- Τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης του τουρισμού στα νησιά του Αιγαίου
- Ο αντ/δρος του ΣΕΤΕ κ. Κώστας Κωνσταντινίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί τους
βουλευτές του Αιγαίου να ενημερώσουν άμεσα την Κυβέρνηση για τη διάσταση του προβλήματος - Το τουριστικό προϊόν των νησιών γίνεται τώρα ακριβότερο απ’ ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα και νομοτελειακά οδηγεί σε καταστροφή
Τα κυβερνητικά μέτρα για τον τουρισμό, όπως τουλάχιστον εμφανίζονται, δεν θα είναι μόνο καταστροφικά για τα νησιά του Αιγαίου, αλλά θα καταστήσουν το τουριστικό προϊόν τους ακριβότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στις συνέπειες των μέτρων, τις οποίες, ως φαίνεται, δεν έχουν ακόμα συνειδητοποιήσει οι βουλευτές και οι φορείς, αναφέρεται σε συνέντευξή του προς τη «δημοκρατική», ο αντ/δρος του ΣΕΤΕ κ. Κ. Κωνσταντινίδης, αναλύοντας μάλιστα με τρόπο απόλυτα μαθηματικό, όλα τα ενδεχόμενα και όλα τα σενάρια.
Ο κ. Κωνσταντινίδης, κρούει τoν κώδωνα του κινδύνου και τονίζει ότι «τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης του τουρισμού στα νησιά». Και εξηγεί: «Εκεί που τα νησιά είχαν το κίνητρο της παραμεθορίου θα τους επιβληθούν αντικίνητρα πολλαπλάσιας επιβάρυνσης με απρόβλεπτα δυσμενή αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και για τις φορολογικές εισπράξεις από την σεζόν, που μόλις ξεκίνησε».
Ενώπιον των σοβαρότατων συνεπειών, ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, παροτρύνει τους βουλευτές των νησιών του Αιγαίου «να ενημερώσουν άμεσα την Κυβέρνηση για την διάσταση του προβλήματος και ότι δεν θα δεχθούν μια τέτοια εξέλιξη».
Αναλυτικά η αποκαλυπτική συνέντευξη του κ. Κ. Κωνσταντινίδη η οποία όχι μόνο θα συζητηθεί πολύ, αλλά και θα συνεγείρει για να μην μας πιάσουν ξανά στον ύπνο:
• Κύριε Κωνσταντινίδη είστε επί πολλά χρόνια αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ και θέλουμε να μας αναπτύξετε τις απόψεις σας σχετικά με τις επιπτώσεις των προβλέψεων του πολυνομοσχεδίου για την ειδική φορολογία στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ.
Οι φημολογούμενες προτάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή ειδικού τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία και ειδικών τελών στα εστιατόρια, καταστήματα κλπ. στα νησιά του Αιγαίου, άνω των 3.100 κατοίκων, τα οποία έχουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ κατά 30%, δυστυχώς θα οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη καταστροφή των οποιωνδήποτε θετικών προοπτικών της φετινής τουριστικής περιόδου και βέβαια αυτές οι δυσμενείς για τον τουρισμό μας επιπτώσεις θα μας συνοδεύουν και στις επόμενες χρονιές.
• Μπορείτε να μας εξειδικεύσετε τις προβλέψεις του νομοσχεδίου;
Η ενημέρωση που έχω δεν είναι απόλυτα σαφής διότι έχουν γίνει σκέψεις άλλοτε για επιβολή τελών επί τοις εκατό και άλλοτε εφάπαξ ποσού ανά διανυκτέρευση. Οπότε η πρώτη εξέταση που έχω κάνει οδηγεί σε απίστευτα άδικες επιβαρύνσεις για τα νησιά μας. Θα σας αναπτύξω κατ΄ αρχήν την περίπτωση κατά την οποία θα επιβληθεί ποσοστιαίο επί τοις εκατό τέλος.
Στην πρώτη περίπτωση που διέρρευσε, προβλέπεται επιβολή τέλους 5% στα 5 αστέρων, 4% στα 4 αστέρων, 3 στα τριών αστέρων κλπ.
Γνωρίζετε ότι το ΦΠΑ διαμονής σε όλη την χώρα είναι 6,5%, ενώ στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου είναι 5%.
Επομένως υπάρχει μια διαφορά μόνο 1,5% ΦΠΑ στην διαμονή. Ενώ στην εστίαση, στα εστιατόρια, η διαφορά μας είναι 13%- 9% =4%.
Εάν αποφασιστεί η πιο πάνω αύξηση στα νησιά μας, ως τέλος διανυκτέρευσης, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει αυτή η επιβάρυνση να οδηγήσει τα νησιά σε δυσμενέστερο καθεστώς από ό,τι ισχύει στην λοιπή χώρα. Είναι προτιμότερο η τιμή στην διαμονή να αυξηθεί κατά 1,5%, όσο είναι η διαφορά του ΦΠΑ μεταξύ νησιών και λοιπής χώρας, παρά να επιβληθεί 5%, οπότε στην ουσία έμμεσα αυξάνεται ο ΦΠΑ διαμονής από 5% σε 10% ( δηλαδή στο διπλάσιο) !!!
Δηλαδή ο συντελεστής (ΦΠΑ+ Τέλος διαμονής) στα νησιά θα ανέλθει για την διαμονή στο 10%, όταν στην υπόλοιπη χώρα θα είναι 6,50% !
Εκεί δηλαδή που είχαμε μια πριμοδότηση στα νησιά τα οποία δουλεύουν 4-5 μήνες για να επιβιώσουν 12 μήνες, τώρα έχουμε αντικίνητρο και μάλιστα κατά 10:6,5 = 53,85% αυξημένο ΦΠΑ από την λοιπή Ελλάδα! Και μάλιστα ένα τέλος που δεν συμψηφίζεται με τον ΦΠΑ εκροών γιατί δεν ονομάζεται ΦΠΑ…
• Τι γίνεται με τα εστιατόρια;
Στην εστίαση, στα εστιατόρια, τόσο των ξενοδοχείων όσο και στα εστιατόρια και στα μπαρ εκτός των ξενοδοχείων, ακούγεται ότι προβλέπεται να επιβληθεί τέλος 3%, οπότε ο ΦΠΑ έμμεσα γίνεται 9+3=12% δηλαδή σχεδόν όσο περίπου στην λοιπή Χώρα, όπου ισχύει 13%. Όπως ξέρετε, ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου θεσπίστηκε λόγω του μεταφορικού ισοδύναμου, και των θεσμοθετημένων ειδικών πολιτικών για την νησιωτικότητα, που προβλέπονται ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Είναι δε σε όλους μας γνωστό ότι όλα τα προϊόντα έρχονται ακριβότερα στα νησιά μας και αγοράζονται ακριβότερα από ό,τι στην λοιπή Ελλάδα. Ακόμα και η Κρήτη, λόγω μεγέθους, είναι αυτάρκης σε πολλά προϊόντα και μάλιστα εξάγει και σε εμάς αγροτικά προϊόντα τα οποία λόγω του μεταφορικού κόστους πωλούνται ακριβότερα. Επομένως και στα εστιατόρια, τουριστικά καταστήματα και μπαρ, θα γίνει στην ουσία κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ.
• Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζονται;
Δεν νομίζω ότι απλά εξετάζονται τα νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα κατά τις πληροφορίες μου έχουν ήδη υποβληθεί στους Θεσμούς και όταν εγκριθούν θα είναι σχεδόν αδύνατη η οποιαδήποτε τροποποίησή τους, γι αυτό και θα πρέπει οι τοπικοί φορείς να ενημερώσουν τους βουλευτές των νησιών μας για την διάσταση του προβλήματος.
• Ποια είναι η δεύτερη περίπτωση;
Η δεύτερη περίπτωση, η οποία είναι και η επικρατέστερη κατά τις πληροφορίες μου, αναφέρεται σε επιβολή τέλους 5 ευρώ για τα 5στερα, 4 ευρώ για τα 4στερα, 3 ευρώ για τα 3στερα κ.ο.κ. και επί πλέον 3% για όλη την εστίαση και μπαρ και τα τουριστικά κατυαστήματα.
Αντιλαμβάνεστε ότι τώρα πλέον μιλάμε για κάτι ακόμα χειρότερο!
Διότι τα 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση στα 5στερα, είτε 4 ευρώ στα 4στερα κλπ ισοδυναμεί με 10% πρόσθετο φόρο πέραν του ΦΠΑ. Δηλαδή συνολική επιβάρυνση θα ανέλθει σε άνω του 15%!! έναντι 6,5% στην λοιπή Ελλάδα και θα σας εξηγήσω γιατί.
Οι μέσες πρακτοριακές τιμές, επί παραδείγματι των ξενοδοχείων πολυτελείας των νησιών σε half board είναι περί τα 50- 60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Αν αφαιρέσουμε από την τιμή το φαγητό και το πρωινό – τα οποία είναι πιθανό να επιβαρυνθούν με 3%, όπως τα εκτός ξενοδοχείων εστιατόρια- τότε η καθαρή τιμή της διανυκτέρευσης γίνεται 30-40 ευρώ περίπου. Αν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ 5% τότε η απομένουσα καθαρή τιμή γίνεται 28,5 έως 38 ευρώ. Επί των τιμών αυτών θα επιβληθεί τέλος 5 ευρώ, δηλαδή στην ουσία πρόσθετος άτυπος ΦΠΑ 13% έως 17,5%, ο οποίος θα προστεθεί στο 5%. Δηλαδή ο συνολικός ΦΠΑ θα γίνει 18% έως 22,5% για την διαμονή έναντι του ισχύοντος 6,5% στην λοιπή Χώρα!
Σημειώνω ότι υπάρχουν all-inclusive που πουλάνε 35-45 ευρώ/άτομο. Η Ελλάδα είναι ακόμα ανταγωνιστική επειδή οι τιμές είναι χαμηλές και σταθερές από το 2009. Ο μαζικός τουρισμός σε όλη την Χώρα δουλεύει με μέσες τιμές πέριξ των 50-60 ευρώ στα 5στερα με ημιδιατροφή. Πως θα γίνει διάκριση των πολυτελών εστιατορίων και μπαρ εφόσον δεν υπάρχει τέτοια επίσημη κατηγοροποίση; Nομίζω ότι θα επιβληθεί σε όλα. Θεωρώ ότι εδώ πια τίθεται θέμα επιβίωσης του τουρισμού στα νησιά.
Εφ άπαξ 5ευρώ ανά διανυκτέρευση ( είτε 4 ευρώ / διανυκτέρευση στα 4 αστέρων κ.ο.κ. ) και μάλιστα ανεξαρτήτως των τιμών της κάθε περιόδου – δηλαδή αν πρόκειται για τιμές χαμηλής περιόδου είτε τιμές υψηλής περιόδου- και επί πλέον του ΦΠΑ και λοιπής φορολογίας (εισοδήματος, φόρου παρεπιδημούντων, ΕΝΦΙΑ κλπ.) με υπογεγραμμένα για το 2015 τα συμβόλαια, θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τις περισσότερες επιχειρήσεις. Πιστεύω ότι το θέμα έχει ξεφύγει από κάθε λογική.
• Πιστεύετε ότι αυτό θα έχει επιπτώσεις και στις αφίξεις;
Μόλις δημοσιευτούν τα νέα στο εξωτερικό θα προκληθεί τεράστια δυσφήμιση. Θα αναφέρουν τα ξένα δημοσιεύματα ότι επιβάλλεται νέος φόρος στα ξενοδοχεία των νησιών, στα τουριστικά καταστήματα, στα μπαρ, στα εστιατόρια κλπ. Ποιος θα έλθει στα νησιά; Εδώ γίνεται έκπτωση 1-2 ευρώ ανά διανυκτέρευση ως ειδική προσφορά για να επιτύχουμε αύξηση στις πληρότητες στην χαμηλή περίοδο και έχει άμεσο αποτέλεσμα στις κρατήσεις. Οι Ευρωπαίοι μετράνε και το ευρώ.. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει προκρατήσεις μόνο για το 35-40% του συνόλου. Οι υπόλοιπες θα γίνουν προσεχώς και πολλές θα είναι «last minute». Ξεχνάμε πλέον εντελώς τις ιντερνετικές πωλήσεις διότι θα αναγκαστούμε να προστατευτούμε τουλάχιστον από εκεί αυξάνοντας τις τιμές, οπότε θα μειωθεί κατακόρυφα η ανταγωνιστικότητά μας. Θα επηρεαστούν αρνητικά όλες οι προσεχείς αφίξεις με επίπτωση και στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, στο εμπόριο, στα πάντα και τελικά θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα και στους φόρους, που δικαίως προσδοκά να εισπράξει κάθε κυβέρνηση.
• Γιατί πιστεύετε ότι η κυβέρνηση προτείνει αυτά τα μέτρα;
Νομίζω ότι δεν έχει εξηγήσει κάποιος αναλυτικά στην κυβέρνηση το μέγεθος του προβλήματος και ο λόγος είναι ότι δεν υπήρξε διαβούλευση με τους φορείς.
• Δηλαδή δεν κλήθηκε ο ΣΕΤΕ να εκφράσει τις απόψεις του;
Στην προγραμματισμένη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Σταθάκη παρουσία της κυρίας Κουντουρά την περασμένη εβδομάδα για όλο το φάσμα του τουρισμού – και όχι μόνο για το συγκεκριμένο θέμα- μας ανέφερε περί ενός τέλους αντίστοιχου των παρεπιδημούνταν της τάξεως του 0,80%. Το οποίο το είδαμε πολύ λογικό γιατί όλοι πρέπει να εισφέρουμε έναντι των αναγκών που έχει η Χώρα και επειδή αν λέμε «όχι σε όλα», τότε μπορεί να μας έλθουν τα χειρότερα και να αναγκαστούμε να εγκαταλείψουμε την Ευρωζώνη.. Ο κ. Σταθάκης, που προέρχεται από τουριστικό μέρος, ως βουλευτής Χανίων, είναι πολύ λογικός άνθρωπος και γνωρίζει τις δυνατότητες των τουριστικών επιχειρήσεων. Πιστεύω ότι ίσως τα πράγματα εξελίχθησαν και για τον ίδιο και για όλους τους βουλευτές μας πολύ βιαστικά και απροσδόκητα. Είναι παράλογο να πιστεύει ο κ. Βαρουφάκης – το αναφέρω επειδή άκουσα το παράδειγμά του- ότι τα εκατομμύρια τουριστών που δέχεται το Αιγαίο είναι πελάτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης των 1.000 ευρώ την βραδιά. Διότι ανέφερε «τι σημασία έχει για κάποιον αντί να πληρώσει 1.000 ευρώ την βραδιά στην Μύκονο, να πληρώσει 1.040».
• Τι προτείνετε να γίνει;
Εάν πρόκειται να τεθεί ένα πλαφόν στις τιμές της τιμολόγησης, ότι δηλαδή το τέλος θα είναι κατ΄ αρχήν ποσοστιαίο επί τοις εκατό και όχι απόλυτο νούμερο, τότε θα ήταν λογικό να τεθεί ακόμα και ένα 1,50% ώστε να φθάσουμε τον ΦΠΑ της λοιπής Ελλάδας που είναι 6,5% στην διαμονή. Το να αυξάνεται όμως κατ΄ ουσία έμμεσα ο ΦΠΑ σε 15 έως 22,5% μόνο στα νησιά μας, είναι εντελώς παράλογο. Είναι σαν να μας τιμωρούν για όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν έχει νόημα να μιλάμε για σεζόν πλέον στα νησιά. Δηλαδή είναι προτιμότερο λόγω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η Χώρα να επιβληθεί τέλος διαμονής 1,5% ώστε να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ των νησιών στο 6,5% που ισχύει και στην λοιπή Χώρα.
Άλλη λύση είναι να επιβληθεί πρόσθετο τέλος διαμονής 1,5% σε όλη την Χώρα.
Διότι η κυβέρνηση νομίζω ότι προκειμένου να καλύψει τις εισπρακτικές προβλέψεις του mail Χαρδούβελη, το οποίο προέβλεπε το ΦΠΑ διαμονής από 6,5% στο 13% και στα νησιά από 5 σε 9%, προσπαθεί αυτόν τον πόρο, που υπολογίζεται σε 350 – 400 εκατομμύρια, να τον αντισταθμίσει μόνο από τα νησιά του Αιγαίου, το οποίο οδηγεί σε εντελώς παράλογες επιβαρύνσεις. Γνωρίζετε δε ότι ο ΣΕΤΕ είχε αντιδράσει έντονα στο mail Χαρδούβελη και είχαμε δημοσιεύσει στοιχειοθετημένη μελέτη της Ernst & Young, που απεδείκνυε όλες τις αρνητικές επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό, όταν όλες οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν πέριξ του 7% ακόμα και η Γερμανία του κ. Σόιμπλε!
• Τι πρέπει να γίνει σε τοπικό επίπεδο;
Πιστεύω ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χρόνος. Πρέπει οι Βουλευτές των νησιών του Αιγαίου να ενημερώσουν άμεσα την κυβέρνηση για την διάσταση του προβλήματος, και ότι δεν θα δεχθούν τέτοια εξέλιξη. Είμαι σίγουρος ότι θα βρουν συμμάχους τόσο τον κ. Σταθάκη και την κυρία Κουντουρά, όσο και τον κ. Σακελλαρίδη, που είναι Δωδεκανήσιος. Πιστεύω ότι πρέπει να εξηγήσουν την μαθηματική διάσταση του προβλήματος στον κ. Πρωθυπουργό. Θυμίζω ότι στην ομιλία του στο Ροδίνι υπεσχέθη ρητά ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Αυτό το τηρεί μεν και σήμερα αλλά δεν πρέπει να γίνει αύξηση με άλλη ονομασία και μάλιστα τόσο υπερβολική που θα οδηγηθούν τα νησιά σε αρνητική επιβάρυνση έναντι της λοιπής Ελλάδας. Εκεί δηλαδή που τα νησιά είχαν το κίνητρο της παραμεθορίου θα τους επιβληθούν αντικίνητρα πολλαπλάσιας επιβάρυνσης με απρόβλεπτα δυσμενή αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις και για τις φορολογικές εισπράξεις από την σεζόν που μόλις ξεκίνησε. Δυστυχώς έχει περάσει στην κοινή γνώμη ότι σε όλα τα νησιά γίνεται φοροδιαφυγή και καλοπερνάνε με τους υψηλής οικονομικής στάθμης τουρίστες. Η φοροδιαφυγή πρέπει να ελεγχθεί και ο ΣΕΤΕ έχει ταχθεί υπέρ του μέτρου για τις πιστωτικές κάρτες. Ομοίως και η εισφοροδιαφυγή με την υποχρεωτική κατάθεση της μισθοδοσίας μέσω τραπεζών. Αυτό εφαρμόζεται σε πολλά μέρη, αρκεί να εφαρμοστεί και εδώ η οδηγία της ΕΕ για μείωση του ποσοστού που παρακρατούν οι τράπεζες σε πολύ κάτω από το 0.5% διότι ο όγκος των συναλλαγών θα γίνει τεράστιος άρα και τα δικά τους έσοδα. Πρέπει όλοι οι τοπικοί φορείς να εξηγήσουν την διάσταση του προβλήματος. Ναι να βοηθήσουμε όλοι, διότι η Χώρα βρίσκεται σε κατάσταση δύσκολη έως επικίνδυνη, αλλά να βοηθήσουν τα νησιά κατ΄ αναλογία με την λοιπή τουριστική Ελλάδα. Έτσι η επιβάρυνση θα κατανεμηθεί και θα γίνει πιο ήπια και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι να διατηρηθούν οι εισπράξεις του τουρισμού και οι προσδοκώμενοι φόροι του Δημοσίου και όχι να επισυμβεί τελικά το αντίστροφο.