Προτάσεις για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο θα υποβάλουν τον ερχόμενο μήνα στην κυβέρνηση οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος των περίπου 70.000 δανειοληπτών που έχουν εγκλωβιστεί στην ισοτιμία του νομίσματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, δύο εκ των συστημικών τραπεζών έχουν αναθέσει στη BlackRock μελέτη για τις λύσεις που θα συνδυάζουν ελάφρυνση των δανειοληπτών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Σημειώνεται ότι το σύνολο των δανείων σε ελβετικό κινείται στα 7 δισ. ευρώ και αφορά περίπου το 10% των στεγαστικών δανείων. Οι προτάσεις της BlackRock θα υποβληθούν για διαβούλευση στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών και εν συνεχεία θα υποβληθούν στην κυβέρνηση, η οποία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει νομοθετική λύση για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεταξύ των προτάσεων που μελετώνται είναι η μέθοδος split balance, δηλαδή τα δάνεια να «σπάσουν» σε δύο κομμάτια, εκ των οποίων το ένα θα πληρώνεται με την τρέχουσα δόση που του αντιστοιχεί και το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί κάποια χρόνια μετά. Παράλληλα, συνυπολογίζονται οι κινήσεις των τραπεζών σε άλλες χώρες, όπως π.χ. η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία κ.ά. Σημειώνεται ότι τα δικαστήρια αρκετών ευρωπαϊκών κρατών εξέδωσαν αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο προς όφελος των δανειοληπτών, με το σκεπτικό ότι υπήρξε καταχρηστικότητα έως και παραπλάνηση από τις τράπεζες κατά τη χορήγησή τους. Συγκεκριμένα, στην Ουγγαρία αναγνωρίστηκε στους δανειολήπτες να αποπληρώνουν το στεγαστικό που είχαν λάβει σε ελβετικό φράγκο με βάση την ισοτιμία εκταμίευσης και όχι την τρέχουσα της καταβολής της δόσεων.
Μέχρι στιγμής, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τους δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου στο γενικότερο πλαίσιο των ρυθμίσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πιο ειδικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Eurobank, η οποία κάλεσε τον Φεβρουάριο τους δανειολήπτες να «κλειδώσουν», εφόσον το ήθελαν, τη δόση του δανείου τους στα επίπεδα του Δεκεμβρίου 2014, κεφαλαιοποιώντας τη διαφορά. Τις προηγούμενες ημέρες, η τράπεζα πέρασε στους πελάτες της, αναδρομικά από τον Φεβρουάριο, το αρνητικό επιτόκιο libor του ελβετικού φράγκου, γεγονός που ελάφρυνε τις απώλειές τους από την άνοδο της ισοτιμίας του νομίσματος.
Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από περίπου τρία χρόνια, οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο βλέπουν αρνητική διαφορά επιτοκίων ελβετικού φράγκου – ευρώ, κάτι που είχε οδηγήσει και στη σύναψη δανείων σε ελβετικό φράγκο την περίοδο 2006 – 2009. Ωστόσο, σήμερα η ισοτιμία του ελβετικού παραμένει μη ευνοϊκή για τους δανειολήπτες, σε αντίθεση με την χρονική περίοδο που υπήρχε ζήτηση για το ελβετικό τόσο λόγω επιτοκίων, όσο και λόγω ισοτιμίας.
Οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο άρχισαν να καταγράφουν απώλειες από την έναρξη της ευρωπαϊκής κρίσης το 2009, ωστόσο η αιφνιδιαστική απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας στις 15/1/2015 να αφήσει ελεύθερη την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου με το ευρώ, καταργώντας την ελάχιστη ισοτιμία του 1,20 (δηλαδή 1 ευρώ = 1,20 ελβετικά φράγκα) και παράλληλα να μειώσει τα επιτόκια του νομίσματος σε αρνητικό επίπεδο, εξακόντισε τις ζημίες τους. Οι τράπεζες είχαν καλέσει άμεσα τους δανειολήπτες να μην προβούν σε καμία μετατροπή των δανείων τους σε ευρώ, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση είναι θα λογιστικοποιούσε τη ζημιά τους από την ισοτιμία ελβετικού/ευρώ. Σημειώνεται ότι τα δάνεια σε ελβετικό που έχουν συναφθεί στην ελληνική αγορά είναι στεγαστικά, με διάρκεια αποπληρωμής 30 έτη και μεσοσταθμικό περιθώριο 1,60%.
capital.gr