Μη ικανοποιητική θεωρεί η Ελλάδα την πορεία εφαρμογής του ελληνο-τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, για την επανεισδοχή μεταναστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.
Σύμφωνα με στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από το υπουργείο Εξωτερικών, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Χουντής, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Στέφανο Γκίκα για την «έξαρση του φαινομένου εισροής παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια», από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου (Απρίλιος 2002) μέχρι και τον Ιανουάριο 2015, έχουν υποβληθεί στην Τουρκία 6.393 αιτήματα για επανεισδοχή 137.722 μεταναστών, εκ των οποίων οι τουρκικές Αρχές δέχθηκαν την επανεισδοχή 13.314 και παρέλαβαν τελικά μόνο 3.838.
Ο κ. Χουντής δήλωσε ότι αυτό οφείλεται κυρίως «στις καθυστερημένες και εκτός των προβλεπόμενων στο Πρωτόκολλο προθεσμιών, απαντήσεις της τουρκικής πλευράς».
«Η εφαρμογή του Ελληνο-Τουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, που υπεγράφη στην Αθήνα στις 8.11.2011, παρά τις κατά καιρούς δηλώσεις και δεσμεύσεις της Τουρκίας, δεν κρίνεται από πλευράς μας αρκετά ικανοποιητική» αναφέρει στο απαντητικό έγγραφο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Η ελληνική πλευρά έλαβε διαβεβαιώσεις για εξέταση των προτάσεων της συνάντησης: α) σύγκληση υποεπιτροπής εμπειρογνωμόνων για ανάπτυξη ασφαλούς επανεισδοχής, β) προσθήκη νήσων Σάμου και Χίου στη διαδικασία επανεισδοχής μέσω λιμένα Δικελί, και γ) αύξηση του αριθμού επανεισδοχής πακιστανών υπηκόων.
Τόνισε ότι με την υπογραφή της Συμφωνίας Επανεισδοχής τα ζητήματα επανεισδοχής εντάσσονται στο πλαίσιο των ευρύτερων σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας. Αναφέρει επίσης ότι η υλοποίηση της συμφωνίας κατάργησης θεωρήσεων σε Τούρκους υπηκόους, η οποία αποτελεί τουρκική επιδίωξη, συνδέεται στενά με την υλοποίηση της Συμφωνίας Επανεισδοχής με την ΕΕ (αποτελεί έναν από τους πέντε τομείς προϋποθέσεων).
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση «αντιμετωπίζει το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, με ιδιαίτερη ανησυχία και σοβαρότητα καθώς οι περιφερειακές συγκρούσεις ειδικά στη Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική αναμένεται να εκτινάξουν τον αριθμό των μεταναστών.
» Στο πλαίσιο αυτό αναγνωρίζεται και επισημαίνεται το ειδικό βάρος και ο ιδιαίτερος ρόλος της ΕΕ στην καλύτερη διαχείριση του φαινομένου τόσο στο εσωτερικό με την ενεργοποίηση στην πράξη της κοινοτικής αλληλεγγύης, όσο και στο εξωτερικό στις σχέσεις με τρίτες χώρες. Ήδη στην πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, όπου και συμμετείχε εκπρόσωπος του αρμοδίου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση για ενεργότερη στάση της ΕΕ στα εν λόγω ζητήματα».
Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη, σχετικά με τη συνθήκη Σένγκεν, ο κ. Χουντής εξήγησε ότι «δεν τίθεται ζήτημα μονομερών ενεργειών από πλευράς της Ελλάδας, σε θέματα που έχουν σχέση με τις υποχρεώσεις της χώρας, όπως αυτές απορρέουν από τη συνθήκη Schengen και τους Κανονισμούς Δουβλίνο ΙΙΙ και EURODAC».
Πρόσθεσε, πάντως, ότι στην πράξη η εφαρμογή του Κανονισμού Δουβλίνου αναφορικά με την επιστροφή στην Ελλάδα έχει παγώσει από αρκετά κράτη-μέλη της ΕΕ, εξαιτίας καταδικαστικών αποφάσεων κατά της Ελλάδας από το Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο και των κρατούμενων μεταναστών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ