Και τα… υπό αξιοποίηση Ολυμπιακά Ακίνητα θέτουν «υποψηφιότητα» για να υποδεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες στο πλαίσιο του έκτακτου σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών προσφύγων στην χώρα, σύμφωνα με δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού Μεταναστευτική Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου χθες, στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
Μάλιστα, η κ. Χριστοδουλοπούλου επιβεβαίωσε την πρόταση που έκανε στους δήμους για χρήση των Ολυμπιακών Ακινήτων, ως χώροι φιλοξενίας μεταναστών, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Το TheTOC στα Παραπολιτικά 90,1», ενώ τόνισε ότι περιμένει τις απαντήσεις των δήμων.
Η καινοφανής πρόταση
Στην προσπάθεια αναζήτησης χώρων για να διαμορφωθούν κέντρα υποδοχής μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα η κ. Χριστοδουλοπούλου παρουσίασε την καινοφανή πρόταση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση ακόμα και των Ολυμπιακών Ακινήτων «για να δείξουμε στην Ευρώπη ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η αν. υπουργός μιλώντας στους δημάρχους τόνισε ότι ««Θέλουμε να βρούμε μαζί και πάντα με διάλογο, να βρούμε χώρους για να τους φιλοξενήσουμε» είπε επίσης.
«Υπάρχει η σκέψη να το κάνουμε σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα, υπάρχει η σκέψη να χρησιμοποιήσουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα, για να δείξουμε στην Ευρώπη ότι βρισκόμαστε σε έκτακτη ανάγκη. Πήραμε χρήματα για κέντρα φιλοξενίας και τα κάναμε χώρους κράτησης», είπε χαρακτηριστικά.
Το αδιέξοδο και η πρόταση
Η «υποψηφιότητα» των εγκαταλελειμμένων Ολυμπιακών ακινήτων για την δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων, σύμφωνα με αυτοδιοικητικές πηγές, αναδεικνύει το αδιέξοδο της κυβέρνησης να εξευρεθούν χώροι κατάλληλοι για την υποδοχή των μεταναστών την ίδια στιγμή μάλιστα που οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν καταγραφεί προς αξιοποίηση από το ελληνικό κράτος σε συνεργασία με ιδιώτες.
«Τα Ολυμπιακά Ακίνητα είναι ήδη εγκαταλελειμμένα και η μετατροπή τους σε χώρους υποδοχής μεταναστών θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αξίας τους και της δυνατότητας αξιοποίησης τους στο μέλλον», αναφέρει αυτοδιοικητικός παράγοντας.
Πάντως η υπουργός ξεκαθάρισε ότι μόνο μέσα από διάλογο και σε συμφωνία με την αυτοδιοίκηση θα γίνει αξιοποίηση χώρων για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών κάνοντας έκκληση στους δημάρχους να παρουσιάσουν προτάσεις για την αντιμετώπιση το προβλήματος.
Η γκρίνια των δημάρχων
Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ΟΤΑ στην ΚΕΔΕ ήταν έντονες καθώς ανησυχούν για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ενόψει της τουριστικής περιόδου του καλοκαιριού που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών του Αιγαίου.
Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού. Δεν θα γίνουν οι Δήμοι ‘μπαλάκι’ ξανά!», εκφράζοντας την αμφιβολία των αυτοδιοικητικών παραγόντων για την δυνατότητα του κράτους να διαχειριστεί το θέμα καθώς και στο παρελθόν είχε μεταφέρει την ευθύνη στους δήμους.
Το παλαιό αεροδρόμιο στο Ελληνικό
Προβληματισμός επικρατεί και στους δήμους που συνορεύουν με το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού καθώς φημολογείται ότι και ο συγκεκριμένος χώρος συζητείται για την εγκατάσταση κέντρων υποδοχής μεταναστών.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του The TOC σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού για την δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών και σημείωσε ότι οι χώροι θα επιλεγούν με την σύμφωνη γνώμη και μετά από εισήγηση των δήμων.
Η δημοσίευση της πληροφορίας ότι το Ελληνικό αποτελεί εν δυνάμει επιλογή για την δημιουργία κέντρου υποδοχής μεταναστών προκάλεσε αναστάτωση στην περιοχή και ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος έχει αναλάβει πρωτοβουλία να καλέσει σύσκεψη των όμορων δήμων την ερχόμενη Κυριακής για να συζητήσουν το θέμα.
Γύρω από το παλιό αεροδρόμιο, γειτονιές και σχολεία
Σε δήλωση του στο The Toc ο κ. Κωνσταντάτος αναφέρει σχετικά με την πληροφορία ότι ενδέχεται να αξιοποιηθεί ο χώρος του παλαιού αεροδρομίου: «Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρχαν σκέψεις να γίνει στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ένα πρόχειρο κέντρο μεταναστών. Στα 6.000 στρέμματα που καλύπτει το αεροδρόμιο, υπάρχουν γύρω απ΄αυτό οι γειτονιές μας, τα σχολεία μας και οι παιδικές χαρές. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε αυτήν την έκταση δεν μπορούν να υπάρξουν μέτρα φύλαξης. Ποιος είναι αυτός που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των κατοίκων μας.
Επιπλέον οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε διάλυση χωρίς ρεύμα και νερό και δεν πληρούν καμμία προδιαγραφή υγιεινής προκειμένου να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Οι πόλεις μας είναι χτισμένες από πρόσφυγες και έχουμε ευαισθησία σε τέτοια θέματα δεν είμαστε ξενοφοβικοί ή ρατσιστές.
Θέλουμε η πολιτεία να στεγάσει τους πρόσφυγες σε εγκαταστάσεις που πληρούν όλες τις προδιαγραφές και όχι δε 6.000 στρέμματα που περιμένουμε εδώ και 15 χρόνια να δούμε ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, πράσινο και όχι περαιτέρω υποβάθμιση», δήλωσε ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης.
thetoc.gr