Οι προγραμματικές συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ με το Υπουργείο Πολιτισμού λήγουν ως γνωστόν στις 30 Ιουνίου του 2010. Υπάρχει όμως βάσιμη πιθανότητα να παραταθούν και πέραν αυτής της ημερομηνίας, μέχρι τη λήξη του έτους.
Οι προτάσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιώργου Οικονόμου για την περίοδο Μάιος-Δεκέμβριος 2010, που ενέκρινε το ΔΣ του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου, για το άμεσο μέλλον του θεάτρου είναι οι εξής:
Προτάσεις παραγωγών και εκδηλώσεων για την περίοδο Μάιος -Δεκέμβριος 2010
1. «Λα Μοσκέτα» του Ρουτζάντε
(Λαϊκή Κωμωδία- Κομέντια ντε Λ’ ¶ρτε) Παραγωγή για το καλοκαίρι 2010. Έναρξη παραστάσεων την 1η Ιουλίου στο Κινηματοθέατρο Ρόδον και περιοδεία στα χωριά της Ρόδου και ενδεχομένως και σε άλλα νησιά της Δωδεκανήσου. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουλίου και ίσως τον Αύγουστο. Για την υλοποίηση της περιοδείας είναι πάρα πολύ σημαντική η υποστήριξη των Δήμων και των Κοινοτήτων.
2. «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ
Παράσταση του Θεατρικού εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2010. Το εργαστήρι λειτουργεί με 40 άτομα από τον Οκτώβριο του 2009, ενώ οι προετοιμασία για την συγκεκριμένη παράσταση άρχισε από τον περασμένο Μάιο. Διδασκαλία Σκηνοθεσία Αντιγόνη Αμανίτου. Χορογραφίες Φωτεινή Τερανόβα. Θα ανακοινωθεί σύντομα ο χώρος των παραστάσεων.
3. Προγραμματίζονται κι άλλα θεατρικά εργαστήρια, ειδικά σεμινάρια και παραστάσεις για την περίοδο Μάιος-Δεκέμβριος 2010. Σε διδασκαλία σκηνοθεσία Ζωής Κοκκαλά, Σουζάνας Καρδούλια, Μαρίας Μανιώτη, Δημήτρη Πιατά, Δημήτρη Ινδαρέ, Μανόλη Σορμαίνη κ.α.
4. Φεστιβάλ ΅Νέες Φωνές Νέες Ματιές 2009-2010′
Οργάνωση Φεστιβάλ Νεανικών Θεατρικών Σχημάτων από την Αθηναϊκή κυρίως Χειμερινή Σεζόν, σε διάφορους επιλεγμένους χώρους. Θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε νέα έργα και πρωτοποριακές δουλείες που αξιολογήθηκαν θετικά από το κοινό και την κριτική. Υπολογίζεται να παρουσιάσουν την πρόσφατη δουλειά τους 8 με 10 περίπου θίασοι. Το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου έχει ήδη προχωρήσει σε επαφές με πολλές αξιόλογες θεατρικές ομάδες. (Στα πλαίσια αυτών των εκδηλώσεων θα παρουσιαστεί και το ΅Σεμινάριο Βλακείας’ από τον Δημήτρη Πιατά.)
5. Προγραμματίζεται η οργάνωση του 2ου Φεστιβάλ Δωδεκανησιακού Θεάτρου στο κινηματοθέατρο ΅Ρόδον’ από τις 28/8 έως τις 6/9 του 2010 με την συμμετοχή ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων από την Ρόδο και την περιφέρεια. (Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις όπου θα χρειαστούν φιλοξενίες και μεταφορές θα αναζητηθούν χορηγίες καθώς και η υποστήριξη των Δήμων και των κοινοτήτων, χωρίς τις οποίες η υλοποίηση αυτών των προσπαθειών είναι ιδιαίτερα δύσκολη)
6. Επεξεργασία και παραγωγή Παιδικής Παράστασης για τον Οκτώβριο του 2010 στο Δημοτικό Θέατρο. Σκηνοθεσία-Χορογραφία Φωτεινή Τερανόβα. Αυτή τη στιγμή το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με την σκηνοθέτη για την επιλογή έργου. Ο στόχος του ΔΗΠΕΘΕ είναι οι παραστάσεις να αρχίσουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.
7. Παραστάσεις για την περίοδο Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2010 στο Δημοτικό Θέατρο.
Επιλογή ανάμεσα στα έργα
• Οργισμένα Νιάτα του Τζων Όσμπορν (Κοινωνικό Δράμα),
• Συκοφαντική Δυσφήμιση του Thomson (σύγχρονο ρεαλιστικό έργο με θέμα τα ΜΜΕ),
• Η Κυρία με τα Μαύρα (Θρίλερ).
Τα έργα αυτά προτείνονται για το θεατρικό και θεματικό τους ενδιαφέρον, αλλά και διότι έχουν ενδεχομένως αντιμετωπίσιμο κόστος παραγωγής. Θα μπορούσε να γίνει μια προσπάθεια για δύο έργα.
8. Μονόπρακτα, Μονόλογοι, Αυτοσχεδιασμοί, Αναλόγια, Αναγνώσεις.
Με τους θιάσους του παιδικού έργου, των λοιπών παραστάσεων και την συμμετοχή των εργαστηρίων μπορούν να οργανωθούν ειδικές παραστάσεις. (Πρωινές τα Σαββατοκύριακα, Μεταμεσονύκτιες κλπ στο Δημοτικό Θέατρο κι άλλους κατάλληλους χώρους ).
9. Σεπτέμβριος 2010. Συνεργασία με το ΔΚΛΜΡ στις Γιορτές Λόγου.
10. Έναρξη Παιδικού Θεατρικού Εργαστηρίου με την Μαρία Μανιώτη.
11. Οκτώβριος 2010. Έναρξη μαθημάτων του Θεατρικού Εργαστηρίου του ΔΗΠΕΘΕ πάνω στο πολυπρόσωπο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη ΅Ο μπαμπάς ο πόλεμος’.
12. Πρόταση συνεργασίας στο Νεστορίδειο για συνδιοργάνωση έκθεσης και παραστάσεων του εικαστικού, τραγουδιστή και ηθοποιού ¶γγελου Παπαδημητρίου με το έργο του ΅Τουριστική Οπερέτα’ .
Θα συνεχιστεί η συνεργασία με το ΔΚΛΜΡ, ήδη υπάρχουν προγραμματισμένα θεατρικά αναλόγια, θα υποστηριχτούν κατά περίσταση ενδιαφέρουσες θεατρικές προσπάθειες που γίνονται στον τόπο. (πχ- Τζαζ και θεατρικός Λόγος – Βραδιές μουσικής και κωμωδίας- Εργαστήριο Μπρεχτ), θα επεκταθεί η συνεργασία με τα σχολεία και το πανεπιστήμιο Αιγαίου κι άλλους ενδιαφερόμενους φορείς . Επίσης το ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου αναλαμβάνοντας την διαχείριση του Δημοτικού Θεάτρου και του Ρόδον καθίσταται υπεύθυνο για την διοργάνωση μετακλήσεων και εκδηλώσεων στους εν λόγω χώρους
Τα οικονομικά προβλήματα του ΔΗΠΕΘΕ παραμένουν ακόμα άλυτα. Ο προγραμματισμός αυτός είναι αποτέλεσμα της εκπεφρασμένης απόφασης του Δήμου Ροδίων και του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του θεάτρου, να υποστηριχθεί το έργο και η συνέχιση της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Ρόδου.
Γιώργος Οικονόμου
Καλλιτεχνικός Διευθυντής
https://www.dimokratiki.gr/arxeio/protasis-gia-to-mellon-tou-dipethe-rodou/