Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του Alpha, συνεχίζοντας παρά τα απαισιόδοξα μηνύματα των δημοσκοπήσεων το συνεχές σφυροκόπημα της κυβέρνησης σε απόλυτο συντονισμό με την ΝΔ.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και τον τρόπο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύεται συμπληρώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην παρούσα φάση είναι ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας.
«Πιστεύω ότι δυστυχώς θα συρθούμε για ακόμη αρκετές εβδομάδες, μέχρι το ορόσημο της 30ης Ιουνίου, διότι τότε λήγει η 4μηνη παράταση του μνημονίου την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση κρύβοντάς την από τη Βουλή. Και επειδή μετά επίκεινται μεγάλες λήξεις ομολόγων ελληνικών που έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα . Αλλά δεν βλέπω πώς, σε πόσο χρόνο και με ποια ευελιξία, είναι δυνατόν να ληφθεί μια απόφαση και να εφαρμοστεί είτε προς την κατεύθυνση μιας συμφωνίας, είτε προς την κατεύθυνση μιας ρήξης η οποία βεβαίως θα είναι δραματική, διότι εδώ δεν υπάρχουν διαφυγές του τύπου του κ. Φλαμπουράρη,” έλα μωρέ ,εάν χρειαστεί κάνουμε και ένα δημοψήφισμα”. Δεν υπάρχουν τέτοια.
Δημοψήφισμα σημαίνει καταστροφή άμα τη προκηρύξει, γιατί όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ» τόνισε χαρακτηριστικά..
Απέδωσε ευθύνες έμμεσα στον πρωθυπουργό για το πολιτικό κλίμα που υπάρχει στη χώρα δύο μήνες μετά από εκλογές: «Δεν μας ενημερώνουν» είπε χαρακτηριστικά για τη στάση της κυβέρνησης, «δεν ζητούν τη γνώμη μας, δεν θέλουν την εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης και βεβαίως δεν αξιοποιούν καμία γνώση, καμία εμπειρία. Εμείς ήμασταν και είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τη χώρα και το εθνικό συμφέρον από τη θέση μας στην αντιπολίτευση. Το τελευταίο κόμμα είμαστε, ένα μικρό κόμμα στη Βουλή. Δεν θέλουμε να μετέχουμε σε κυβερνητικές ευθύνες. Δεν μας συγκινεί η άσκηση της εξουσίας. Άλλους γοητεύει τώρα η άσκηση της εξουσίας. Πάρα πολύ μάλιστα.»
Ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης διέσπασε το δημοκρατικό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας. Επιτέθηκε και κατά της Προέδρου της Βουλής κατηγορώντας την ότι με όσα λέει προωθεί στην ουσία την κατάλυση της συνταγματικής τάξης: «Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι αφού είχαμε την κρατική τρομοκρατία του μνημονίου, κατά την άποψή της δικαιολογείται και μια αντίδραση τρομοκρατικού χαρακτήρα. Το επιχείρημα είναι ότι έχεις μια τρομοκρατική πολιτική του μνημονίου ως εκ τούτου έχεις μια κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια που λειτουργεί τρομοκρατικά. Τα είπε από το βήμα της Βουλής. Ο πλήρης συλλογισμός ποιος είναι; Αφού έχεις το κράτος τρομοκράτη λόγω του μνημονίου, έχεις και μια αντι-τρομοκρατική -με την έννοια της αντίπαλης τρομοκρατικής -δράσης. Κανείς δεν σκέφτεται ποια θα ήταν η κατάσταση της χώρας εάν είχαμε πάει το 2010 – 2011 στην ασύντακτη χρεοκοπία. Αν είχε γίνει ζούγκλα η χώρα, εάν ήμασταν σε συνθήκες εμφυλίου πολέμου, αν ζούσαμε σκηνές που έζησε η γενναία και υπερήφανη Αργεντινή η οποία είναι μια μεγάλη χώρα με παραγωγικό δυναμικό, τι θα συνέβαινε στην Ελλάδα;
Αν υπήρχαν συμμορίες αντί για το οργανωμένο κράτος; Η εφαρμογή των νόμων που ψήφισε η Βουλή -η οποία Βουλή εκλέχτηκε με την εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές του 2009 και στις εκλογές του 2012, αυτή η Βουλή ψηφίζει νόμους -και η εφαρμογή των νόμων θεωρείται από τη σημερινή Πρόεδρο της Βουλής άσκηση τρομοκρατίας.
Η κυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ τον Ιούνιο του 2012 είχε 48% και η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου έχει 41% και λέει η κυρία Κωνσταντοπούλου, οι νόμοι που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή η οποία είχε πάρει 48% στον ελληνικό λαό εν γνώσει της κρίσης και των συνθηκών της κρίσης, είναι άσκηση τρομοκρατίας. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει την πλήρη κατάλυση της δημοκρατικής συνταγματικής τάξης.»
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ, αλλά η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα να καταστεί «πτωχευμένος παρίας, μαύρη τρύπα μέσα στο ευρώ. Να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Αν συμβεί αυτό θα πηγαίνουμε συνεχώς πίσω. Η απόσταση θα μεγαλώνει. Θα είμαστε μια χώρα η οποία δεν μπορεί να κάνει επενδύσεις. Μα γιατί να κάνει επενδύσεις; Ποιος επενδύει; Πώς θα επενδύσει ο ξένος όταν δεν έχει εμπιστοσύνη ο Έλληνας να κάνει την δική του μικρή επένδυση.
Το μεγάλο ερώτημα είναι η Ελλάδα μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις; Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ανταγωνιστική; Η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις; Η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει το χαμένο έδαφος; Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή η πολιτική βούληση, αλλά δεν υπάρχουν και οι κοινωνικές προϋποθέσεις. Κανείς δεν θέλει να γίνει τίποτα. Οι Σκουριές είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει απάντηση που να προστατεύει και το περιβάλλον και την επένδυση και την απασχόληση.
Επανέλαβε ότι η κυβερνητική συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι τερατογένεση « Είναι νομίζω απολύτως ταυτισμένοι αξιακά. Εμείς είχαμε πάντα πρόβλημα να μην ταυτιστούμε με τη Ν.Δ. Ήμασταν δυο διαφορετικά κόμματα με προγραμματικές διαπραγματεύσεις, με πλαίσιο, με αντιρρήσεις, με συγκρούσεις. Εδώ βλέπω ενθουσιασμό για τη συνεργασία και ταύτιση. Αδελφική σχέση.»
Τέλος τοποθετήθηκε ειρωνικά στις πληροφορίες για χρηματόδοτηση από την Ρωσία μέσα από την διέλευση νέου ενεργειακού αγωγού: « To βασικό μας θέμα είναι η σχέση μας με την Ευρώπη που πληρώνει, που βάζει λεφτά, δευτερευόντως η σχέση μας με το ΔΝΤ και είναι πολύ καλό να έχουμε σχέσεις παραγωγικές και φιλικές με τις ΗΠΑ φυσικά. Και βέβαια πρέπει να έχουμε θαυμάσιες σχέσεις με την Κίνα, με τη Ρωσία, με τις άλλες αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι για παράδειγμα η Ινδία, ή η Βραζιλία. Όμως ο χώρος μας είναι η Ευρώπη. Τα λεφτά τα βάζουν οι Ευρωπαίοι και εμείς είμαστε κράτος μέλος της ζώνης του ευρώ. Το ευρώ είναι το νόμισμά μας.
Όλοι μπορεί να λένε φιλικά και καλά λόγια, όλοι μπορεί να έχουν ιδέες, όλοι μπορεί να βοηθάνε πολιτικά, αλλά το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιος βάζει τα λεφτά και τα λεφτά τα βάζουν χώρες, άρα κράτη, άρα λαοί, άρα κοινοβούλια, άρα κοινωνίες. Και αυτό πρέπει να το λαμβάνουμε πάντοτε σοβαρά υπόψη.»
Ο κ. Βενιζέλος φαίνεται να είναι κι αυτός οπαδός της ραγδαίας πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης μετά το τέλος Ιουνίου και χωρίς να το πει δημόσια μοιάζει να επενδύσει σε πολιτικές εξελίξεις το φθινόπωρο και αντιστροφή του πολιτικού κλίματος:
«Μπορεί» επεσήμανε χαρακτηριστικά, «κάποιοι να είναι ευχαριστημένοι γιατί πιστεύουν ότι η κυβέρνηση τελευταία στιγμή θα κάνει μια στροφή, κάποιοι να περιμένουν τα λεφτά από τη Μόσχα, ή από το Πεκίνο. Δεν θα έρθουν ούτε αυτά. Κι αν έρθουν θα είναι τίποτα, μηδαμινά μπροστά στις ανάγκες της χώρας και στον όγκο της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό θα δημιουργεί τις συνθήκες δυστυχώς της εθνικής υποβάθμισης. Υπάρχουν ευχαριστημένοι Έλληνες γι’ αυτό; Υπάρχουν. Υπάρχουν όμως και δυσαρεστημένοι. Και υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι σιγά –σιγά θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν.»
Τέλος όσον αφορά την αποχώρησή του από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρότι επανέλαβε ότι έπεσε στη φωτιά με προσωπικό κόστος και επιθυμεί να δώσει χώρο στο κόμμα να αναπνεύσει, είναι η πρώτη φορά που δεν ήταν τόσο κατηγορηματικός για την απόφασή του: « Δεν αφορά αυτό την παρουσία μου στο δημόσιο βίο. Δεν είπα ποτέ ότι θα φύγω από το δημόσιο βίο. Προσπαθώ να βοηθήσω. Ξέρετε, ποτέ δεν έκανα επιλογή προσωπικού χαρακτήρα. Δεν ξέρω τι εντύπωση έχετε εσείς, αλλά ποτέ δεν προστάτευσα τον εαυτό μου προτάσσοντας τον δικό μου ρόλο ή το δικό μου συμφέρον. Μπήκα πάντα μπροστά στη φωτιά. Τώρα ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Αυτό αφορά και το μικρό ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη Ελλάδα» είπε και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
topontiki.gr