Ειδήσεις

Διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μεσόγειο ζητεί η Διεθνής Αμνηστία

Για να σταματήσουν οι εκατόμβες μεταναστών στη Μεσόγειο η Διεθνής Αμνηστία ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα και κυρίως να ξεκινήσει αμέσως μία διεθνή ανθρωπιστική επιχείρηση. Σε έκθεσή της υπό τον τίτλο «Ευρώπη, τα ναυάγια της ντροπής», που δημοσιεύεται μία ημέρα πριν την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει κυρίως τις δραματικές επιπτώσεις από τον τερματισμό της ιταλικής επιχείρησης Mare Nostrum.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης Mare Nostrum είχε ξεκινήσει το 2013 μετά τις αλλεπάλληλες τραγωδίες γύρω από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όμως εγκαταλείφθηκε τον Οκτώβριο του 2014 διότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο κόστος της.

Χάρη στη Mare Nostrum διασώθηκαν 150.000 άνθρωποι σε διάστημα ενός έτους.

«Το τέλος της Mare Nostrum δεν επέτρεψε να μειωθεί ο αριθμός των αναχωρήσεων, μπορούμε μάλιστα να θεωρήσουμε ότι στον τερματισμό της οφείλεται η αύξηση του αριθμού των ναυαγίων», επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία.

«Ελπίζουμε ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε η Ζενεβιέβ Γκαριγκό, πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Γαλλίας.

Μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης απέτισαν την Τετάρτη φόρο τιμής στους χιλιάδες μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, ρίχνοντας κίτρινα τριαντάφυλλά στον Σηκουάνα.

Παράλληλα άλλοι ακτιβιστές εναπόθεσαν εκατοντάδες σάκους πτωμάτων στην παραλία του Μπράιτον, στη νότια Αγγλία.

«Έχει έρθει η ώρα η ΕΕ να κατανοήσει ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν είναι το παν» κατήγγειλε η Γκαριγκό, ελπίζοντας ότι μετά τα πολλά θανατηφόρα ναυάγια, «η διάσωση ανθρώπινων ζωών θα αποτελέσει προτεραιότητα σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων».

Πριν το ναυάγιο του πλοιαρίου στα ανοιχτά της Λιβύης το Σαββατοκύριακο με απολογισμό άνω των 800 νεκρών, η μη κυβερνητική οργάνωση εκτιμούσε ότι 900 άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο διασχίζοντας τη Μεσόγειο από την 1η Ιανουαρίου ως τις 15 Απριλίου φέτος, δηλαδή 53 φορές περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2014.

Από την πλευρά του, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι 1.750 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή 30 φορές περισσότεροι σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Πρόκειται για περισσότερους ανθρώπους από το ναυάγιο του Τιτανικού» επισήμανε η Γκαριγκό.

Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης «θα ληφθούν τελικά συγκεκριμένα μέτρα για τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα» και ότι δεν θα γίνουν «απλές ανακοινώσεις» και θα χυθούν «κροκοδείλια δάκρυα», όπως αυτά που είδε μετά την τραγωδία στη Λαμπεντούζα.

Πέρυσι το 25% των ανθρώπινων ζωών διασώθηκαν από εμπορικά πλοία, όμως το πλήρωμα των πλοίων αυτών δεν έχουν εκπαιδευτεί για επιχειρήσεις διάσωσης, εξήγησε ο Ζαν-Φρανσούα Ντιμπόστ, υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Πρόγραμμα για τους Εκτοπισμένους.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες θα έχουν μια ιστορική ευκαιρία να τερματίσουν την τραγική, ανθρωπιστική κρίση που είναι ισάξια του Τιτανικού», υπογραμμίζει στην ανακοίνωση ο Τζον Ντάλχοϊσεν υπεύθυνος της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Η ανικανότητα της Ευρώπης να σώσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη Μεσόγειο θυμίζει τους πυροσβέστες που αρνούνται να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πηδούν από έναν ουρανοξύστη που καίγεται. Καθήκον των κυβερνήσεων δεν είναι μόνο να σβήσουν τη φωτιά, αλλά επίσης να σώσουν αυτούς που είναι εγκλωβισμένοι στο περβάζι του παραθύρου» υπογράμμισε ο ίδιος.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί να ξεκινήσει «αμέσως μιας διεθνής ανθρωπιστική επιχείρηση, σκοπός της οποίας θα είναι να σώζει ζωές στη θάλασσα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου