Ειδήσεις

ΟΟΣΑ: Χρέος, ύφεση και ανεργία «πνίγουν» τους Έλληνες-Βαθύ χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων

Ζοφερή είναι η εικόνα της Ελλάδας, όπως περιγράφεται στην έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα. Ύφεση και ανεργία πλήττουν το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών, η «ψαλίδα» μεταξύ φτωχών και πλούσιων μεγαλώνει, ενώ παρατηρείται και διόγκωση του ελληνικού χρέους.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα το 2013 βρέθηκε στο 0,6% επί του συνολικού ΑΕΠ του Οργανισμού, ενώ το χρέος εμφάνισε αυξητικές τάσεις (στο 176% επί του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο του 2014 από 109% που ήταν το 2008).

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, παρατηρείται σημαντική υστέρηση στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων σε σύγκριση με το μέσο όρο του ΟΟΣΑ.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το στοιχείο που καταγράφει ο δείκτης οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας για τους Έλληνες πολίτες: σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10 ο δείκτης «ικανοποίησης για τη ζωή» στην Ελλάδα αγγίζει μόλις το 4,7. Παράλληλα, το 18% των Ελλήνων δηλώνει ότι κατά την όξυνση της κρίσης «υπήρχαν φορές τους τελευταίους 12 μήνες που δεν είχαμε αρκετά χρήματα να αγοράσουμε φαγητό», όταν το ποσοστό αυτό το 2007 έφτανε το 8,9% (με τα αντίστοιχα νούμερα για τον ΟΟΣΑ να ανέρχονται σε 13,2 και 11,2).

Βαθύ χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων

Βάσει των στοιχείων της έκθεσης του ΟΟΣΑ, η κρίση και η παρατεταμένη ύφεση όξυναν τις κοινωνικές αντιθέσεις μεταξύ φτωχών και πλουσίων, αφού το ανώτερο 20% του πληθυσμού κερδίζει έξι φορές περισσότερα από το κατώτερο 20%.

Η ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί το μείζον ζήτημα για τη χώρα μας, με τον ΟΟΣΑ να επισημαίνει ότι περίπου το 14,4% του εργατικού δυναμικού έχει μείνει χωρίς εργασία για περισσότερο από ένα έτος, ενώ 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον μέσον όρο των χωρών – μελών του Οργανισμού είναι η ανεργία στις ηλικίες 25 έως 49 ετών.

Για να δώσει έμφαση στην κρίση που διέρχεται η χώρα μας ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει ότι περίπου το 14,4% του εργατικού δυναμικού έχει μείνει χωρίς εργασία για περισσότερο από ένα έτος, ενώ 15 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον μέσον όρο των χωρών – μελών του Οργανισμού είναι η ανεργία στις ηλικίες 25 έως 49 ετών.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ υιοθετεί infographics για να είναι εύκολα κατανοητή και εμπεριέχει πρόσφατες εργασίες του Οργανισμού για την Ελλάδα.

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου