Ειδήσεις

Φορολογικό νομοσχέδιο γράψε – σβήσε

Ασκήσεις επί χάρτου με στόχο τη διερεύνηση των διαθέσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης κάνει το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά τη νέα φορολογική πολιτική. Την ίδια στιγμή τα νεότερα από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για επιμονή στο θέμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, τη διατήρηση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, ενώ είναι ιδιαίτερα θετικοί στις προτάσεις της κυβέρνησης που μπορούν να οδηγήσουν στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς και σε μέτρα που θα φέρουν ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία όπως η αύξηση του φόρου πολυτελείας και η υψηλότερη φορολόγηση των φυσικών προσώπων με εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Ειδικότερα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχουν διάφορα σενάρια για τον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

1. Σενάρια ΦΠΑ:

α) Ενιαίος συντελεστής ΦΠΑ. Από το δεύτερο εξάμηνο το έτους εξετάζεται η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 15% στον ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εκτός από τα φάρμακα, τα τρόφιμα και τα βιβλία, για τα οποία θα διατηρηθούν οι χαμηλότεροι συντελεστές που ισχύουν σήμερα.

Εφόσον κυβέρνηση και θεσμοί καταλήξουν στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, θα υπάρξει μια μείωση τη τάξης των 8 ποσοστιαίων μονάδων στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που φορολογούνται σήμερα με ΦΠΑ 23% και μια αύξηση 2 ποσοστιαίων μονάδων στην ηλεκτρική ενέργεια, την εστίαση κ.λπ. Ταυτόχρονα καταργείται το ειδικό καθεστώς που ισχύει σήμερα στα νησιά του Αιγαίου, το οποίο προβλέπει μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ κατά 30%. Δηλαδή τα φάρμακα θα φορολογούνται με 6,5%, τα τρόφιμα με 13% και όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες και προϊόντα με 15%. Οι συντελεστές αυτοί θα ισχύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι οι πιστωτές της χώρας θα ήταν θετικοί εφόσον ο ενιαίος συντελεστής διαμορφωνόταν στο 18%.

Πώς θα αναπροσαρμοσθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στην περίπτωση που εφαρμοσθεί ενιαίος συντελεστής 15%.

• Ενδυση – υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα – είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται σήμερα στον ανώτατο συντελεστή 23% και θα μειωθούν στο 15%.

• Στον χαμηλό συντελεστή 13%, ο οποίος θα ανέλθει σύμφωνα με τα σενάρια στο 15%, θα ενταχθούν τα: μη αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστιατόρια – καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς, υπηρεσίες ανακαίνισης παλαιών κατοικιών, άνθη, υπηρεσίες από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών, κόμιστρα ταξί κ.ά.

• Διαμονή σε ξενοδοχεία: οι μονάδες εντάσσονται σήμερα στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Η φορολογία τους θα ανέλθει στο 15%.

• Φάρμακα, εφημερίδες και περιοδικά διατηρούνται στο 6,5%.

• Στα τρόφιμα διατηρείται ο συντελεστής 13%.

• ΦΠΑ στα νησιά. Οι συντελεστές σήμερα είναι 5%-9%-16%. Οι συντελεστές αυτοί καταργούνται και θα διαμορφωθούν στο 6,5% για τα φάρμακα, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, στο 13% για τα τρόφιμα και στο 15% όλα τα υπόλοιπα.

β) Ενιαίος συντελεστής μόνο στα νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εξετάζει ακόμα ένα σενάριο, το οποίο προβλέπει την καθιέρωση του ενιαίου συντελεστή 15% μόνο στα νησιά, με χαμηλότερους ωστόσο συντελεστές στα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το σενάριο αυτό δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους θεσμούς.

γ) Οι θεσμοί επιμένουν να αυξηθεί ο ΦΠΑ στη διαμονή στα ξενοδοχεία από το 6,5% στο 13%. Το μέτρο αυτό υπολογίζουν ότι θα αποφέρει περί τα 250 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση του ΦΠΑ στη διαμονή ήταν από τα βασικά μέτρα του «mail Χαρδούβελη».

2. Τέλος διαμονής. Η κυβέρνηση, αντί για αναπροσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, φέρεται να προτείνει την επιβολή τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Τα δύο σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπουν:

• Επιβολή τέλους που θα κυμαίνεται από 1 έως και 5 ευρώ. Το τέλος θα επιβληθεί κατά τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες άνω των 3 αστέρων και δεν θα αφορά μόνο τα ξενοδοχεία των νησιών αλλά όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες στην επικράτεια. Το τέλος θα επιβάλλεται για περίοδο έξι μηνών (Απρίλιο με Σεπτέμβριο).

• Τέλος διαμονής την τουριστική περίοδο, που θα ξεκινά από 3% και θα φθάνει το 5% για ξενοδοχεία από τριών έως πέντε αστέρων.

3. Συναλλαγές με κάρτες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει πιλοτικά το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης πλαστικού χρήματος σε 23 νησιά. Ολες οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 3.000 κατοίκων θα γίνονται με κάρτες, πιστωτικές, χρεωστικές ή προπληρωμένες. Με βάση τα ανωτέρω, σε πρώτη φάση μέσω καρτών θα γίνονται οι συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά Ρόδος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Ανδρος, Τήνος, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Πάτμος, Σύμη. Σε κάθε περίπτωση, ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι το μέτρο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Και αυτό, διότι οι επιχειρηματίες που δεν εξέδιδαν αποδείξεις θα συνεχίσουν να το πράττουν, εκτός και αν ζητηθεί απόδειξη από τους πελάτες τους. Και αυτό θα συμβεί εάν κυρίως οι Ελληνες καταναλωτές έχουν κάποιο κίνητρο κατά τη χρήση των καρτών τους. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι έχουν συζητηθεί διάφορα σενάρια παροχής κινήτρων.

Φόρος πολυτελούς διαβίωσης

Την αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ο φόρος υπολογίζεται με βάση το τεκμήριο διαβίωσης που ισχύει για τα αυτοκίνητα, τις πισίνες και τα αεροσκάφη, και με την αύξηση κατά 30% θα διαμορφωθεί σε:

• 6,5% από 5% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης (επί του τεκμηρίου διαβίωσης) για Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, και μέχρι 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών.

• 13% από 10% επί της αντικειμενικής δαπάνης διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 2.500 κ.εκ. παλαιότητας μέχρι 10 ετών, για τις πισίνες, τα αεροσκάφη και τα ανεμόπτερα.

Με την αύξηση κατά 30% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ένας ιδιοκτήτης Ι.Χ. αυτοκινήτου 2.000 κ.εκ. και παλαιότητας 4 ετών θα πληρώσει φόρο 572 ευρώ από 440 ευρώ σήμερα. Ενας άλλος ιδιοκτήτης Ι.Χ. αυτοκινήτου 2.500 κ.εκ. και παλαιότητας 4,5 ετών θα πληρώνει για φόρο πολυτελούς διαβίωσης 864,50 ευρώ από 665 ευρώ σήμερα.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να επιβάλουν φόρο πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου