Το ερώτημα για τον Τσίπρα είναι τι θα κάνει εάν η Ευρώπη επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στο υπάρχον πρόγραμμα
Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θέλει το ευρώ ή τη δραχμή, υποστηρίζουν οι συντάκτες του Bloomberg, ξεκινώντας το άρθρο τους με τη διαπίστωση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι πολύ καλός ούτε στην ορθή, ούτε στη λανθασμένη διαχείριση της όλης κατάστασης.
«Ο Τσίπρας και το νέο-μαρξιστικό κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν από κάποιο καιρό αποξένωσαν τους Ευρωπαίους πιστωτές τους με τις απαιτήσεις τους να αψηφήσουν τους όρους του προγράμματος στήριξης, να αυξήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να παραμείνουν, παρόλα αυτά, στο ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα δανείζεται από τους ΟΤΑ προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της, προκαλώντας κλάματα από την Αθήνα έως τη Ζάκυνθο», τονίζεται στο άρθρο.
Το να κατηγορήσει κάποιος τον Αλέξη Τσίπρα ότι φταίει για όλον αυτόν τον πανικό δεν έχει και τόσο σημασία – συνεχίζει το BloombergView – αλλά όλα δείχνουν ότι η Ευρώπη έχει αποφασίσει ότι θα αφήσει το Grexit να συμβεί.
Το ερώτημα για τον Τσίπρα είναι τι θα κάνει εάν η Ευρώπη επιμείνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει πιστή στο υπάρχον πρόγραμμα. Εάν σκοπεύει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα και να χρεοκοπήσει – κάτι που θα οδηγήσει σε Grexit – τότε το καλύτερο θα ήταν να ζητήσει τη γνώμη του εκλογικού σώματος της Ελλάδας μέσω ενός δημοψηφίσματος.
Έξοδος ή διάσωση. Αυτή είναι η επιλογή που δεν έχει κάνει ακόμη η Ελλάδα. Δεν τους ζητήθηκε να το πράξουν το 2011, όταν το Eurogroup σταμάτησε τον τότε πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι, στα πλαίσια της διαπραγματευτικής τους τακτικής, έχον αρχίσει να απειλούν ότι θα προκηρύξουν νέες εκλογές ή θα πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για το εάν η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει την «αξιοπρέπειά» της ή να δεχθεί οικονομική στήριξη.
Τίποτε από τα δύο δεν θα βοηθήσει. Η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος θα δώσει στον Τσίπρα το δικαίωμα να φύγει από το ευρώ, χωρίς καν να ρωτήσει τους Έλληνες εάν το θέλουν πραγματικά.
Ταυτόχρονα, όμως, ένα ορθά δομημένο δημοψήφισμα θα μπορούσε να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων Ελλάδας και πιστωτών, ενώ θα προσέφερε και δημοκρατικά χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα στήριξης.