«Παγώνουν» και αναμένεται να επανέλθουν επαναδιατυπωμένες στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι διατάξεις που αφορούν τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο.
Οι επίμαχες διατάξεις περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο συζητείται στη Βουλή, ωστόσο αποσύρθηκαν ύστερα από ενστάσεις που διατύπωσαν στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο η ΑΔΕΔΥ αλλά και οργανώσεις εργαζομένων.
Κατά πληροφορίες, πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου είναι οι επίμαχες διατάξεις να συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στις αρχές Μαΐου, αφού ληφθούν υπ’ όψιν οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν.
Στην αρχική της μορφή η διάταξη για τους ΙΔΑΧ αφορούσε τη μονιμοποίηση περίπου 40.000 υπαλλήλων με τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα από τη συμμετοχή τους στην κινητικότητα. Εν συνεχεία η διάταξη τροποποιήθηκε, προβλέποντας ότι οι ΙΔΑΧ εξομοιώνονται με τους μόνιμους μόνο στο θέμα της κινητικότητας, μέσω της οποίας τους δίνεται ωστόσο εμμέσως η δυνατότητα να καταλάβουν θέσεις μόνιμου προσωπικού. Επί της διατύπωσης αυτής εκφράστηκαν έντονες ενστάσεις από σωματεία εργαζομένων, που επισήμαναν ότι για κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. αυτοί που απασχολούνται στα λεγόμενα «βαρέα και ανθυγιεινά», η διάταξη αυτή θα είχε δυσμενείς συνέπειες στις απολαβές τους. Λόγω έλλειψης χρόνου, δεδομένου ότι το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια την προσεχή εβδομάδα, αλλά και λόγω της δημοσιονομικής συγκυρίας που δεν επιτρέπει «ευελιξία κινήσεων», ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος απέσυρε την επίμαχη διάταξη, προκειμένου να την επαναφέρει προσεχώς επαναδιατυπωμένη με τρόπο που δεν θα θίγει κατηγορίες εργαζομένων.
Συλλογικές συμβάσεις
Εκτός νομοσχεδίου, έπειτα από ενστάσεις της ΑΔΕΔΥ αυτή τη φορά, έμεινε και η διάταξη για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων στο Δημόσιο. Η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη διάταξη που είχε καταρτίσει προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων θα διεξάγονται κεντρικά μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των αρμόδιων υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών. Στη διατύπωση αυτή αντέδρασαν ομοσπονδίες εργαζομένων που ζητούσαν να υπάρχει η δυνατότητα καθε ομοσπονδία να διαπραγματεύεται ξεχωριστά. Η διάταξη άλλαξε εκ νέου και προέβλεπε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και των υπουργείων παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων. Στη διατύπωση αυτή εξέφρασε αντιρρήσεις η ΑΔΕΔΥ και τελικώς αποσύρθηκε, προκειμένου να επανέλθει με βελτιώσεις στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που μεταξύ άλλων θα αφορά αλλαγές στο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και στη διαδικασία για την επιλογή προϊσταμένων στο Δημόσιο.
Καθημερινή