Ρεπορτάζ

Εγγραφή μόνο με το ατομικό δελτίο υγείας του μαθητή

Καταργούνται από την ερχόμενη σχολική χρονιά τα πιστοποιητικά οδοντολογικής, οφθαλμολογικής και καρδιολογικής εξέτασης για την εγγραφή μαθητών στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας. Συγκεκριμένα από το ερχόμενο σχολικό έτος 2014-2015, η εγγραφή των μαθητών στα Δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία θα γίνεται με την προσκόμιση του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (ΑΔΥΜ) και δεν θα απαιτούνται χωριστά πιστοποιητικά από οδοντίατρο, καρδιολόγο και οφθαλμίατρο.
Κάθε χρόνο, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου, οι υπηρεσίες υγείας καλούνται να εκδώσουν περίπου 1.300.000 τέτοια πιστοποιητικά, ενώ πάνω από 200.000 γονείς ταλαιπωρούνται προκειμένου να τα αποκτήσουν για τα παιδιά τους.
Οπως είπε ο υφυπουργός έχει εκτιμηθεί ότι για κάθε έτος παραπέμπονται περίπου διακόσιες είκοσι χιλιάδες οικογένειες, παιδιά δηλαδή, σε μονάδες και υπηρεσίες για να λάβουν αυτά τα πιστοποιητικά υγείας για εγγραφές, εκ των οποίων διακόσιες χιλιάδες για την οδοντολογική εξέταση στο νηπιαγωγείο και τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες για την οδοντολογική, καρδιολογική, οφθαλμολογική εξέταση και συμπλήρωση του δελτίου στην Α’ τάξη του Δημοτικού.
Επίσης, άλλες πεντακόσιες χιλιάδες, περίπου, επισκέψεις έχουμε για τη συμπλήρωση των δελτίων αυτών στις άλλες τάξεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή για το θέμα ο υφυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι: «Μια ολόκληρη περίοδο, από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο κάθε έτος, υπηρεσίες και επαγγέλματα υγείας καλούνται να χορηγήσουν περίπου ένα εκατομμύριο τριακόσιες χιλιάδες πιστοποιητικά. Ολες αυτές οι διαδικασίες, έχουν σαν συνέπεια και πολλαπλές μετακινήσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων και πολλές φορές από αγροτικές σε αστικές περιοχές και την πολλαπλή οικονομική επιβάρυνση για την έκδοση του νέου πιστοποιητικού στην οποία αναφέρθηκα και υπερφόρτωση βεβαίως ραντεβού των κλινικών, διοικητική επιβάρυνση κ.λπ., τα οποία όμως δεν θα κοιτούσαμε αν υπήρχε πραγματικά νόημα σε αυτές τις εξετάσεις. Αυτό δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα του εξωτερικού και δεν υπάρχει τεκμηριωμένο όφελος για την υγεία των παιδιών.

Επιστήμονες
Για παράδειγμα, η Ενωση των Καρδιολόγων μας είπε ότι έχει νόημα να δούμε για τις συγγενείς καρδιοπάθειες πριν από την προσχολική ηλικία, γιατί εκεί παρουσιάζονται, οπότε τα θέματα έχουν λυθεί κι επίσης διεθνώς συζητείται και το ενδεχόμενο αν υπάρχει νόημα να έχουμε ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα στην εφηβεία. Το να περνάμε, όμως, από screening test όλα τα παιδιά χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερη προδιάθεση ή ιδιαίτερος λόγος ή κάποιο σύμπτωμα, δεν έχει κανένα ιδιαίτερο όφελος. Αρα, γιατί να μην καταργήσουμε μία τέτοια γραφειοκρατική ουσιαστικά διαδικασία, που έχει και μία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς;
Το ίδιο πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι άλλο πράγμα οι συστάσεις για περιοδικό, προληπτικό έλεγχο τις υγείας των μαθητών, που προφανώς και γίνεται, και άλλο είναι ο ιατρικός έλεγχος που αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για την εγγραφή των παιδιών.
Εδώ εμείς ερχόμαστε και υπεισερχόμαστε στα θέματα υποχρεωτικής προϋπόθεσης για εγγραφή των παιδιών. Νομίζω ότι είναι μία σωστή ρύθμιση, θέλω να το δείτε έτσι, γιατί με την πρώτη ματιά ίσως ξενίζει κάπως το γεγονός ότι δεν πάνε τα παιδιά σε έναν ιατρικό έλεγχο.
Λέμε ότι γίνεται ιατρικός έλεγχος μόνο όταν χρειάζεται και τότε θα παρέμβει και ο ειδικός, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούμε τις οικογένειες και πολύ περισσότερο να έχουμε αυτό το οικονομικό κόστος για κάθε οικογένεια που δοκιμάζεται στην κρίση».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου