Ειδήσεις

Πωλ Κρούγκμαν: Λάθος να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας

«Θα ήταν λάθος να επιβληθούν νέα μέτρα λιτότητας» στην Ελλάδα βάσει των αρνητικών οικονομικών δεδομένων λίγων μηνών, τόνισε το πρωί του Σαββάτου ο Πωλ Κρούγκμαν.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε περί της επίτευξης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ φέτος από 0,4% πέρυσι, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτό χωρίς επιπλέον μέτρα, αρκεί να επιτευχθεί σύντομα συμφωνία και να αρχίσει η οικονομία ξανά να αναπτύσσεται. «Το υποκείμενο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας – αυτό που θα κατέγραφε σε συνθήκες πλήρους απασχόλησης – είναι περίπου 5% του ΑΕΠ» σημείωσε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά τη σημασία της αύξησης του ΑΕΠ για τη βελτίωση και των δημοσιονομικών στοιχείων.

Εντύπωση προξένησε η έλλειψη ενδιαφέροντος του κ. Κρούγκμαν για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ο νομπελίστας οικονομολόγος αναφέρθηκε εκ νέου – όπως και στην ομιλία του – στην τάση ορισμένων εκ των πιστωτών να βαπτίζουν «διαρθρωτικά» ορισμένα μέτρα που είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα. Σε έτερη ερώτηση της «Κ» για το αν η Ελλάδα, για να αναπτυχθεί μεσο-μακροπρόθεσμα και να ανοικοδομήσει την παραγωγική της βάση, χρειάζεται βαθιές τομές σε θέματα όπως το κτηματολόγιο, το δικαστικό σύστημα, τη γραφειοκρατία και τον Πτωχευτικό Κώδικα, απάντησε: «Οι ενδείξεις ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές βοηθούν την ανάπτυξη είναι πολύ αδύναμες […] δεν γνωρίζουμε πραγματικά τι καθορίζει μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη». Η μόνη σίγουρη συνταγή άμεσης απόδοσης, όπως πάγια επαναλαμβάνει, είναι η τόνωση της ζήτησης.

Κατά τα άλλα, ο κ. Κρούγκμαν σημείωσε ότι δεν του άρεσε η απόφαση της ΕΚΤ να σταματήσει να δέχεται ελληνικά κρατικά ομόλογα ως ενέχυρα για να δανείζει τις ελληνικές τράπεζες. Ήταν, όπως είπε, μία απόφαση με σκοπό να κατευναστεί το Βερολίνο και «δεν πρέπει η ΕΚΤ να λειτουργεί ως όργανο επιβολής των πιστωτών». Αναγνώρισε, ωστόσο, τις πολύ σημαντικές θετικές παρεμβάσεις του Μάριο Ντράγκι (OMT, QΕ), καθώς και τα «όρια του πολιτικού κεφαλαίου» στη διάθεσή του.

Για το δημόσιο χρέος, σημείωσε ότι «υπάρχουν διάφοροι τρόποι» διαχείρισης της αποπληρωμής του και ότι «δεν χρειάζεται να χαρακτηριστεί “κούρεμα”». Σχετικά με τη διαπραγμάτευση, είπε ότι οι αριθμοί που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στους δανειστές «δείχνουν απολύτως λογικοί» και ότι δεν έχει έλθει με «συγκεκριμένη ατζέντα» ή συμβουλές για τον Αλέξη Τσίπρα. Υπογράμμισε επίσης ότι υπάρχει καλή θέληση εκ μέρους των πιστωτών για εξεύρεση λύσης και ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι σκέφτονται οι εταίροι της Ελλάδας.

Σε διεθνές επίπεδο τέλος, θεωρεί ότι υπάρχει διευρυνόμενη συναίνεση ότι η λιτότητα ξεπέρασε τα επιθυμητά όρια και ότι οι αποπληθωριστικές πολιτικές της Γερμανίας είναι «πρόβλημα» για την παγκόσμια οικονομία. «Είμαστε ακόμα σε έναν Κεϊνσιανό κόσμο», όπως το έθεσε.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου