Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον realfm 97,8 και την Κάτια Μακρή επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι το ζήτημα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση.
«Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει δεν υπάρχει κάποια αύξηση του ΦΠΑ σε οποιοδήποτε νησί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σακελλαρίδης σχολιάζοντας την επισήμανση ότι από κυβερνητικά στελέχη, για το συγκεκριμένο θέμα, ακούγονται αντιφατικές δηλώσεις.
Και πρόσθεσε: «Η συζήτηση είναι ανοικτή, αυτό που έχει πει δηλαδή και η κα. Βαλαβάνη και ο κ. Μάρδας, για κάποια συγκεκριμένα νησιά τα οποία δεν θα πλήττονταν οικονομικά και τουριστικά κυρίως, μέσα από την αύξηση του ΦΠΑ. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουμε υποβάλει τέτοιου τύπου πρόταση προς τους θεσμούς και προς το Brussels Group». Και σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Είναι ένα θέμα το οποίο είναι υπό ανοικτή διαβούλευση».
Kυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Κριστίν Λαγκαρντ δεν ζήτησε να αυξηθεί ο ΦΠΑ και να «ψαλιδιστούν» οι συντάξεις, ο Γιάνης Βαρουφάκης απλώς επισήμανε τις (αρνητικές) θέσεις της κυβέρνησης απ’ αυτών των δύο ζητημάτων, αλλά στο τραπέζι παραμένει η αύξηση του ΦΠΑ στα «πλούσια» νησιά, παρότι το Μαξίμου δεν τοποθετήθηκε (ακόμη) με non paper για τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ.
Οι ίδιες πηγές απαντούν αρνητικά στο ερώτημα εάν ισχύει το δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου, σύμφωνα με το οποίο η κ.Λαγκαρντ έθεσε θέμα συντάξεων και ΦΠΑ. Δεν διαψεύδουν ωστόσο τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών (από εγχώριους κύκλους) ότι επανήλθε στις κυβερνητικές συζητήσεις η αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα «πλούσια» νησιά (Μύκονο, Σαντορίνη).
Τη λύση αυτή την είχαν αποκλείσει αρχικά, όταν παρουσιάστηκε ως ενδεχόμενο από την Νάντια Βαλαβάνη, επικαλούμενοι νομικά προβλήματα – «δεν επιτρέπεται η μερική απένταξη νησιών από το καθεστώς του ΦΠΑ στο Αιγαίο», έλεγαν.
«Πρέπει να το δούμε, θα βρεθεί τρόπος», απαντούν τώρα, ενώ το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε μεσημεριανή σύσκεψη στο Μαξίμου με τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιώργο Σταθάκη και Νάντια Βαλαβάνη.
Ο κ. Σακελλαρίδης είπε πως ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ και επιβεβαίωσε πως μεταξύ άλλων στο τετ α τετ συζητήθηκαν το ασφαλιστικό και τα εργασιακά στα οποία το ΔΝΤ κρατά πολύ σκληρή στάση, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν τα συζητάει.
«Ο κ. Βαρουφάκης είχε προγραμματίσει ταξίδι στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με ανθρώπους από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, συναντήσεις που θα γίνουν σήμερα, και από τη στιγμή που επισκεπτόταν την Ουάσινγκτον ζητήθηκε από τη δική μας την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση και με την κα. Λαγκάρντ. Από τη στιγμή που η κα. Λαγκάρντ ήταν εύκαιρη και υπήρχε κενό στο πρόγραμμα το δικό της θεωρήθηκε σκόπιμο και από τη δική της την πλευρά να γίνει αυτή η συνάντηση επειδή όλοι αντιλαμβανόμαστε και το ΔΝΤ και η ελληνική κυβέρνηση ότι μεσούσης αυτής της διαπραγμάτευσης είναι το καλύτερο δυνατό να γίνονται αρκετές συναντήσεις σε όλα τα επίπεδα», είπε ο κ. Σακελλαρίδης.
Στο ερώτημα αν επί τάπητος στη συνάντηση τέθηκαν τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Δεν ήταν μόνο αυτά τα δύο θέματα, συζητήθηκε συνολικά το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που έχει υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο Brussels Group, στους θεσμούς, ένας εκ των οποίων είναι το ΔΝΤ και έγινε συζήτηση διεξοδική σε σχέση με το συνολικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς συζητήθηκαν και αυτά τα θέματα και η ελληνική πλευρά και ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι σε αυτά τα ζητήματα δεν μπορεί να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση».
Σακελλαρίδης για swaps: Ο,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος είναι όλα στο φως
Στο ερώτημα με αφορμή τη δήλωση του νομικού συμβούλου της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μηλιαράκη περί swaps ύψους 49 δισ. τους πρώτους δύο μήνες και αν η ελληνική κυβέρνηση έχει συνάψει τέτοιες συμφωνίες ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε: «Οχι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο,τι κάνουμε σε σχέση με το δημόσιο χρέος, ό,τι κάνουμε σε σχέση με τα δημόσια οικονομικά είναι όλα στο φως και είναι όλα υπό τον έλεγχο και την κρίση και του κοινοβουλίου και των κοινοβουλευτικών ομάδων».
Με πληροφορίες από euro2day.gr και real.gr