«Ναι» στην προφύλαξη λιμενικών, αστυνομικών, κατοίκων και επισκεπτών
Με αφορμή τις ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφορικά με το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και τις δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού από την Κω, ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ και Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ Στέφανος Δράκος, αναφέρθηκε στην ανάγκη προφύλαξης των νησιών από την πιθανή δημιουργία κέντρων κράτησης ή προσωρινής κράτησης μεταναστών. Η επισήμανσή του, αφορά κυρίως στην ανάγκη προφύλαξης, τόσο των κατοίκων και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, όσο και των επισκεπτών που επιλέγουν τα Δωδεκάνησα, για την πραγματοποίηση των διακοπών τους.
«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι έπειτα από διενεργηθείσα σύσκεψη, αποφασίστηκε η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και η διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς, αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές, όπου θα γίνονται όλες οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Σε ότι αφορά στο πρώτο σκέλος της ανακοίνωσης, ήδη όπως ίσχυε μέχρι και σήμερα, οι αρμόδιοι προχωρούσαν στην άμεση μεταφορά των μεταναστών σε κέντρα υποδοχής που λειτουργούν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αναφορικά με το δεύτερο και κρισιμότερο σκέλος των ανακοινωθέντων αποφάσεων, ξεκαθαρίζεται ότι θα πρέπει οι ειδικοί χώροι που θα διαμορφωθούν, να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με κέντρα κράτησης μεταναστών ή κέντρα προσωρινής κράτησης μεταναστών.
Τα νησιά της Δωδεκανήσου, αποτελούν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και η κάθε πιθανή έστω και σκέψη, δημιουργίας κέντρων κράτησης, θα τα οδηγούσε στην απομόνωση και σε διεθνή αποκλεισμό. Γίνεται κατανοητό και διευκρινίζεται ότι θα πρέπει άμεσα και οριστικά να αντιμετωπιστεί το θέμα της πρώτης υποδοχής των μεταναστών στα νησιά, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία και η ασφάλεια των λιμενικών και των αστυνομικών, καθώς και των πολιτών, ακόμη και των ίδιων των μεταναστών, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να παρεξηγηθεί, δίδοντας την ευκαιρία σε ορισμένους να δημιουργήσουν κέντρα μεταναστών στα νησιά.
Προσωπικά είμαστε σύμφωνοι στον εντοπισμό χώρων υποδοχής των μεταναστών, για δύο με τρεις ημέρες, μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς τους. Παραμονή, η οποία ήδη συντελείται, χωρίς όμως να «προφυλάσσονται» τα στελέχη των Υπηρεσιών, που καλούνται να τους υποδεχτούν. Είμαστε όμως, και κάθετα αντίθετοι στην πιθανή δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών σε οποιοδήποτε νησί της Δωδεκανήσου, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν επικίνδυνο, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τους επισκέπτες των νησιών.
Ήδη, βάσει των πρώτων ανεπίσημων στοιχείων που έχουμε στη διάθεσή μας, οι μετανάστες που έχουν αφιχθεί στα Δωδεκάνησα ξεπερνούν τις 7.000, όταν στο σύνολο της περσινής περιόδου έφταναν τις 13.800. Υπολογίζεται δε, σύμφωνα με τους αρμοδίους, ότι οι μετανάστες που θα αφιχθούν στα νησιά μας, θα ξεπεράσουν τις 20.000, αποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως μέριμνα από την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Στέφανος Δράκος
Πολιτευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου
Δρ Πολιτικός Μηχανικός ΑΠΘ