Δύο σημαντικές αποκαλύψεις έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM 99,5 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Ακης Τσελέντης, με φόντο τον φονικό σεισμό του περασμένου Σαββάτου στο Νεπάλ και τις θεωρίες περί ντόμινο.
Η πρώτη ήταν ότι από τον Ιούνιο σταματά η 24ωρη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, καθώς λήγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων – οι οποίοι αμείβονται με 650 ευρώ το μήνα – και έτσι η δουλειά, θα σταματά τη νύχτα. Οπως ανέφερε ο Ακης Τσελέντης, έχει θέσει το θέμα αρμοδίως, χωρίς να λάβει απάντηση. «Συνήθως κινητοποιούνται όταν γίνει σεισμός, αλλά τότε θα είναι αργά», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.
Η δεύτερη είναι ότι δύο -τρεις περιοχές στην ελληνική επικράτεια θεωρούνται από τους σεισμολόγους «υπερ-ώριμες» για μεγάλο σεισμό.
«Υπάρχουν δυο-τρεις περιοχές που είναι παρά-ώριμες. Κινδυνεύουν να πέσουν από το δέντρο» τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε: «Υπάρχουν και είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές».
Νωρίτερα πάντως είχε σημειώσει:
«Ο κόσμος να μην ανησυχεί, αλλά οι πολιτικοί να ανησυχούν. Είναι υπεύθυνοι της αντισεισμικής πολιτικής της χώρας. Όταν έχουν αφήσει να καταρρεύσει η αντισεισμική πολιτική της χώρας σε τραγικό επίπεδο… Η Ελλάδα είναι η πιο ενεργή περιοχή της Ευρώπης. Αν μας σώνει κάτι, είναι η άριστη δουλειά των μηχανικών μας.
» Σας λέω μια είδηση-βόμβα: όταν τον Ιούνιο, στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το οποίο έχει ιστορία πολλών δεκαετιών, σταματάει η 24ωρη παρακολούθηση, οπότε εμείς πλέον δεν θα μπορούμε να σας ενημερώνουμε… Μιλάμε για 15 άτομα με 650 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτό το ποσό μιλάμε τώρα, είναι μια τραγική κατάσταση. Είναι με συμβάσεις, οι οποίες λήγουν, για 650 ευρώ το μήνα δηλαδή. Εκατόν πενήντα χιλιάδες ευρώ το χρόνο. Αυτό το πρόβλημα είναι τραγικό, έχει να κάνει με την ασφάλεια του ελληνικού πολιτισμού.
» Εγώ πέρασα τα μηνύματα εκεί που έπρεπε να τα περάσω, η καυτή πατάτα πλέον είναι σε άλλα χέρια και στον επόμενο μεγάλο σεισμό, κάποιοι θα πληρώσουν. Έχει να κάνει με το ΥΠΕΧΩΔΕ, απ’ ό,τι ξέρω έχει ζητήσει και ο ΟΑΣΠ και εμείς συνάντηση με τον κύριο Σπίρτζη, αλλά ακόμα δεν το έχουμε πετύχει.
» Δεν ξανά ζητάω καμία συνάντηση και θα περιμένω πλέον τον επόμενο σεισμό. Το Γεωδυναμικό, αυτή τη στιγμή παρακολουθεί, 170 σταθμούς σε όλη την Ελλάδα για σεισμούς, παρακολουθεί περίπου 200 σταθμούς πού έχει να κάνει με προγράμματα που έχουν να κάνει με τη δομική όλων των κτιρίων και παρακολουθεί περίπου 180 σταθμούς που καταγράφουν την στάθμη της θάλασσας για τσουνάμι. Όλο αυτό το τρομακτικό δίκτυο θα καταρρεύσει τέλος του Ιούνη».
Το ΒΗΜΑ