Ειδήσεις

Εκπτώσεις και κίνητρα για τον ΦΠΑ ζητούν οι επιχειρήσεις-Αντιπροτάσεις για την online απόδοση του φόρου

Ανοιξε ο διάλογος, προτού ακόμη κατατεθούν οι επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης για την online απόδοση του ΦΠΑ, με τους εμπόρους να ζητούν «εκπτώσεις» στον φόρο και κίνητρα για την εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν από το υπουργείο Οικονομικών και εν αναμονή της κατάθεσης του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου ο πρόεδρος της Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Βασίλης Κορκίδης παρενέβη με δήλωσή του επισημαίνοντας τα εξής:

«Από τη λίστα των νέων φορολογικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση όσον αφορά την αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο, μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών, πρέπει να διευκρινιστεί το πώς θα αποδίδεται η διαφορά ΦΠΑ αγοράς και πώλησης από τις επιχειρήσεις.

Αντίστοιχα, όμως, στις περιπτώσεις πιστωτικού ΦΠΑ πρέπει να καθοριστεί το πώς και το πότε ακριβώς θα επιστρέφονται ή θα συμψηφίζονται τα σχετικά ποσά από το υπουργείο Οικονομικών.

Επίσης, χρειάζεται να δοθούν κίνητρα, τόσο στον επιχειρηματία όσο και στον καταναλωτή, είτε με έκπτωση της δαπάνης από τον φόρο εισοδήματος ή με μείωση του ΦΠΑ, ως ποσοστό για κάθε online ηλεκτρονική συναλλαγή.
Ως θετικό βήμα κρίνεται και η παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών, για την καταπολέμηση των φαινομένων της διαδικτυακής απάτης, θέτοντας τις βάσεις για ένα πιο ασφαλές πλαίσιο στο ηλεκτρονικό εμπόριο».

Ο φόρος στις τριγωνικές συναλλαγές

Επίσης ο κ. Κορκίδης υπέβαλε σειρά «αντιπροτάσεων για την παρακράτηση φόρου 26% επί των εμπορικών συναλλαγών» που είναι το πρώτο μέτρο κατά των τριγωνικών συναλλαγών που ψηφίστηκε και προκαλεί έντονες αντιδράσεις.

Οπως προβλέπει το άρθρο 21 του νόμου 4321/2015, η παρακράτηση φόρου γίνεται επί της αξίας των συναλλαγών που διενεργεί η εγχώρια εισαγωγική επιχείρηση με εταιρείες που εδρεύουν σε «μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη» ή σε κράτη που υπόκεινται σε «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Συγκεκριμένα, όποια επιχείρηση αγοράσει προϊόντα ή προμηθευθεί καύσιμα ή πρώτες ύλες από μια εταιρεία που βρίσκεται π.χ. στην Κύπρο, στη Βουλγαρία, στο Κατάρ ή στην Ιρλανδία, χώρες στις οποίες ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς (έχουν δηλαδή φορολογικό συντελεστή κάτω του 13%), θα πρέπει να καταβάλει φόρο 26% επί της δαπάνης.

Ο φόρος θα επιστρέφεται αζημίως σε διάστημα τριών μηνών, εφόσον η επιχείρηση αποδείξει στη φορολογική διοίκηση ότι η συναλλαγή είναι πραγματική.

Η ΕΣΕΕ καταγράφει τις αρνητικές επιπτώσεις του μέτρου που είναι ο περιορισμός της ρευστότητας των επιχειρήσεων, ως την επιστροφή του φόρου, η γραφειοκρατία στην προσπάθεια επιβεβαίωσης της αυθεντικότητας της συναλλαγής και η επιβάρυνση, εκτός των εισαγωγικών επιχειρήσεων, και των εξαγωγικών, καθώς επιβαρύνεται το κόστος προμήθειας πρώτων υλών.

Η διάταξη αναφέρεται σε συναλλαγές με μη συνεργάσιμα κράτη και κράτη που υπόκεινται σε προνομιακό καθεστώς, αφήνοντας εκτός πεδίου συναλλαγές με τη FYROM, τη Ρουμανία αλλά και άλλες χώρες όπως η Τουρκία και η Σερβία.

Οι αντιπροτάσεις

Η ΕΣΕΕ αντιπρότεινε όπου δεν πραγματοποιείται τριγωνική συναλλαγή αλλά ευθεία συναλλαγή με προμηθευτή από οποιαδήποτε χώρα, και ιδιαιτέρως όταν αυτή αφορά αγαθά που «παράγονται – κατασκευάζονται» σε αυτήν, να μην εφαρμόζεται η εν λόγω διάταξη.

Επίσης ζητεί εντός ενός μηνός από την πραγματοποίηση της «συνήθους συναλλαγής» να επιστρέφεται στην επιχείρηση το 80% του ποσού του φόρου, κατόπιν υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης, και το υπόλοιπο 20% του ποσού να επιστρέφεται ύστερα από φορολογικό έλεγχο, ο οποίος θα περαιούται εντός τριών μηνών.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου