- Εκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
- Χριστοδουλοπούλου: «Αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα»
- Δηλώσεις της δημάρχου Τήλου και του προέδρου του ΕΒΕΔ
Συνεδρίασε εκτάκτως το πρωί της Πέμπτης το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) με κύριο θέμα την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το νέο κύμα μεταναστευτικών ροών.
Παρούσα στη συνεδρίαση θα είναι και η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Η υπουργός ενημέρωσε την ΚΕΔΕ σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ροής μεταναστών.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου ανέφερε πως το α’ τρίμηνο του 2015 οι μετανάστες που έφτασαν στην Ελλάδα μετρήθηκαν στους 19.488, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014 ήταν 8.256.
Ζήτησε δε από τους δημάρχους να προτείνουν – κατά προτίμηση κλειστούς – χώρους για τη φιλοξενία μεταναστών για διάστημα από 6 μήνες έως 3 χρόνια, στους οποίους θα μπορούν να μείνουν από 20 έως 100 άτομα.
Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι ζήτησαν κυρίως εγγυήσεις για την ασφάλεια και την υγιεινή, ενώ εξέφρασαν φόβους μήπως η κυβέρνηση στείλει με αυτό τον τρόπο «λάθος μήνυμα στους δουλεμπόρους», αλλά και για το ενδεχόμενο εκδήλωσης παραβατικότητας από μερίδα των μεταναστών.
«Για τον καθορισμό ενός νέου πλαισίου παραμονής μεταναστών στην Ελλάδα και ενός Εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού» έκανε λόγο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατά την εναρκτήρια ομιλία του, στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, με αφορμή το Μεταναστευτικό, ζήτημα που έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες, παρουσία της αρμόδιας Αναπληρώτριας Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
Ο κ. Πατούλης, αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική πλευρά του μείζονος αυτού θέματος, τόνισε, πως η Αυτοδιοίκηση α” Βαθμού δεν προτίθεται να συμφωνήσει σε αποφάσεις της Κυβέρνησης, χωρίς να υπάρξει πρότερη ενημέρωση και σύμφωνη άποψη των Δήμων, ενώ υπογράμμισε, πως στη σχετική με το Μεταναστευτικό πρόσφατη σύσκεψη στο Μαξίμου, «η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να έχει προσκληθεί και να είναι παρούσα».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ πρότεινε τη δημιουργία προσωρινών Κέντρων Κράτησης μεταναστών – προσφύγων σε νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές, «τόσων όσων μπορεί να διατηρήσει και να συντηρήσει η Κυβέρνηση», ζητώντας τη διασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης από πλευράς της, προκειμένου στα Κέντρα αυτά να παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες (σίτιση, ιατρικές, υγειονομικές παροχές κ.τ.λ.).
Η κα. Χριστοδουλοπούλου, στην πρώτη τοποθέτησή της, ξεκίνησε με το σύνθημα, «Ελλάδα S.O.S. – Ευρώπη S.O.S. Αναλογική κατανομή προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα. Αναλογική κατανομή προσφύγων – μεταναστών στην Ευρώπη», λέγοντας με τον τρόπο αυτό, πως η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να ανταποκριθεί στις μεγάλες ροές μεταναστών – προσφύγων στην Ελλάδα, ελλείψει υποδομών, «υποδομές που είχε δεσμευθεί στους Ευρωπαίους η προηγούμενη Κυβέρνηση και δεν τήρησε», συγκεκριμενοποιώντας, πως μόνο 2.500 από τη δέσμευση των 4.500 θέσεων έχει υλοποιηθεί, «που και αυτή δεν είναι αρκετή να απορροφήσει το μεγάλο «κύμα» μεταναστευτικής ροής» όπως παρατήρησε.
Για «αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα για όσο μείνουν και σε κλειστούς χώρους» έκανε λόγο η αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη συνέχεια της ομιλίας της, διαβεβαιώνοντας, πως τα Κέντρα Κράτησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν θα δημιουργηθούν χωρίς τη συναίνεση των Δήμων και των Περιφερειών.
«Σας κάνω έκκληση: Όλοι να φιλοξενήσουμε 20, 50, 100 άτομα, χωρίς να δημιουργήσουμε «γκέτο». Το ίδιο θα ζητήσω και από τους Περιφερειάρχες που θα συναντηθούμε το Σάββατο. Οι πρόσφυγες έχουν «μηδέν» παραβατικότητα» συμπλήρωσε, κλείνοντας την ομιλία της.
Η αν. Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στα κυριότερα σημεία των απαντήσεων της, σε ερωτήσεις αιρετών των Ο.Τ.Α. α” Βαθμού, που ακολούθησαν την ομιλία της, διευκρίνισε τα ακόλουθα:
1. Η προσφυγική ασυλία δεν θα δίνεται αφειδώς και θα γίνεται μέσω της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Ασύλου.
2. Αν δεν βρεθούν κλειστοί χώροι, τότε και μόνο θα αναζητηθούν ανοιχτοί χώροι, όπως στρατόπεδα, κατασκηνώσεις κ.α. από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Φορείς ή Σωματεία.
3. Για τους έκτακτους χώρους κράτησης η εποπτεία και η λειτουργία τους θα βαρύνει οικονομικά τους Δήμους, ενώ για τους μόνιμους θα αναζητηθεί Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
4. Η παραμονή των προσφύγων στην Ελλάδα, στατιστικά, δεν ξεπερνά τους δύο μήνες και στη συνέχεια «εξαφανίζονται στην Ευρώπη», όπως τόνισε, χαρακτηριστικά, η κα. Χριστοδουλοπούλου.
Μαρία Σπυράκη: «Έλαβα μια συγκλονιστική επιστολή από τον Δήμαρχο της Κω»
«Πρέπει να υπάρξει άμεση υποστήριξη από την Ε.Ε. στα ευρωπαϊκά σύνορα, γιατί τα χρήματα που έχουν δοθεί έως τώρα δεν είναι καθόλου αρκετά και χρειάζονται γρήγορες και ταχύτατες διαδικασίες απόδοσης ασύλου. Έλαβα μια συγκλονιστική επιστολή από τον δήμαρχο της Κω.
Περιγράφει ότι στο λιμάνι όπου φθάνει το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της σεζόν, βρίσκονται και μετανάστες σε απελπιστική κατάσταση. Και όλες οι κοινωνικές υποδομές σε συνεργασία με την εκκλησία προσπαθούν να τους βοηθήσουν.
Η κατάσταση είναι τραγική για αυτούς τους ανθρώπους που χάνουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας και προβληματική για όσους εργάζονται στον τουρισμό.»
Από τον λογαριασμό της κυρίας Σπυράκη στο facebook.
Ο ΧΑΡ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ
Με επείγουσα επιστολή του την Πέμπτη 16/4/2015 ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κος Χ. Κόκκινος και μετά από αίτημα του Δημάρχου Σύμης κου Παπακαλοδούκα, καλεί τα αρμόδια Υπουργεία, τις Αστυνομικές και τις Λιμενικές Αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα για την διακομιδή 400 λαθρομεταναστών που εισήλθαν προχθές το βράδυ και χθες στο νησί της Σύμης.
Επισημαίνουμε ότι το φαινόμενο είναι καθημερινό και η εισροή των λαθρομεταναστών αυξάνεται ραγδαία δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων των Δωδεκανήσων.
Κέντρο υποδοχής
προσφύγων στήνει
η δήμαρχος Τήλου
Στην εκπομπή των Καμπουράκη και Οικονομέα στο Mega, μίλησε η δήμαρχος Τήλου Μαρία Καμμά , η οποία όπως ανέφεραν οι παρουσιαστές, μετά από απαίτηση των κατοίκων και των αναγκών που έχουν προκύψει λόγω της συνεχόμενης εισροής μεταναστών, αποφάσισε να δημιουργήσει χώρο υποδοχής προσφύγων σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
«Υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2014 για την δημιουργία ενός κέντρου ανθρωπιστικής προσφοράς» είπε η κυρία Καμμά. «Ο χώρος αυτός θα προσφέρει στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, αλλά παράλληλα μέσα από μια οργανωμένη δομή θα προστατεύσουμε και την δημόσια υγεία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικόπεδο που θα χρησιμοποιηθεί για τον χώρο φιλοξενίας,παραχωρήθηκε από οικογένεια του νησιού, μετά την κόντρα δήμου- εκκλησίας η οποία αρνήθηκε να παραχωρήσει ένα παλιό στρατόπεδο- διότι επρόκειτο για…αλλόθρησκους. Η οικογένεια δημοτών Τήλου προχώρησε σε αυτή την κίνηση συμμεριζόμενη την αγωνία και την προσπάθειά που καταβάλλεται, όπως εξήγησε η δήμαρχος Τήλου.
«Φιλοξενούμε στο νησί 75 παράνομους μετανάστες. Συνελήφθησαν και οι διακινητές τους. Τους παρέχουμε ό,τι μπορούμε μέχρι να ετοιμαστούν τα έγγραφά τους και να αναχωρήσουν. Εμείς θεωρούμε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κέντρο ανθρωπιστικής προσφοράς και βοήθειας. Σε αυτό το χώρο θα πρέπει να υπάρχει γιατρός που θα παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους τις φροντίδες που πρέπει», δήλωσε η κ. Καμμά.
«Το λιμενικό σώμα δεν διαθέτει σκάφος για περιπολίες στην Τήλο. Μόνοι μας περισυλλέγουμε τους ανθρώπους από τη θάλασσα. Αλλά εδώ δεν διαθέτουμε γιατρό, θα έχουμε πλοιάριο για περιπολίες;», αναρωτήθηκε η κ. Καμμά.
«Το πλοίο μας επιτέλεσε το σκοπό για τον οποίο αγοράστηκε από τον Τάσο Αλιφέρη. Θα αντικατασταθεί και θα κτίσουμε νέο. Ελπίζουμε να στηρίξουν την προσπάθεια μας και άλλοι δήμαρχοι».
Η δήμαρχος της Τήλου εξέφρασε τη μεγάλη δυσαρέσκειαάης για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από δημοσιογράφο άλλου καναλιού αλλά αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιούργησε η απώλεια του Δημοτικού Φόρου.
Το θέμα της παράνομης μετανάστευσης θα συζητηθεί και στη συνεδρίαση της ΠΕΔ, τη Δευτέρα όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ρόδου Φ. Χατζηδιάκος.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΔ
Αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των επιχειρηματιών στη Ρόδο και τα άλλα νησιά του νομού ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.
«Δεν μπορεί να έρχονται οι τουρίστες και να βλέπουν να κυκλοφορούν ελεύθερα χιλιάδες μετανάστες. Εκτίθεται η χώρα μας. Θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα και μάλιστα άμεσα. Το ζήτημα αυτό θα έπρεπε να προσεγγιστεί με μεγάλη σοβαρότητα από την κυβέρνηση. Αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο ή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα να φεύγουν άμεσα. Δεν μπορούμε εμείς να γίνουμε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Χρειάζονται και τα κέντρα υποδοχής μεταναστών γιατί δεν γίνεται οι πρόσφυγες να κοιμούνται στις αυλές των αστυνομικών τμημάτων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΔ κ. Γιάννης Πάππου.
«Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σωστές αποφάσεις. Έχουν αφήσει τους λαθρομετανάστες να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι . Είδατε τι έγινε στη Λέρο. Όχι μόνο οι επιχειρηματίες αλλά το σύνολο της κοινωνίας έχει αγανακτήσει. Θέλουμε να δοθεί λύση που να είναι ανθρώπινη και να διασφαλίζει την καλή λειτουργία των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας», τόνισε ο κ. Πάππου.