Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος με παραγωγούς της Κω: Δύσκολα τα πράγματα χωρίς χρηματοδότηση-Εξυπνες λύσεις

Όλα τα προβλήματα των παραγωγών της Κω (αγροτών, κτηνοτρόφων, παραγωγών) τέθηκαν επί τάπητος στην χτεσινοβραδυνή συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Πολιτικής και Πρωτογενή Τομέα Φιλήμονα Ζαννετίδη τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, τον έπαρχο Γιώργο Χαλκιδιό και όλους τους συνεργάτες του Περιφερειακούς συμβούλους (η οποία κράτησε περίπου 2,5 ώρες).

Οι παραγωγοί έθεσαν επιτακτικά και το θέμα της σωστής δακοκτονίας η οποία δεν γίνεται (λόγω της κρατικής γραφειοκρατίας, όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, ξεκινούν αργά οι ψεκασμοί με συνέπεια ο τελευταίος ψεκασμός να γίνεται λίγο πριν το μάζεμα της ελιάς, να καθυστερεί η συγκομιδή στην Κω, αλλά και να μην μπορεί κάποιος παραγωγός να παράγει αγουρέλαιο, όπως εξήγησαν οι ελαιοπαραγωγοί).

Επίσης μεγάλο το θέμα με τις προβλέψεις του νόμου για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων και το κόστος (όπως και η χωροθέτηση) μιας νέας επένδυσης.(Κάτι τέτοιο θα το αναλάμβανε η Περιφέρεια υπό άλλες συνθήκες όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση, που δεν υπάρχουν χρήματα και είναι στον αέρα ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό πρόγραμμα -όπως ήταν το ΕΣΠΑ 2014-2019)

Ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος μιλώντας στο τέλος (αφού παρακολουθούσε διακριτικά τη συζήτηση, από το γραφείο του επάρχου) συγκέρασε όλες τις απόψεις και έδωσε απαντήσεις σε όλους τους προβληματισμούς λέγοντας ωμά πως έχει η κατάσταση σήμερα και τι έχει κάνει η Περιφέρεια στηρίζοντας την εθνική προσπάθεια -μιας και η χώρα βρίσκεται σε δύσκολη διαπραγματευτική φάση- χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, όπως τόνισε.

Αναφέρθηκε στις δυσκολίες που συνάντησαν αναλαμβάνοντας με την απόφαση λίγο πριν αναλάβουν που έκλειναν όλα τα Σφαγεία, ελαιοτριβεία κλπ σε όλη την Περιφέρεια με μια ξαφνική απόφαση-τρικλοποδιά στη νέα Περιφεριακή αρχή. Όπως και στην “ανήθικη” όπως την χαρακτήρισε διαπραγμάτευση που έγινε τον Ιούνιο (αφού είχαν γίνει οι εκλογές) ερήμην της νέας Περιφερειακής αρχής για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και τα κονδύλια που θα έπαιρνε η Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά τα προβλήματα αυτά ξεπεράστηκαν ψύχραιμα με επιμονή και προσπάθεια από τη νέα Περιφερειακή αρχή και τώρα λειτουργούν όλα κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τόνισε επίσης σε ότι αφορά της “έξυπνες λύσεις” που υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι τα προϊόντα μας “ταξιδεύουν” σε όλο τον κόσμο μέσω των εκθέσεων (η Περιφέρεια συμμετέχει σε όλες) και ζήτησε και από τους ίδιους τους παραγωγούς “έξυπνες” λύσεις για ανάδειξη ποιοτικών και γκουρμέ προϊόντων μιας και όλα τα είδη που παράγουμε είναι από τα καλύτερα ποιοτικά, απλά θέλουν την κατάλληλη προώθηση. Έφερε δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα “μπισκότα από βελανίδια” που παράγει ένας παραγωγός στην Κέα (Τζιά).

aegeanews.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου