Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα στους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών Υποθέσεων ένα σχέδιο δέκα σημείων για την ανάληψη δράσης προκειμένου να δοθεί μια λύση στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο.
Οπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος τα δέκα σημεία είναι:
Ενίσχυση των κοινών επιχειρήσεων υπό τις ονομασίες «Τρίτων» και «Ποσειδών», με αύξηση των πόρων που απαιτούνται αλλά ακι των χρηματοδοτικών πηγών.
Συστηματική προσπάθεια για δέσμευση και καταστροφή των σκαφών που χρησιμοποιούνται από τους δουλέμπορους.
Η EUROPOL, η FRONTEX, η EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου) και η EUROJUST (Υπηρεσία Δικαστικής συνεργασίας των χωρών της Ε.Ε.) θα πραγματοποιούν τακτικές συναντήσεις και θα εργάζονται στενά ανταλλάσσοντας πληροφορίες για τον τρόπο που δρουν οι δουλέμποροι και για τους χρηματοδοτικούς πόρους τους.
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου θα αποστείλει ομάδες της στην Ιταλία και την Ελλάδα για να ενισχύσουν τις διαδικασίες παροχής ασύλου.
Οι χώρες μέλη θα εξασφαλίσουν ότι θα λαμβάνονται δακτυλικά αποτυπώματα από όλους τους μετανάστες.
Θα εξεταστούν οι πιθανότητες για ένα μηχανισμό επαναπατρισμού
Ενα πανευρωπαϊκό εθελοντικό και πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκατάσταση των προσώπων που χρειάζονται προστασία
Συνεργασία με τις χώρες που συνορεύουν με τη Λιβύη και νέες πρωτοβουλίες για τους πρόσφυγες που προέρχονται από τη Νιγηρία.
Δημιουργία Γραφείων Μετανάστευσης σε τρίτες χώρες, τα οποία θα συλλέγουν πληροφορίες για τις μεταναστευτικές ροές και θα ενισχύουν τον ρόλο των διπλωματικών αποστολών της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποφάσισε να συγκλιθεί την ερχόμενη Πέμπτη 23 Απριλίου έκτακτη σύνοδος κορυφής για την ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο
ΟΗΕ: Η ΕΕ πρέπει να είναι «λιγότερο σκληρή»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο «εμπεριστατωμένη, πιο γενναία και λιγότερο σκληρή προσέγγιση» σχετικά με τους μετανάστες που συχνά πεθαίνουν στην προσπάθεια τους να φτάσουν στην ΕΕ με σκάφη που δεν είναι αξιόπλοα, δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζεΐντ Ράαντ Αλ Χουσέιν.
«Η Ευρώπη γυρίζει την πλάτη σε μερικούς από τους πιο ευάλωτους μετανάστες στον κόσμο και διακινδυνεύει να μετατρέψει την Μεσόγειο σε ένα τεράστιο νεκροταφείο», δήλωσε περιγράφοντας την πολιτική της ΕΕ ως «κοντόφθαλμη, με βραχυπρόθεσμες πολιτικές κινήσεις που υποθάλπονται στις ξενοφοβικές λαϊκίστικες κινήσεις που έχει δηλητηριάσει την κοινή γνώμη πάνω σε μια αυτό το ζήτημα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ