Στη Σουηδία, χώρα – πρότυπο του κοινωνικού κράτους και του υψηλού βιοτικού επιπέδου, ένα ερώτημα για την κατάργηση της επαιτείας δεν θα μπορούσε να τεθεί σε δημοσκόπηση. Ή μήπως θα μπορούσε; Η ταμπλόιντ εφημερίδα «Aftonbladet» λοιπόν τόλμησε να ρωτήσει τους αναγνώστες της εάν βρίσκουν σωστή την ιδέα να απαγορευθεί η επαιτεία στους δρόμους. Η απάντηση θα σας εκπλήξει. Το 49% αυτών που ρωτήθηκαν βρήκε την ιδέα καταπληκτική…
Η σουηδική εφημερίδα επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης καταγράφει άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου το κοινό είχε κληθεί να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Τότε μόνο το 36% έβρισκε σωστή μία τέτοια κίνηση. Παρόμοια έρευνα πραγματοποίησε και μία άλλη εταιρεία, η οποία έδωσε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό – 56% – στους πολίτες που θα ήθελαν να απαγορευθούν οι ζητιάνοι από τον δρόμο.
Η διεθνής οικονομική κρίση επηρέασε και τη Σουηδία, η οποία έχει δεχθεί – ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια – μεγάλο κύμα μεταναστών, οι οποίοι δεν βρίσκουν δουλειά και καταλήγουν να ζητιανεύουν στους δρόμους. Το 90% των ζητιάνων προέρχεται από τη Ρουμανία.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ρουμάνος πρέσβης στη Σουηδία έγραψε επιστολή στη σουηδική καθημερινή εφημερίδα «Dagens Nyheter», στην οποία τόνιζε ότι το να επιτρέπει το κράτος την επαιτεία «δεν βοηθά τις προσπάθειες των Ρουμάνων να επισπεύσουν την κοινωνική ενσωμάτωση σε μία νέα χώρα και τις πιθανότητες απασχόλησης…».
Η τοπική εφημερίδα «Local» υποστηρίζει ότι οι Ρουμάνοι βγάζουν πολύ περισσότερα από την επαιτεία παρά από τη δουλειά. Ένας από αυτούς – μιλώντας στην ίδια εφημερίδα – είπε ότι εκείνος και η σύζυγός του κατέληξαν να γίνουν ζητιάνοι γιατί μόνο τότε μπορούσαν να βάλουν στην άκρη χρήματα για να ζήσουν και να σπουδάσουν τα δύο παιδιά τους.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λόφβεν έσπευσε πάντως να κάνει σαφές ότι κατά τη διάρκεια της δικής του θητείας δεν θα γίνει ποτέ δεκτή η εφαρμογή μίας πρότασης όπως η απαγόρευση της επαιτείας.
Στις αρχές του έτους στη Νορβηγία η κυβέρνηση πρότεινε σχέδιο νόμου, σύμφωνα με το οποίο όχι μόνο η επαιτεία θα λογιζόταν παράνομη, αλλά ακόμα και το να δώσεις λεφτά σε ζητιάνο θα θεωρούνταν εγκληματική πράξη! Το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε από την αντιπολίτευση, καθώς συνάντησε σθεναρή αντίσταση και από οργανώσεις και φορείς.
Αργότερα, βέβαια, το υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να αναδιπλωθεί διευκρινίζοντας ότι το σχέδιο νόμου είχε στόχο να πλήξει «την οργανωμένη επαιτεία», την οποία συντονίζουν οι Τσιγγάνοι ή οι Ρομά…
topontiki.gr