Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στη Μεσόγειο, όπου μια σειρά ναυαγίων έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.600 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς, είναι “μια τραγωδία”, δήλωσε χθες Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.
“Πρέπει να διασφαλιστεί μια αποτελεσματική δυναμικότητα για να σώζονται ζωές στη θάλασσα, διότι η σημερινή κατάσταση αποτελεί μια τεράστια τραγωδία”, δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο μιας συνόδου του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Ο Γκουτέρες υπενθύμισε ότι “οι Ιταλοί είχαν θέσει σε εφαρμογή μια πολύ αποτελεσματική επιχείρηση, τη Mare Nostrum, για να σώζονται ζωές”, ωστόσο εξέφρασε τη λύπη του διότι αυτή τερματίστηκε το περασμένο φθινόπωρο.
“Σήμερα γνωρίζουμε ότι το γεγονός πως δεν διαθέτουμε μια αποτελεσματική επιχείρηση διάσωσης αυξάνει τον αριθμό των ανθρώπων οι οποίοι επιχειρούν τον διάπλου της Μεσογείου”, πρόσθεσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Στη δραματική κατάσταση έριξε φως το περασμένο σαββατοκύριακο το ναυάγιο ενός υπερφορτωμένου αλιευτικού, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο περίπου 800 μεταναστών, στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.
“Για μένα είναι ολοφάνερο ότι έχουμε ανάγκη έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διάσωσης στη θάλασσα”, επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Πρέπει επίσης να “γίνουμε πιο σκληροί έναντι των οργανώσεων των διακινητών και των δουλεμπόρων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και επιδεικνύουν απαράδεκτη συμπεριφορά”, σημείωσε, αλλά “η βασική προτεραιότητα είναι να σώζονται ζωές”.
Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν κάλεσε την Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες των χωρών της Μεσογείου που αναλαμβάνουν να διασώσουν τους χιλιάδες μετανάστες οι οποίοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους στη θάλασσα για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να λάβουν αποφάσεις αργότερα σήμερα Πέμπτη όσον αφορά μια ενδεχόμενη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των διακινητών στη Λιβύη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ