Ως μία σχέση αγάπης-μίσους περιγράφει τη σχέση Ελλάδας και Γερμανίας ο αρθρογράφος των Financial Times, Peter Aspden, σε άρθρο του με το οποίο περιγράφει την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της χώρας μας και των διεθνών πιστωτών της, εστιάζοντας στο ρόλο του Βερολίνου σε αυτές.
Η μία χώρα λατρεύει να μισεί την άλλη είναι το συμπέρασμα του Aspden, ο οποίος αναφέρει πως η πρώτη κίνηση του Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργού ήταν η επίσκεψη στο μνημείο της Καισαριανής-μία κίνηση γεμάτη συμβολισμούς που έδωσε το στίγμα της σύγκρουσης που θα ακολουθούσε.
«Μέχρι στιγμής, όλες οι προσπάθειες έχουν ναυαγήσει. Η Ελλάδα ξεμένει από χρόνο και χρήματα. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πληρώσει 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μισθούς και συντάξεις, την ώρα που περαιτέρω αποπληρωμές προς το ΔΝΤ ύψους 893 εκατομμυρίων ευρώ είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο», αναφέρει το δημοσίευμα και προσθέτει:
«Αν και το μεγαλύτερο μέρος των διπλωματικών επαφών των δύο χωρών έχει μία επίφαση αξιοπρέπειας, οι λαϊκές εφημερίδες και οι σχολιαστές δεν έχουν παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο. Στη Γερμανία, οι Έλληνες έχουν περιγραφεί συστηματικά ως τεμπέληδες, μαλθακοί και ανέντιμοι, ενώ στην Ελλάδα οι Γερμανοί απεικονίζονται ως επιθετικοί κατακτητές του κόσμου σε αναμονή. Η Άνγκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος, έχει απεικονιστεί μάλιστα σε κάποιες γελοιογραφίες φορώντας σβάστικα, πράγμα που καταδικάστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα».