Ειδήσεις

«Η αλήθεια για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης μέσα από 6 ερωτήσεις και απαντήσεις»

Παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου
– Που οδηγεί η πολιτική της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα που δια της αρμόδιας Υπουργού δηλώνει ότι όλοι είναι πρόσφυγες και δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες;
Η κυβέρνηση ουσιαστικά προσκαλεί τους παράνομους μετανάστες στη χώρα. Η ταυτοποίηση και ο χαρακτηρισμός τους, ως προσφύγων, είναι αδύνατο να υπάρξει τη στιγμή που ούτε νομιμοποιητικά έγγραφα φέρουν και δηλώνουν ακόμα και ψευδή στοιχεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, εντελώς τυχαία, ανακαλύφθηκε Τσετσένος τρομοκράτης που παρίστανε τον πρόσφυγα.
Η δήλωση της κα. Χριστοδουλοπούλου υποδεικνύει ότι η κυβέρνηση «παίζει με τη φωτιά», είναι εγκλωβισμένη σε θέσεις και ιδεοληψίες που αποτελούν μειοψηφία στην ελληνική κοινωνία.
-Η Frontex τι ρόλο παίζει, έχουν αξιολογηθεί το έργο και οι δομές της;
Με ένα προϋπολογισμό λίγο πάνω από τα 85 εκ. ευρώ, η Frontex δεν λειτουργεί όπως θα μπορούσε. Η Frontex, ουσιαστικά, αποτελεί δύναμη φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων της χώρας και κατ’ επέκταση της Ε.Ε. Έχει περιοριστεί, όμως, σε τροχονόμο των μεταναστευτικών ροών, μηχανισμό διάσωσης και καταγραφής παράνομων μεταναστών.
Η Frontex, ως μηχανισμός φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων μας, έχει αποτύχει.
Δύο λύσεις υπάρχουν: ή θα ενισχυθούν ο προϋπολογισμός, τα μέσα και το προσωπικό της Frontex ή θα καταργηθεί και στη θέση της θα δημιουργηθεί μία Task Force, μία ισχυρή διευρωπαϊκή δύναμη φρούρησης των θαλάσσιων συνόρων μας.
– Τι υποκρύπτει η δημιουργία μόνιμων κέντρων φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών στα ελληνικά νησιά;
Είναι σαφέστατη η πρόθεση κάποιων να κρατήσουν τον μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, όσο γίνεται περισσότερο, στα νησιά προκειμένου να μην συρρέουν όλοι στην Αττική.
Αυτή είναι η μία όψη, γιατί υπάρχει και η άλλη όψη που είναι η μετατροπή των νησιών μας σε πόλο έλξης για τους παράνομους μετανάστες αλλά και η σταδιακή απαξίωση και υποβάθμισή τους ως τουριστικών προορισμών.
– Με ποιο τρόπο μπορεί να αντιδράσει η Ελλάδα και να καταστήσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ευρωπαϊκό πρόβλημα;
Σίγουρα το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με το να απειλούμε τους εταίρους μας ότι θα στείλουμε τζιχαντιστές σε όλη την Ευρώπη. Αντιμετωπίζεται με συνεννόηση και συνεργασία με τους εταίρους μας και χώρες, όπως η Ιταλία, που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα.
Οι συνθήκες είναι ώριμες για την επικαιροποίηση και πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, που υπογράφηκε το 2008 στο Παρίσι.
Αυτό σημαίνει αναλογική ανάληψη βαρών, που απορρέουν από τη φιλοξενία ή την παροχή ασύλου σε παράνομους μετανάστες από όλες τις χώρες της Ε.Ε.
– Μπορεί η Ελλάδα να αντέξει μια ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών; Τι πρέπει να γίνει;
Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει και να διαχειριστεί μόνη της αυτό το πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο και οι λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης το κάνουν ακόμα πιο ξεκάθαρο.
Χρειάζεται μια Ευρωπαϊκή Πολιτική για το μεταναστευτικό σε τρεις άξονες:
α. Κοινό θεσμικό πλαίσιο για την παροχή ασύλου. Να τεθεί όριο για την παροχή ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό, την έκταση και τα οικονομικά δεδομένα κάθε χώρας-μέλους της Ε.Ε
β. Καταστολή της παράνομης μετανάστευσης με την αποτελεσματική προστασία και φρούρηση των θαλάσσιων συνόρων.
γ. Αναθεώρηση του κανονισμού Δουβλίνο, στη βάση της αναλογικότητας των ευθυνών και της κατανομής των βαρών όλων των χωρών της Ε.Ε.
– Υπάρχει συνεργασία με χώρες όπως η Τουρκία και χώρες της Αφρικής, από τις οποίες διεκπεραιώνονται στα ελληνικά νησιά, οι παράνομοι μετανάστες;
Υπάρχουν συμφωνίες οι οποίες δεν τηρούνται.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που πρέπει να διαπραγματευθεί με αυτές τις χώρες και να απαιτήσει την τήρηση των συμφωνιών για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης.
Απέναντι στη μη τήρηση των συμφωνιών από αυτές τις χώρες, πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο των οικονομικών κυρώσεων από την πλευρά της Ε.Ε. Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξει συμμόρφωση.
Οι πρόσφυγες ή οι παράνομοι μετανάστες δεν έρχονται με δικά τους μέσα στα νησιά μας. Τους μεταφέρουν δουλέμποροι από γειτονικές χώρες και αυτό αποτελεί ευθύνη των συγκεκριμένων χωρών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου