Ρεπορτάζ

Σκηνές απείρου κάλλους στο Δημαρχείο – Εξοργισμένοι οι Φανενοί με το λιμανάκι

Σκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν χθες στο Δημαρχείο Ρόδου με αφορμή τα σοβαρότατα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στο λιμανάκι των Φανών.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα εξαγρίωσαν συγκεκριμένα τους κατοίκους και τους αλιείς της περιοχής, που κρατώντας μαύρες σημαίες πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας η οποία είχε κατάληξη στην πλατεία Δημαρχείου.
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης υπέβαλε την παραίτησή του στο δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά. Δήλωσε μάλιστα πως δεν πρόκειται να την ανακαλέσει αν δεν δρομολογηθούν λύσεις.
«Στην περίπτωση που σε ένα μήνα δεν έχει δοθεί λύση για το λιμανάκι των Φανών θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις και θα κλείσουμε τα πάντα και το λιμάνι και το Δημαρχείο», δήλωσε ο κ. Νικολίτσης
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου κ. Τσαμπίκος Τσακίρης, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Μαρίκα Δεληγιάννη, ο εντεταλμένος σύμβουλος Καμείρου-Αταβύρου κ. Αγαπητός Πάλλας, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Σορωνής κ. Γιάννης Μαρίνος, ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φανών κ. Βασίλης Νικολίτσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων κ. Σ. Ζαννάκης, ο πρώην κοινοτάρχης Φανών κ. Γιάννης Μαριεττής, κάτοικοι και αλιείς της περιοχής.
Στην έναρξη της συνάντησης ο κ. Στάθης Κουσουρνάς αναφέρθηκε στις ενέργειες, που έχουν γίνει μέχρι τώρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, που παρουσιάζει το λιμανάκι των Φανών, στις δυσκολίες που προκαλούν οι διαδικασίες και στην έλλειψη πόρων για μεγάλες υποδομές.
«Να μου φέρετε ένα τιμολόγιο που να δείχνει πως έχετε κάνει καθαρισμό του λιμένα των Φανών. Από το 1998 και μετά άρχισαν να γίνονται λάθη. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με την εφαρμογή του Καποδίστρια και του Καλλικράτη. Τώρα τελευταία φθάσαμε στο απροχώρητο. Έγιναν λάθη. Παλαιότερα αντιμετωπίζονταν με μεγαλύτερη ευκολία το πρόβλημα. Το λιμάνι τώρα έχει μπλοκάρει», δήλωσε ο πρώην κοινοτάρχης Φανών κ. Γιάννης Μαριεττής και πρόσθεσε πως την ευθύνη για την μη σωστή κατασκευή του λιμένα είχαν οι μηχανικοί του ΛΤΔ.«Εμείς ζητήσαμε να γίνει αλιευτικό καταφύγιο. Το πρόβλημα ανήκει αλλού και όχι στην κοινότητα Φανών», τόνισε ο κ. Μαριεττής.
«Πράγματι το έργο υλοποιήθηκε σε τρεις φάσεις. Από το 2001 και μετά, που τελείωσε η τρίτη φάση άρχισαν να εμφανίζονται τα προβλήματα. Εδώ και δέκα χρόνια μεγάλα έργα δεν έχουν γίνει παρά μόνο καθαρισμοί. Έχει δίκιο ο κ. Μαριεττής ότι παλιά δεν εκδίδονταν άδειες και τα κάναμε όλα παράνομα. Αυτά πληρώνουμε τώρα. Πρέπει να νομιμοποιήσουμε τα πάντα και τα σχολεία και τα λιμάνια μας. Αν κάνουμε μεγάλο έργο θα πρέπει να νομιμοποιήσουμε το λιμανάκι. Παλαιότερα δεν ήταν υποχρεωτικό να εκδίδονται άδειες. Ξόδευε το Λιμενικό Ταμείο τα χρήματα χωρίς άδειες. Έπρεπε δηλαδή να υπάρχει χάραξη και λιμενική ζώνη», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου. «Το έργο κατασκευάστηκε σε τρεις φάσεις. Έγινε και η παραλαβή του. Οι μελέτες εκπονήθηκαν από επιστήμονες. Με την πάροδο των ετών βγήκαν νέοι νόμοι που απαιτούν να υπάρχουν αδειοδοτήσεις. Ζητούν να νομιμοποιηθούν. Τότε που εκτελούνταν δεν χρειάζονταν αυτά και στα παλιά έργα. Με αυτή τη λογική λέμε πως το έργο αυτό είναι παράνομο. Παραδόθηκε μεν αλλά ο φάκελός του δεν είναι νόμιμος. Για τα έργα σε κάθε ακτή πρέπει να υπάρχει ιδιοκτησία δηλαδή χαρακτηρισμένη χερσαία λιμενική ζώνη και χάραξη αιγιαλού. Ετσι θα γίνουμε ιδιοκτήτες και θα κάνουμε παρεμβάσεις», δήλωσε η κ. Δεληγιάννη.
«Οι νέες τεχνολογίες στις μελέτες εμφανίστηκαν μετά το 2008. Έχουμε τώρα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα που αυξάνουν την ποσότητα των φυκιών. Η πρώτη μου απαίτηση ήταν η εκπόνηση μελετών για το έργο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια ημέρα στην άλλη», τόνισε η προϊσταμένη τη Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και πρόσθεσε πως το κόστος για τις παρεμβάσεις που χρειάζονται είναι μεγάλο. «Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ η μελέτη για να γίνει αλιευτικό καταφύγιο. Για τη μεγάλη μελέτη απαιτούνται από τρία έως πέντε χρόνια. Τώρα εκπονούμε μελέτη για να αλλάξουμε το στόμιο του λιμένα και να λυθεί το πρόβλημα», τόνισε η κ. Δεληγιάννη. Η τοποθέτησή της όμως προκάλεσε την οργή και την αγανάκτηση των συγκεντρωμένων.
«Τι μας λέτε για τρία έως πέντε χρόνια. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε και τα έξοδά μας τρέχουν. Δεν μπορούμε πια. Εσείς κρατάτε τα λεφτά και δεν κάνετε τίποτε. Εμείς υποφέρουμε εκεί», φώναξε η κ. Κατερίνα Νικολίτση, μητέρα του προέδρου του τοπικού συμβουλίου που βγήκε εκτός εαυτού εξαιτίας όσων υποστηρίχθηκαν στη σύσκεψη.
Στη συνέχεια οργισμένος ο κ. Βασίλης Νικολίτσης, υπέβαλε την παραίτησή του στο δήμαρχο.
«Όλοι οι άνθρωποι αυτοί πεινάνε. Εσύ παίρνεις το μισθό σου κ. Τσακίρη. Έχω καταστραφεί και είμαι άνεργος. Όλοι οι αλιείς είναι αγανακτισμένοι. Σας το είπα πως η οργή του κόσμου έχει φθάσει στο απροχώρητο. Δεν με πίστευε κανείς. Εγώ παραιτούμαι, είναι ντροπή εδώ και τρία χρόνια να μην έχει εκπονηθεί μια μελέτη και να ψάχνουμε το γερανό», φώναξε οργισμένος ο κ. Νικολίτσης.
Οι αλιείς ζήτησαν από τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες και να δώσει λύσεις.
Μετά τη συζήτηση αποφασίστηκε να προχωρήσει άμεσα το Λιμενικό Ταμείο στην εκβάθυνση του λιμενίσκου των Φανών, προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε σε επαγγελματίες ψαράδες και σε όσους ελλιμενίζουν τις βάρκες τους εκεί.
Η απόφαση ελήφθη, παρότι θα προσφέρει μόνο προσωρινή αποσυμφόρηση, καθώς οι ήδη προγραμματισμένες παρεμβάσεις για την οριστική επίλυση του προβλήματος είναι χρονοβόρες. Διευκρινίστηκε ότι, για την ωρίμανση του μεγάλου έργου, το οποίο με πρόταση της δημοτικής αρχής έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα το καταστήσει σύγχρονο αλιευτικό καταφύγιο, θα πρέπει να εκδοθούν τώρα οι αδειοδοτήσεις για έργα που έγιναν στο παρελθόν, κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο. Στο μεταξύ ήταν προγραμματισμένη η εκσκαφή της λεκάνης για τη διάνοιξη του στομίου, έργο προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Ωστόσο το κατεπείγον του προβλήματος επιβάλλει την αναζήτηση πλωτού σκάφους, το οποίο με απευθείας ανάθεση θα αναλάβει την άμεση εκτέλεση μικρότερης κλίμακας έργου. Ο δήμαρχος τόνισε ότι πλωτό σκάφος δεν υπάρχει σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο και θα αναζητηθεί σε άλλες περιοχές, προκειμένου να καταστεί δυνατή και πάλι η πρόσβαση στο λιμάνι. Για το λόγο αυτό, το θέμα θα συζητηθεί στην τακτική συνεδρίαση του Λιμενικού Ταμείου της προσεχούς εβδομάδας, προκειμένου να εξετασθεί η προοπτική της απευθείας ανάθεσης.
Το κείμενο της παραίτησης του κ. Νικολίτση
Στο κείμενο παραίτησης που παρέδωσε στο δήμαρχο Ρόδου ο κ. Νικολίτσης αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κύριε Δήμαρχε,
Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις μου για το αλιευτικό καταφύγιο της Τοπικής Κοινότητας Φανών οι οποίες έχουν να κάνουν με το καθαρισμό του και δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι σήμερα.
Εκλεχτήκαμε για να λύνουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε. Μετά από τη σημερινή μας συνάντηση αν δεν δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις και δεσμεύσεις τότε, όπως αποφάσισα, θα παραιτηθώ από πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Φανών.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου