Τις έδρες της Γενικής Διοίκησης αλλά και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιδιώκουν να διεκδικήσουν οι δήμαρχοι της περιοχής μας. Αυτή ήταν η θέση η οποία εκφράστηκε χθες και αναμένεται, να πάρει τη μορφή απόφασης στο συνέδριο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου, το οποίο θα διεξαχθεί σήμερα στο ξενοδοχείο Grand Hotel.
Η δημοσιοποίηση του σχεδίου Καλλικράτης μετά από έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο το οποίο προβλέπει ένα δήμο για τη Ρόδο, την Κω, και την Κάρπαθο έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Ήταν άλλωστε η αιτία και για την ένταση που προκλήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΤΕΔΚ όταν ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης, επέρριψε ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ για τις τακτικές πρακτικές που ακολουθήθηκαν.
Ήδη ο δήμαρχος Ιαλυσού Στέργος Στάγκας στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚΔ χθες ανακοίνωσε την έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου με μοναδικό θέμα τις αντιδράσεις για την εφαρμογή του σχεδίου Καλλικράτης. Στο δήμο Ιαλυσού όπως ξεκαθάρισε ο κ.Στάγκας θα αναρτηθούν μαύρες σημαίες.
Ο κ Στάγκας τόνισε πως η περιοχή μας αδικήθηκε γιατί ενώ σε άλλες περιοχές πόλεις που είχαν ιστορικά ονόματα διατηρήθηκαν δεν έγινε κάτι ανάλογο στα Δωδεκάνησα. “Για αυτό και για τα άλλα τρωτά σημεία του σχεδίου Καλλικράτης θα γίνει το σώσε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ”, προανήγγειλε ο δήμαρχος της Ιαλυσού Στέργος Στάγκας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης χαρακτήρισε ιστορική στιγμή, το σχέδιο Καλλικράτης με το οποίο όμως μπαίνει ταφόπετρα στο νομό μας.
“Υποτιμούν με αυτά που έκαναν το νομό Δωδεκανήσου. Δεν μπορούν να περάσουν αυτά. Δεν θα υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου του νομού μας” είπε ο κ. Ιατρίδης τονίζοντας πως θα πρέπει η Ρόδος να διεκδικήσει τις έδρες της Περιφέρειας και της Γενικής Διοίκησης. Για το λόγο αυτό και για τα υπόλοιπα δεινά του “Καλλικράτη” θα πρέπει όλοι οι δήμοι, να κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Η αυτοδιοίκηση είπε ο κ. Ιατρίδης, πρέπει να σηκώσει το ανάστημα της. Ο κ. Ιατρίδης μάλιστα διαπληκτίστηκε έντονα με τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Πόκκια για τις τακτικές που ακολουθήθηκαν και κυρίως τις εισηγήσεις που έγιναν στο υπουργείο Εσωτερικών.
Ο δήμαρχος Καλλιθέας δήλωσε κάθετα αντίθετος και για τον ένα δήμο που καθιερώνεται στο νησί προσθέτοντας πως και σε αυτήν την περίπτωση η περιοχή μας αδικήθηκε. “Δεν μπορεί σε άλλες περιοχές της χώρας να διατηρούνται ή και να αυξάνονται οι καποδιστριακοί δήμοι και εδώ να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ο κ Ιατρίδης κάλεσε τους δημάρχους των μικρών νησιών να μετάσχουν στο συνέδριο με συγκεκριμένες προτάσεις και εισηγήσεις για την μορφή που επιθυμουν να έχουν οι ΟΤΑ.
“Είναι εμπαιγμός να μιλάμε για αποκεντρωμένη διοίκηση και αυτή η αποκέντρωση να είναι στον Πειραιά” τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΔ Μιχάλης Κορδίνας. Την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί μάχη και για τις δύο έδρες δηλαδή και για την Περιφέρεια και την Γενική Διοίκηση εξέφρασε ο κ Θεοδόσης Βαρκάς, εκ της μειοψηφίας του δήμου Ηρακλειδών Κω. Ο Καλλικράτης σύμφωνα με τον κ Βαρκά έρχεται για να αποτελειώσει τα Δωδεκάνησα. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό από όλα δεν είναι ο αριθμός των δήμων που θα υπάρχουν αλλά οι υπηρεσίες που θα προσφέρουν στους πολίτες. Ο δήμαρχος της Τήλου μιλώντας για τον Καλλικράτη είπε πως η τελική πρόταση δεν περιλαμβάνει τις νησιωτικές πολιτικές ούτε και το μεταφορικό ισοδύναμο. “Αυτά είναι τα πιο σοβαρά ζητήματα και μετά έρχονται τα θέματα που αφορούν τις έδρες στο νομό” υπογράμμισε ο κ Τάσος Αλιφέρης.
“Το περιβάλλον που διαμορφώνεται δεν μας δίνει ελπίδα ότι θα δούμε δήμους που θα μπορούν να παράσχουν καλύτερες υπηρεσίες. Αν υπήρχαν άλλες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να πάμε σε πιο ουσιαστικές λύσεις”, τόνισε ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Πανορμίτης Κονταράτος. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστυπάλαιας είναι ανεδαφικό να πιστεύει κανείς πως οι δήμοι θα έχουν το σύνολο των δυνατοτήτων που θα διαθέτουν οι ΟΤΑ που θα προκύψουν με το σχέδιο Καλλικράτης. “Να διεκδικήσουμε τις έδρες της Γενικής Διοίκησης και της Περιφέρειας,γιατί περνά η αντίληψη πως ο νομός της Δωδεκανήσου διαγράφεται ” είπε ο κ Κονταράτος. Για μια πλήρη ανατροπή στους ΟΤΑ με το χωροταξικό που επιβάλλει το σχέδιο Καλλικράτης έκανε λόγο ο δήμαρχος Αρχαγγέλου Αλέκος Παπουράς. “Είναι εκπληκτικό αυτό που συνέβη να έχουν δηλαδή σε άλλες περιοχές περισσότερους δήμους και στο νησί μας να δημιουργείται μόνο ένας ΟΤΑ”, είπε ο κ Παπουράς.
Διαμαρτυρία νομάρχη για την Γενική Διοίκηση
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης εξέφρασε την πικρία και αγανάκτησή του για τον ορισμό του Πειραιά ως έδρας της Γενικής Διοίκησης Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.
«Αυτό συνιστά κατάφωρη αδικία κατά της Ρόδου» τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης, ενημερώνοντας για τις προσπάθειες που κατεβλήθησαν και τις παρεμβάσεις που έγιναν τους τελευταίους μήνες ώστε να ικανοποιηθεί το δίκαιο αυτό αίτημα.
Ο νομάρχης πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας και ζήτησε την εγρήγορση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Δωδεκανήσου, σημειώνοντας πως είναι αδιανόητο να επιλέγονται ως έδρες των έξι υπολοίπων Γενικών Διοικήσεων οι πρωτεύουσες των μεγαλύτερων νομών, και για την Γενική Διοίκηση Αιγαίου να ορίζεται ο Πειραιάς, εξαιρώντας την Ρόδο από τον «κανόνα» που ίσχυσε.
Στις αιτιάσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, περί αντιδράσεων από άλλες περιοχές του Αιγαίου, ο κ. Μαχαιρίδης αναρωτήθηκε «ποιες είναι αυτές, να μας τις πούνε», συμπληρώνοντας ότι η Ρόδος είναι αυτή που πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο «Καλλικράτης».
Θύμισε μάλιστα πως «από κάποιο σημείο και μετά δεν επιμείναμε στην διεκδίκηση της έδρας της Περιφέρειας, από τη στιγμή που θεωρήθηκε ειλημμένη απόφαση να μην αλλάξουν τα σημερινά δεδομένα, λόγω υλοποίησης του ΕΣΠΑ».
Τέλος, κάλεσε τους νομαρχιακούς συμβούλους όλων των παρατάξεων που είναι μέλη της ΕΝΑΕ να είναι παρόντες στο Συνέδριο της Ένωσης την επόμενη εβδομάδα, ώστε συντονισμένα να ασκηθούν πιέσεις για να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές και βελτιωτικές προτάσεις πριν τη ψήφιση του «Καλλικράτη».
Εντονες αντιδράσεις για τον “Καλλικράτη”
Εντονες είναι οι αντιδράσεις αλλά και ο προβληματισμός που εκδηλώνονται στο νησί με αφορμή την έγκριση του “Σχεδίου Καλλικράτη” από το υπουργικό συμβούλιο, χωρίς να λαμβάνεται ειδική μέριμνα για την Ρόδο.
Η βουλευτής Δωδ/νήσου κ. Μίκα Ιατρίδη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Το σχέδιο “Καλλικράτης”, που μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις, παρουσιάσθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, απλά επιβεβαίωσε τις επιφυλάξεις μας για σχέδιο γενικόλογο και αόριστο, με κενά και ελλείψεις, με μόνο στόχο την κομματική επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Χρειάστηκαν μόνο λίγοι μήνες ώστε η πανηγυρικά αναγγελθείσα διοικητική μεταρρύθμιση του ΠΑΣΟΚ, να αποδειχτεί απλά μια συρραφή προτάσεων, μέσα από τα κλειστά υπουργικά γραφεία των Αθηνών, που δεν απαντούν ουσιαστικά στα προβλήματα των ΟΤΑ για πόρους, αρμοδιότητες και χωροταξία, για τους νέους Δήμους.
Η διαβούλευση, ερήμην των τοπικών κοινωνιών και στα όρια του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ, είχε ως αποτέλεσμα οι παρατηρήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ να ριχθούν στο καλάθι των αχρήστων.
Ερωτηματικά παραμένουν ακόμα και για τις σκοπιμότητες που επιτάσσουν την κατάργηση των 10 Δήμων της Ρόδου αλλά και την επιλογή της έδρας, της υπό ίδρυσης Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στον Πειραιά.
Ζητούμενο παραμένει και το ότι η Ρόδος, του ενός Δήμου σύμφωνα με το σχεδιασμό τους, με το μεγαλύτερο πληθυσμό στο Αιγαίο, αγνοείται συστηματικά από το ΠΑΣΟΚ στερώντας της αδικαιολόγητα, για άλλη μια φορά επί των ημερών τους, τόσο την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όσο και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν «Καλλικράτη» που αγνοεί κατάφορα τη νησιωτικότητα και απειλεί τον κοινωνικό ιστό του τόπου μας.
Δε θα αφήσουμε να περάσουν τα σχέδια τους για το «σβήσιμο» από το χάρτη ιστορικών Δήμων της Ρόδου και τη συγχώνευση τους σΆ έναν στο νησί.
Δε θα επιτρέψουμε την μετατροπή των νησιών μας σε Επαρχείο Πειραιά.
Δε θα συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο από το σύνολο των όρων και των προϋποθέσεων που είναι απαραίτητες για μία πραγματική και όχι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση».
Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΜΕΙΡΟΥ
Από το Δήμο Καμείρου εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:
Προβληματισμός επικράτησε και στη χτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καμείρου, αναφορικά με τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση το σχέδιο της οποίας παρουσιάστηκε το μεσημέρι της ίδιας μέρας στο υπουργικό συμβούλιο.
Για μία ακόμα φορά το σώμα κατέθεσε την ανησυχία του για αρκετά σημεία του σχεδίου με δεδομένη και την οικονομική κρίση που επικρατεί και ήδη πλήττει όλους τους δήμους της χώρας.
Ειδικότερα επισημάνθηκε ότι τα ταμεία των δήμων είναι πλέον άδεια και η κατάσταση είναι τραγική, καθώς τα έσοδα από χρηματοδοτήσεις και πόρους έχουν μηδενιστεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας.
Επί του σχεδίου «Καλλικράτης» κατατέθηκαν διάφορες απόψεις και το σώμα κατέληξε στην έκδοση ψηφίσματος το οποίο θα παρουσιαστεί στις εργασίες του συνεδρίου της ΤΕΔΚ αύριο το πρωί.
Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής:
«Το δημοτικό συμβούλιο Καμείρου, μετά από διαλογική συζήτηση, στην συνεδρίαση της 28ης Απριλίου 2010 και αφού εξέτασε και ανέλυσε όλες τις σχετικές προτάσεις, προβληματισμούς και θέσεις που αναπτύχθηκαν για την επερχόμενη διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου «Καλλικράτης» κατέληξε στις εξής αποφάσεις – προτάσεις:
Να υιοθετήσει και τις δύο εισηγήσεις που κατατέθηκαν από τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Κρητικό και τον επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καμείρου κ. Γιάννη Μαρίνο οι οποίες συγκλίνουν στα εξής σημεία:
– Σε ότι αφορά το χωροταξικό, εμμένει στην προηγούμενη απόφασή του για έναν δήμο ανά επαρχείο.
– Στην εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου
– Στην διατήρηση, ενίσχυση και θωράκιση του φόρου εισοδήματος και του ΔΗΦΟΔΩ.
– Στην διεκδίκηση της έδρας της αιρετής Περιφέρειας στο νησί της Ρόδου.
– Στην θεσμοθέτηση τοπικών αντιδημάρχων σε όλους τους πρώην δήμους, οι οποίοι θα προκύπτουν από τους εκλεγμένους συμβούλους της περιοχής..
– Στην διασφάλιση των ονομάτων των πρώην δήμων, ως νέες αντιδημαρχίες. (αντιδημαρχία Καμείρου, αντιδημαρχία Αταβύρου, Τήλου κλπ)
– Στην μεταφορά αρμοδιοτήτων και την ουσιαστική διαχείριση της Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε οι τοπικές κοινωνίες να έχουν τον πρώτο λόγο.
– Στην λήψη μέριμνας για την ουσιαστική ενίσχυση τοπικών συμβουλίων για την αντιμετώπιση της καθημερινότητας, του ισόρροπου σχεδιασμού και ανάπτυξης των τοπικών μας κοινοτήτων και στην θέσπιση αντιμισθίας στον πρόεδρο για να μπορεί να ανταποκριθεί αξιοπρεπώς στις καθημερινές ανάγκες.
– Κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων, μονίμων υπαλλήλων και συμβασιούχων αορίστου χρόνου και προσωποπαγών θέσεων.
– Να ενταχθεί το μισθολόγιο των υπαλλήλων των νέων δήμων στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.