Ειδήσεις

Ιταλία: Αντισυνταγματικό κρίθηκε το «πάγωμα» υψηλών συντάξεων

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση Ρέντσι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το «πάγωμα» των συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ, που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση Μόντι για τη διετία 2012-2013, είναι αντισυνταγματικό.

Με την απόφασή του αυτή το Συνταγματικό Δικαστήριο στην ουσία επιβάλλει στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι να επιστρέψει στους συνταξιούχους που ελάμβαναν σύνταξη άνω των 1.400 ευρώ τον μήνα συνολικά 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, αφού αυτά ήταν τα χρήματα που εξοικονόμησε η κυβέρνηση Μόντι με τη ρύθμιση αυτή. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το μέτρο του «παγώματος» της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των συντάξεων δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς από την κυβέρνηση του Μάριο Μόντι και επηρέασε αρνητικά την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.
Την απόφαση σχολίασε ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Ενρίκο Μοράντο, λέγοντας: «Η απόφαση λέει με σαφήνεια ότι πρέπει να καταβληθεί αναπροσαρμογή των συντάξεων για την εν λόγω διετία. Η ξεκάθαρη συνέπεια είναι ότι πρέπει να δοθεί η χρηματική διαφορά που προκύπτει. Δεν έχουμε κάνει συγκεκριμένους υπολογισμούς, όμως η απόφαση αυτή είναι σίγουρο πως θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό». Αλλες κυβερνητικές πηγές, πάντως, ανέφεραν ότι το θέμα που προέκυψε δεν είναι απλό και ότι θα εξεταστεί σε βάθος για να βρεθεί λύση. Από την πλευρά τους τα συνδικάτα κάλεσαν την κυβέρνηση να καταβάλει άμεσα τις οφειλές του κράτους προς τους συνταξιούχους, ξεκινώντας από αυτούς που ελάμβαναν 1.400 ευρώ και ανεβαίνοντας προς τα πάνω. Την απόφαση του δικαστηρίου σχολίασε και η τότε υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Πολιτικής και Θεμάτων Ισότητας της κυβέρνησης Μόντι, Ελσα Φορνέρο. Η παρουσίαση του νόμου με τον οποίο «πάγωναν» οι συντάξεις και γίνονταν μεγάλες αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, είχε γίνει τότε από τη Φορνέρο με δάκρυα στα μάτια, όμως τώρα η κυρία Φορνέρο, σχολιάζοντας την απόφαση, ανέφερε: «Δεν ήταν δική μου επιλογή το μέτρο αυτό. Είχε θεωρηθεί τότε από το σύνολο της κυβέρνησης ως ένα αναγκαίο μέτρο γιατί είχε άμεσο κέρδος για το κράτος. Το Δικαστήριο θα είχε τους λόγους του για μια τέτοια απόφαση».

Εθνος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου