Να ανακαταλάβει ζωτικό πολιτικό χώρο που χάθηκε στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση και θα επιδιώξει να προσεγγίσει εκ νέου κοινωνικά στρώματα που την εγκατέλειψαν στην πρόσφατη εκλογική μάχη.
Η «συντηρητική δημοκρατική παράταξη», κατά το νέο όρο που χρησιμοποίησε πρώτη φορά ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προσπαθεί να ανακάμψει και ο αρχηγός της Αντώνης Σαμαράς έδωσε το στίγμα των προθέσεών του με την ομιλία του στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας.
Κατά τη συζήτηση επί της προτάσεως των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς εντάχθηκε η χώρα στο μνημόνιο, ο πρόεδρος της ΝΔ έδειξε ότι θα επιμείνει στους υψηλούς τόνους έναντι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος καταγράφει υψηλά ποσοστά δημοφιλίας.
Την ίδια στιγμή, παρά το πολιτικό φλερτ, ορισμένων στελεχών της «καραμανλικής πτέρυγας» με την κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς επιμένει, για προφανείς πολιτικούς λόγους, στην πλήρη στήριξη της περιόδου διακυβέρνησης της χώρας 2004-2009 από τον Κώστα Καραμανλή, προτάσσοντας το επιχείρημα ότι το 90% των ελλειμμάτων οφειλόταν σε πράξεις και επιλογές των κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ υπό τον Κώστα Σημίτη.
Ιδιαίτερη έμφαση, εκτός από το πεδίο της οικονομικής πολιτικής, η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη και ήδη κάνει λόγο για χώρα «ξέφραγο αμπέλι». Ειδικά στο θέμα της δημόσιας τάξης, η ΝΔ θα εντείνει τις πρωτοβουλίες της, μετά και όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, με σαφή στόχο τους αποκαλούμενους και «νοικοκυραίους».
Η προσπάθεια της ΝΔ για ανάκαμψη δεν είναι εύκολη, καθώς παρά την πολυγλωσσία της κυβέρνησης, εξακολουθεί να στηρίζεται από την πλειοψηφία των πολιτών, αν και λένε από το επιτελείο του κ. Σαμαρά, ότι σταδιακά θα αρχίσει η δημοσκοπική πτώση.
Το βασικό όμως στοιχείο είναι η ΝΔ να αρχίσει να στέκεται στα αντιπολιτευτικά της πόδια και τα πρώτα δείγματα, όπως λένε στη Συγγρού, χαρακτηρίζονται θετικά, αν και υπάρχει ακόμα δρόμος. Πάντως, ο κ. Σαμαράς θα πυκνώσει και άλλο τις εμφανίσεις του στη Βουλή και θα έχει πολύ συχνές παρουσίες και ομιλίες, δίνοντας και τον τόνο.
Συνδιάσκεψη και όχι συνέδριο
Εκτός όμως από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, υπάρχει και το εσωτερικό ζήτημα της ΝΔ και κυρίως η διαδικασία ανασυγκρότησής της, η χάραξη νέας πορείας και η ιδεολογική ζύμωση για το ρόλο της σύγχρονης κεντροδεξιάς.
Ως απάντηση στο αίτημα ομάδας βουλευτών που επιμένει για έκτακτο συνέδριο και μάλιστα φέρονται και αποφασισμένοι μετά το Πάσχα, αφού ομαλοποιηθεί η κατάσταση και επέλθει συμφωνία κυβέρνησης και πιστωτών, να καταθέσουν και σχετικό κείμενο με υπογραφές, ο κ. Σαμαράς προχώρησε στην πρώτη φάση της Εθνικής Συνδιάσκεψης.
Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η πορεία του κόμματος στην κομματική και κοινωνική βάση με τις 11 προσυνδιασκέψεις σε όλη την επικράτεια, όπου κεντρική επιδίωξη είναι και η διεύρυνση σε ευρύτερες δυνάμεις. «Έχουμε ανοικτές τις πόρτες» λέει ο κ. Σαμαράς και το ζήτημα είναι ποιοι έχουν διάθεση υπό τις σημερινές συνθήκες να συνταχθούν με τη ΝΔ για ένα νέο ξεκίνημα.
Ήδη, χθες ο κ. Σαμαράς προχώρησε στη συγκρότηση οργανωτικής επιτροπής, η οποία και θα ασχοληθεί με τη διοργάνωση των προσυνδιασκέψεων, αλλά και την εθνική συνδιάσκεψη του κόμματος, που είναι μια άτυπη διαδικασία. Και αυτό, διότι θα γίνει ευρύτερη ιδεολογική συζήτηση, αλλά εκ του καταστατικού, δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις.
Η αρχή των προσδυνδιασκέψεων θα γίνει από τη Θεσσαλία, πιθανότατα την Κυριακή 26 Απριλίου, δυο μέρες μετά το κρίσιμο Eurogroup, όπου και θα αποφασισθεί εάν υφίσταται η συμφωνία γέφυρα και η χώρα θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί υποτυπωδώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Το οδοιπορικό της ΝΔ θα τελειώσει στην Αθήνα, όπου το τριήμερο
3-4-5 ή 10-11-12 Ιουλίου θα συγκληθεί, εκτός απρόοπτου και η Εθνική Συνδιάσκεψη, που συμπίπτει ουσιαστικά με τη λήξη της τετράμηνης παράτασης που έλαβε η κυβέρνηση και οι εξελίξεις θα είναι σημαντικές για την επόμενη φάση.
Ανανέωση σε πρώτο πλάνο
Το βασικό στοιχείο που προκύπτει και από τη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ότι έχει πολλά στελέχη της νεώτερης γενιάς. Εκτός από τον γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Παπαμιμίκο, συμμετέχουν στελέχη κάτω των 40 ετών, όπως ο Βασίλης Αξιώτης, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης και η Μαρία Συρεγγέλα. Επίσης στην επιτροπή, την οποία θα συντονίζουν ο βουλευτής και πρώην γραμματέας της Κ.Ο. Θανάσης Μπούρας και ο Φίλιππος Ταυρής, θα συμμετέχουν ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο γραμματέας της Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης και οι Δημήτρης Καλογερόπουλος, Αλέκος Κόκκαλης, Γιώργος Λουλουδάκης, Δημήτρης Μαραβέλιας, Θανάσης Μπούρας και ο διευθυντής του κόμματος Κώστας Τσιμάρας.
Το ΒΗΜΑ