναυλία για την ‘Μεσογειακή Γέφυρα φιλιας των λαών’ που διοργανώθηκε από το AKOB – Mediterranean Opera and Ballet Club με την Ακαδημαϊκή Ορχήστρα του Πανεπιστημίου της Μερσίνας υπό την Διέυθυνση του Μαέστρου Burak Tuzun ξεσήκωσε από την πρώτη στιγμή το κοινό με τον Ζορμπά του Μίκη Θεοδωράκη στην Συμφωνική του εκτέλεση. Είχαν προηγηθεί η ομιλία του Πορέδρου του ΑΚΟΒ κ. Fazil Tutuner ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές και διάβασε έναν χαιρετσιμό από την Πρόεδρο της Λυσιστράτης για την σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων κ. Έλλη Σεμοίλογλου που ήταν και παρούσα και από τον Δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο που ευχαρίστησε τόσο τους διοργανωτές αλλά και το κοινό που προσκάλεσε και φιλοξένησε τόσο θερμά τους Ρόδιους Καλλιτέχνες τονίζοντας πως η Ρόδος ήταν και είναι Σταυροδρόμι Πολιτισμών, προσβλέποντας δε και σε μια συνεργασία και γέφυρα επικοινωνίας και πολιτισμού. Προηγουμένως όλοι μαζί είχαν επισκεφθεί το Κρητικό χωριό Melemez το οποίο δημιορυγήθηκε περίπου το 1894 και στο οποίο προστέθηκαν κι άλλοι Τουρκοκρητικοί το 1924 με την ανταλλαγή των πληθυσμών όπου λένε ακόμα μαντινάδες και τραγουδάνε με Κρητική προφορά.
Αποσπάσματα απο τον τοπικό τύπο της Μερσίνας.
İRİS MAVRAKİ İKİ HALKIN TÜRKÜLERİYLE MERSİN’DE ESTİ
Salih Pala Haber www.mersinkent.com
Η Ίρις Μαυράκη με τα τραγούδια από τις δύο χώρες φύσηξε σαν άνεμος στην Μερσίνα.
Η Ίρις ερμήνευσε τραγούδια και από τις δύο χώρες στο κατάμεστο με 1500 θεατές Θέατρο Yenisehir Cultural Center. Λάτρεις της μουσικής γέμισαν το θέατρο δείχνοντας την ομορφότερη στήριξή τους στην Τέχνη και στην Καλλιτέχνιδα φανερώνοντας εγκάρδια την πολιτιστική γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, κατά την διάρκεια της συναυλίας. Η Ακαδημαϊκή Ορχήστρα και ο κ. Κώστας Τσέκκας στο μπουζούκι συνόδεψαν την πασίγνωστη Ελληνίδα Καλλιτέχνιδα κ. Ίριδα Μαυράκη. Στην ομιλία της προς το κοινό η κ. Μαυράκη ανέφερε πως πριν 91 χρόνια άνθρωποι από την Ελλάδα και την Τουρκία αναγκάστηκαν παρά την θέληση τους να εγκαταλείψουν τις πόλεις και τα χωριά τους παίρνοντας μαζί τους τις μνήμες τους τα τραγούδια τους τις παραδόσεις τους. Ζήτησε να σταθούμε ο ένας πλάι στον άλλον όπως έκαναν κάποτε οι γονείς και οι παππούδες μας και να τραγουδίσουμε τόσο δυνατά που το τραγούδι να αγγίξει το σύμπαν και ως μία κραυγή να ακουστεί ..‘’ποτέ ξανά’’.
Η συναυλία ξεκίνησε μετά τα τελευταία λόγια της καταχειροκροτούμενη όταν αναφέρθηκε στην αγαπημένη της μουσικό και αδελφή της από την Μερσίνα Πελίν Τσοσκούν Ακαλίν που όπως είπε, θα μας παρακολουθεί απόψε από ψηλά. Η καλλιτέχνης ερμήνευσε τραγούδια Ελλήνων και Τούρκων μέ έμφαση στις συνθέσεις του Ζουλφί Λιβανελί και καθώς ερμήνευσε το ‘Μοιρολόι Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor’ και το ‘Cirak Araniyor’ και στις δύο γλώσσες το κοινό έζησε συμμετέχοντας και τραγουδώντας φορτισμένες συναισθηματικά στιγμές. Η Ίρις Μαυράκη έκλεισε την συναυλία με μια συγκλονιστική ερμηνεία και εμφάνιση και μετά απο το παρατεταμένο χειροκρότημα από το όρθιο κοινό επέστρεψε για να αφιερώσει άλλα δύο τραγούδια στο ακροατήριο που την αποχαιρέτησε με ανθοδέσμες και λουλούδια.

Τι σκέψεις μας προκάλεσε η συναυλία της Ίριδας Μαυράκη;
Παρ όλο που κάποια αρνητικά γεγονότα στην Μερσίνα μας έκαναν να νοιώσουμε άσχημα εκείνες τις μέρες, συνέβη ένα γεγονός που μάς κάλυψε όλα τα προηγούμενα άσχημα και αρνητικά συναισθήματα και μας γέμισε χαρά, όπως ο ήλιος που βγαίνει μετά από μια βροχερή μέρα και μια καταιγίδα. Η Ελληνίδα καλλιτέχνης κ. Ίρις Μαυράκη έδωσε μια εκπληκτική συναυλία με την Ακαδημαϊκή Ορχήστρα του Πανεπιστημίου στο Yenisehir Cultural Center με αφορμή τα 91 χρόνια απο την ανταλλαγή των πληθυσμών και μάλιστα των Κρητικών εδώ. Η συναυλία διοργανώθηκε από το AKOB – Mediterranean Opera and Ballet Club. Ο Οργανισμός αυτός θα έπρεπε να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για εμάς, έχοντας διοργανώσει πολλά δρώμενα υψηλού επιπέδου και την έκδοση ενός πολύ σημαντικού περιοδικού. Νοιώσαμε εκείνο το βράδι στις καρδιές μας μέσω της ζεστής και οικείας μουσικής κατά την συναυλία της κ. Ίριδας Μαυράκη ότι είμαστε όλοι από την Μεσόγειο, το Αιγαίο, την Ανατολία, τα Νησιά. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους Κρητικούς φίλους μου που αποτελούν σημαντικό κομμάτι και πολιτιστικό πλούτο της Μερσίνας, της πόλης της ανεκτικότητας, και να θυμηθώ τους Κρητικούς γείτονες μου, τα ήθη και έθιμα τους τις ωραιότερες παιδικές μου αναμνήσεις.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου