Ειδήσεις

Μπαλτάς προς πρυτάνεις: Δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων

Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς ξεκαθάρισε το Σάββατο κατά τη συνεδρίαση της Συνόδου των Πρυτάνεων στην Αθήνα ότι δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων, εξαιτίας της ψήφισης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα διαθέσιμα.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπαλτάς είπε: «Διευκρίνισα στους Πρυτάνεις ότι ως προς την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν θίγονται οι ειδικοί λογαριασμοί έρευνας των Πανεπιστημίων, και άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος αναταραχής στα Πανεπιστήμια. Υπάρχει μια σαφής διάκριση μεταξύ των αποθεματικών και των διαθεσίμων. Τα αποθεματικά σε ό,τι αφορά τον ειδικό λογαριασμό έρευνας δεν θίγονται με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ως προς τα υπόλοιπα χρήματα, είτε βρίσκονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, είτε αλλού, για τα Πανεπιστήμια είναι το ίδιο».

Για το Πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, ο κ. Μπαλτάς σημείωσε: «Άκουσα τις απόψεις των Πρυτάνεων με τους οποίους είμαστε σε μια διαδικασία γόνιμης συνέχειας του διαλόγου για το διάστημα που απομένει μέχρι την κατάθεση του Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή».

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το θέμα της δημιουργίας ξενόγλωσσων τμημάτων για σπουδές αλλοδαπών φοιτητών στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, με καταβολή διδάκτρων -τμήματα τα οποία δεν έχουν ιδρυθεί σε κανένα ΑΕΙ- ο κ. Μπαλτάς δήλωσε: «Αυτός είναι ένας ανενεργός νόμος του κ. Λοβέρδου, ο οποίος -έτσι ξαφνικά- δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούνται κάποια προπτυχιακά ξενόγλωσσα τμήματα τριετούς διάρκειας, χωρίς να προβλέπεται η διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να φοιτήσουν εκεί οι προπτυχιακοί φοιτητές. Δηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν με ποιου είδους απολυτήριο θα εγγράφονταν οι φοιτητές αυτοί, αφού δεν θα ήταν Έλληνες. Μάλιστα, η διάταξη προέβλεπε την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για την ενεργοποίησή της, όμως τα Προεδρικά Διατάγματα δεν εκδόθηκαν ποτέ. Άρα έγινε ένας θόρυβος άνευ ουσίας και άνευ νοήματος».

Κατέληξε δε: «Το κύριο θέμα με τα ξενόγλωσσα τμήματα για τους αλλοδαπούς φοιτητές είναι ότι προέβλεπαν τριετείς προπτυχιακές σπουδές. Δηλαδή, σπουδές άλλου τύπου από τις τετραετούς διάρκειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Και αυτό, είναι κάτι που υπηρετεί τη μνημονιακή αντίληψη, αυτή που λέει ότι πρέπει να μειωθούν τα έτη σπουδών στα Πανεπιστήμια και την οποία δεν υιοθετούμε. Πάντως, το συνολικό θέμα των ξενόγλωσσων σπουδών στην Ελλάδα είναι μεγάλο. Θα το δούμε εν καιρώ και όχι σε αυτό το Πολυνομοσχέδιο».

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • ΑΝΩΝΥΜΟΣ    11.05.2015 18:15

    Αφιερωμένο εξαιρετικά!
    ……. Λεβεντόπαιδο Αρίστο, μπες στο μαγαζί και κλείστο ……

Σχολιασμός άρθρου