Ειδήσεις

Γ. Χατζημάρκος στην ΕΝΠΕ: Σε τρεις άξονες η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και αίτημα στήριξης των νησιών και του τουρισμού

Συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος κατέθεσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, εισηγητής του θέματος στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημάρκο, πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να γίνουν ενέργειες προς τρεις κατευθύνσεις:
Αρχικά προς την κυβέρνηση, η οποία έχει εξαγγείλει την χάραξη εθνικής πολιτικής για την μετανάστευση, που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε, παρά το εύρος του προβλήματος. Ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει άμεσα ενημέρωση της ΕΝΠΕ και γενικότερα της αυτοδιοίκησης για την πορεία του θέματος, από τους συναρμόδιους υπουργούς. Κυρίως όμως, τόνισε πως θα πρέπει η αυτοδιοίκηση να έχει ενεργό ρόλο στην διαδικασία εκπόνησης του εθνικού σχεδίου, συμμετέχοντας στην διαβούλευση για την συνδιαμόρφωσή του.

Το δεύτερο επίπεδο παρέμβασης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς το πρόβλημα έχει ευρωπαϊκή διάσταση. Ο κ. Χατζημάρκος εισηγήθηκε στην ΕΝΠΕ να αναλάβει πρωτοβουλία και να ζητήσει από τους εμπλεκόμενους με το μεταναστευτικό Επιτρόπους, την έμπρακτη συμμετοχή και συμβολή τους στην επίλυση ενός προβλήματος που αφορά τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, να ζητηθεί η ενεργός συνδρομή του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, της Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών υποθέσεων κ. Μαριάν Τισσέν και της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής κ. Κορίνα Κρετού.

Σε περιφερειακό επίπεδο και συγκεκριμένα για τις Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου που δέχονται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των μεταναστευτικών ροών, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία, προσφάτως με επιστολή του είχε ζητήσει από τους συναρμόδιους υπουργούς:

-Άμεση στελέχωση του Λιμενικού και της Αστυνομίας στα νησιά του Νοτίου και Ανατολικού Αιγαίου.

-Κάλυψη από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής τόσο του Λιμενικού όσο και της Αστυνομίας τόσο στο επίπεδο των θαλασσίων μέσων όσο και στο επίπεδο του εξοπλισμού των αντίστοιχων Τμημάτων.

-Άμεση ενεργοποίηση του ΠΔ 235/2007 με το οποίο προβλέπεται η ίδρυση Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης και Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης, τουλάχιστον στην Ρόδο, Κω Λέρο, Σάμο, Χίο και Μυτιλήνη και η στελέχωση τους με συνοριακούς φύλακες.

-Ενεργοποίηση του μηχανισμού υγειονομικού ελέγχου των μεταναστών με σκοπό την θωράκιση της δημόσιας υγείας και την υγειονομική κάλυψη τόσο των μεταναστών όσο και του πληθυσμού των νησιών.

-Διάθεση ειδικού πλοίου για την μεταφορά των μεταναστών από τα νησιά μας στο λιμάνι του Πειραιά.

-Διάθεση δημοσίων ακινήτων για την διαμόρφωση χώρων προσωρινής κράτησης των μεταναστών, όταν ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στα νησιά του Αιγαίου είναι το ίδιο το Ελληνικό Δημόσιο. Οι σχετικοί χώροι που αναζητούνται για τον σκοπό αυτό πρέπει να ανευρεθούν μέσα από την τεράστια περιουσία του Δημοσίου.

-Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με τρόπο που να δίνει στις Περιφέρειες της χώρας την δυνατότητα να εκτελούν δαπάνες για την αντιμετώπιση των ειδικών αναγκών που προκύπτουν από τις καταστάσεις που δημιουργούνται στα νησιά μας εκ των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος καταλογισμού τους.

Ως προς αυτό το θέμα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου εξέφρασε την δυσαρέσκειά του, για το γεγονός ότι στην σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις δαπάνες των Περιφερειών, παρότι ήταν αίτημα των περιφερειαρχών και προσωπικά του ιδίου, το οποίο είχε αρχικά αποδεχτεί ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Βούτσης. Γι αυτήν την ακατανόητη εξαίρεση των Περιφερειών, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε χαρακτηριστικά ότι από σήμερα παύει πλέον η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να δαπανά έστω και ένα ευρώ για τις ανάγκες που προκύπτουν από τις μεταναστευτικές ροές.

Η ΕΝΠΕ στηρίζει τα νησιά

Εκτός ημερησίας διατάξεως , ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου έθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ το σοβαρότατο ζήτημα που έχει ανακύψει τις τελευταίες ημέρες, με τις συνεχείς διαρροές περί της επιβολής πρόσθετων φόρων και τελών που επιφέρουν καίριο πλήγμα στην κοινωνία και την οικονομία των νησιών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, θέμα που νωρίτερα είχε θέσει και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από την ΕΝΠΕ να λάβει απόφαση με την οποία θα δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεσή της σε κάθε είδους φορομπηχτική πολιτική που πλήττει ανεπανόρθωτα την μοναδική πηγή εσόδων που έχει η χώρα, τον τουρισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη, κανένας σχεδιασμός και χωρίς να υπαγορεύονται από καμία οικονομική λογική.

Επανέλαβε ότι ενδεχόμενη ψήφιση αλόγιστων μέτρων, ισοπεδώνουν το Σύνταγμα και την νησιωτικότητα, επιφέρουν ισχυρότατο πλήγμα στην ήδη ταλαιπωρημένη και ευαίσθητη οικονομία των νησιών και ζήτησε από την ΕΝΠΕ την έκδοση σχετικής απόφασης, αίτημα το οποίο υιοθετήθηκε αμέσως από το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου