Aθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου τρεις κάτοικοι Μασάρων που κατηγορούντο για παράνομη θήρα, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία καθώς βρέθηκαν μετά από έρευνα, να κατέχουν στις οικίες τους ελαφίσιο κρέας.
Η υπόθεση, που είχε προκαλέσει μεγάλο θόρυβο στο νησί, αποδείχτηκε ότι δεν ήταν “δεμένη” από τις διωκτικές αρχές, αφού από την ακροαματική διαδικασία δεν προέκυψε ότι ήταν εκείνοι που είχαν κυνηγήσει ελάφια, δεν προέκυψε από πού προήρχετο το κρέας, που βρέθηκε στο ψυγείο του ενός, ο οποίος υποστήριξε ότι του το έδωσε αδελφός του, ενώ υπήρξε και αμφισβήτηση για το ό,τι επρόκειτο για ελαφίσιο αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ελήφθη δείγμα για την επίμαχη πραγματογνωμοσύνη.
Το δικαστήριο έκρινε συγκεκριμένα αθώους τους Mιχ. X του Στ., ετών 60, Eμμ. X. του Στ., ετών 47, K.A. του Γ., ετών 68 και Σ.Π. του Θ. ετών 45., οι οποίοι αμφισβήτησαν την ορθότητα της εξέτασης του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από την οποία διαπιστώθηκε ότι το κρέας που βρέθηκε την 28η Αυγούστου 2008 ήταν ελαφίσιο.
Υστερα από σχετικές καταγγελίες διενεργήθηκε έρευνα, στα Mάσαρη, στα σπίτια 4 κατηγορούμενων, από 3 υπαλλήλους της Δασικής Yπηρεσίας και 12 Aστυνομικούς της Aσφάλειας, παρουσία Εισαγγελέως και εκτός από όπλα (νομίμως ή παρανόμως κατεχόμενα) ανευρέθησαν και ποσότητες κρέατος.
Στο σπίτι του 60χρονου βρέθηκε συγκεκριμένα κρέας βάρους 1125 γραμμ., στο σπίτι του 46χρονου δύο βαλσαμωμένες κεφαλές ελαφιού και στο σπίτι του 68χρονου 3.200 γραμμ. κρέατος.
Οι ανωτέρω είχαν ισχυριστεί αρχικώς ότι το κρέας που βρέθηκε στα ψυγεία των δύο εξ’ αυτών δεν ήταν ελαφίσιο, αλλά… τραγίσιο, διαβεβαιώνοντας επ’ αυτού και τον δικηγόρο τους κ Γ. Ζερβό, ο οποίος παραιτήθηκε της υπεράσπισής τους, μετά την εργαστηριακή έκθεση που διέψευσε τους ισχυρισμούς τους.
Tα αποτελέσματα της εξέτασης, που υπογράφει ο καθηγητής κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, κοινοποιήθηκαν την 2α Σεπτεμβρίου 2008 στην Yποδιεύθυνση Aσφαλείας Pόδου (που ενημέρωσε αμέσως τον εισαγγελέα) και προκάλεσαν οργή και αγανάκτηση.
Ο 47χρονος αρνήθηκε την κατηγορία της παράνομης οπλοκατοχής και οπλοφορίας επισημαίνοντας ότι τα κυνηγετικά όπλα, που βρέθηκαν στην οικία του, ήτοι ένα μονόκαννο επαναληπτικό, μία δίκανη καραμπίνα με κόκορα και μία δίκανη κάννη, όλα άνευ αριθμού και μάρκας, ανήκαν στον πατέρα του, ο οποίος απεβίωσε πριν από 20 έτη.
Υποστήριξε ότι τα όπλα τα κράτησε σαν κειμήλια και ενθύμια στο σπίτι του, χωρίς ποτέ να τα χρησιμοποιήσει, αφού αφενός μεν είναι αδύνατη η χρήση τους λόγω της παλαιότητάς τους, αφετέρου δε για το κυνήγι χρησιμοποιεί κυνηγετικά όπλα, για τα οποία έχει νόμιμες άδειες κατοχής και θήρας.
Ο 45χρονος από την άλλη αρνήθηκε την κατηγορία της παράνομης θύρας τονίζοντας ότι ποτέ στη ζωή του δεν κυνήγησε ελάφι.
Σχετικά με τις κεφαλές ελαφιών που βρέθηκαν στην οικία του και οι οποίες βρίσκονται εκεί από τα έτη 1990 και 1992 αντίστοιχα, ανέφερε ότι το πρώτο κεφάλι του ελαφιού, που ουσιαστικά αποτελείται μόνο από τα κέρατα και μέρος του δέρματος της κεφαλής, το βρήκε το έτος 1990 μετά από μία μεγάλη πλημμύρα που είχε γίνει τότε και την υπερχείλιση της γέφυρας του Γαδουρά.
Υποστήριξε ότι βρήκε το ελάφι που βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης πήρε τα κέρατα και τα τοποθέτησε στην οικία του.
Το δεύτερο κεφάλι, όπως υποστήριξε, το βρήκε το έτος 1992 σε ένα κάδο απορριμμάτων, στο χωριό του, μαζί με έναν άλλο φίλο του.
Ο 68χρονος αρνήθηκε ομοίως τις κατηγορίες περί παράνομης οπλοκατοχής οπλοφορίας και παράνομης θήρας, υποστηρίζοντας ομοίως ότι ουδέποτε κυνήγησε ελάφι ή άλλο προστατευόμενο είδος.
Το ένα κυνηγετικό όπλο που βρέθηκε στην οικία του είναι, όπως είπε, καθ’ όλα νόμιμο και ανήκει σε έναν φίλο του, κάτοικο Γενναδίου. Το δεύτερο όπλο ανήκει όπως είπε στον ανεψιό του και δεν το είχε χρησιμοποιήσει ποτέ.
Σε ό,τι αφορά την ποσότητα κρέατος βάρους 3.300 γραμμαρίων που βρέθηκε στην οικία του υποστήριξε ότι δεν ήταν δικό του αλλά της ανιψιάς του κατοίκου Μασάρων που του το έδωσε και του ζήτησε να το φυλάξει στο ψυγείο του γιατί δεν είχε ρεύμα λέγοντάς του ότι το είχε αγοράσει από super market. Μαζί με το κρέας αυτό, υπήρχαν στην ίδια σακούλα και λουκάνικα.
Ισχυρίστηκε δε ότι η έκθεση πραγματογνωμοσύνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, είναι καθ’ όλα ανακριβής, αφού διενεργήθηκε με μικροσκοπική εξέταση των τριχών που προέρχονταν από τις βαλσαμωμένες κεφαλές των ελαφιών, οι οποίες μάλιστα είναι και παλαιές. Υποστήριξε δε ότι οι τρίχες τοποθετήθηκαν στην ίδια σακούλα με το κρέας, τονίζοντας ότι δεν έγινε η προβλεπόμενη ιστολογική εξέταση.
Ως συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στ. Κιουρτζής και Ακης Δημητριάδης.
https://www.dimokratiki.gr/15-01-2014/athoi-katigoroumeni-gia-katochi-elafisiou-kreatos/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.